Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες – Διασφαλισμένη η ρευστότητα

00_14_img_44781435238140Σταθερό αφήνει η ΕΚΤ τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διατηρεί αμετάβλητο  τον Μηχανισμό Στήριξης των ελληνικών τραπεζών. Η Τράπεζα της Ελλάδος υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να «εγγυηθεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση....

Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει τον ELA στα επίπεδα της Παρασκευής, 26 Ιουνίου, σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να προσφεύγουν στο ευρωσύστημα για την κάλυψη της ρευστότητά τους.
Σημειώνεται ότι το όριο του ELA την Πέμπτη, 25 Ιουνίου, ξεπερνούσε τα 90 δισ. ευρώ. Το όριο του έκτακτου μηχανισμού (ELA) αυξάνεται, με απόφαση της ΕΚΤ, όταν κάτι τέτοιο κρίνεται απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όσο μεγαλύτερη η αύξηση του ορίου αυτού, τόσο αυξάνονται και τα δικαιώματα των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν ρευστότητα.
Σε λίγο συνεδριάζει το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Με ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls.
«Η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων εντός μιας νομισματικής ένωσης αποτελεί αντίφαση, και η ελληνική κυβέρνηση αντιτίθεται στην ίδια αυτή την ιδέα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών στο Twitter, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήλωσής του στο BBC ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει σήμερα (Κυριακή) το βράδυ την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση,« η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη της την απόφαση της Κυβέρνησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος καθώς και την απόφαση του Eurogroup για την μη παράταση του ελληνικού προγράμματος».
Η ΕΚΤ σημειώνει την απόφαση για την ελληνική δημοψήφισμα και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ. Δεσμεύεται να συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, ενώ το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ετοιμότητα να αναθεωρήσει την απόφασή που έλαβε σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική. Στην ίδια ανακοίνωση το δ.σ της ΕΚΤ χαιρέτισε την δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.
Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μario Draghi, , δήλωσε: «Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμίες των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».
Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναφέρει ότι:« Η Τράπεζα της Ελλάδα, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαβεβαιώνει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής της.
        Η ανακοίνωση της ΕΚΤ στα αγγλικά 
28 June 2015 – ELA to Greek banks maintained at its current level
  • ECB takes note of decision on Greek referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme
  • ECB will work closely with Bank of Greece to maintain financial stability
  • Emergency liquidity assistance maintained at Friday’s (26 June 2015) level
  • Governing Council stands ready to review decision
  • Governing Council closely monitoring situation and potential implications for monetary policy stance
The Governing Council of the European Central Bank today welcomed the commitment by ministers from euro area Member States to take all necessary measures to further improve the resilience of euro area economies and to stand ready to take decisive steps to strengthen Economic and Monetary Union.
Following the decision by the Greek authorities to hold a referendum and the non-prolongation of the EU adjustment programme for Greece, the Governing Council declared it will work closely with the Bank of Greece to maintain financial stability.
Given the current circumstances, the Governing Council decided to maintain the ceiling to the provision of emergency liquidity assistance (ELA) to Greek banks at the level decided on Friday (26 June 2015).
The Governing Council stands ready to reconsider its decision.
Mario Draghi, ECB President, said: “We continue to work closely with the Bank of Greece and we strongly endorse the commitment of Member States in pledging to take action to address the fragilities of euro area economies.”
Yannis Stournaras, Governor of the Bank of Greece, said: “The Bank of Greece, as a member of the Eurosystem, will take all measures necessary to ensure financial stability for Greek citizens in these difficult circumstances.”
The Governing Council is closely monitoring the situation in financial markets and the potential implications for the monetary policy stance and for the balance of risks to price stability in the euro area. The Governing Council is determined to use all the instruments available within its mandate.
Πηγή: altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)