Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Καρπός φροντίδας , από την Νότια




Μια πολύ σημαντική εκδήλωση που μπορεί να αποτελέσει  ένα νέο ξεκίνημα στα αγροτικά προϊόντα έγινε στην Νότια. Μια εκδήλωση προσεγμένη , ουσιαστική και χρήσιμη. Πλην όμως έλλειπαν αυτοί για τους οποίους έγινε.Οι αγρότες

Σημαντικές οι παρουσίες, όμως κατά την άποψη μας έπρεπε να βρίσκονται πολλοί περισσότεροι αγρότες. Εκτός και εάν κάποιοι δεν τους ήθελαν . Ακόμα και συμμετέχοντες αγρότες κάθισαν στη «γαλαρία» για να καταλάβουν τις άλλες θέσεις  , άλλοι πολύ λιγότερο ενδιαφερόμενοι από αυτούς.
Όσοι ανέλαβαν την πρωτοπόρο , σημαντική και χρήσιμη για τον τόπο πρωτοβουλία. Ασφαλώς δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πάντα για τη περιοχή. Όσοι όμως εμπλέκονται  γενικώς  με την υποτιθέμενη πρόοδο της περιοχής , είχαν υποχρέωση για καλύτερη ενημέρωση των αγροτών . 

 Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 





 
Στη πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχουν αρχικά 25 παραγωγοί από το Νότια υλοποιείται με τη συνεργασία   της  πολυεθνικής εταιρεία τροφίμων McCain  του Δικτύου CSR Hellas, την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τη συμβολή της Τράπεζας Πειραιώς, της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής BASF Hellas,
Τα αποτελέσματα της  πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Καρπός Φροντίδας», παρουσίασε  τη Δευτέρα η εταιρεία τροφίμων McCain. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γιώργος Γκόνος, Managing Director της McCain Southeastern Europe, η εταιρεία στα πλαίσια της παγκόσμιας στρατηγικής της για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, επέλεξε την Ελλάδα για την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας. Την καλλιέργεια δηλαδή νωπής πατάτας από 25 Έλληνες παραγωγούς (250 στρ.) σε μια απομακρυσμένη περιοχή της πατρίδας μας, το ακριτικό χωριό Νότια (Δήμος Αλμωπίας στην Πέλλα) που πληροί όλα εκείνα τα κοινωνικά, οικονομικά και εδαφολογικά κριτήρια που η εταιρεία αναζητούσε για την συνεργασία της. Κάλεσε τους αγρότες να συνεχίσουν τη προσπάθεια και να μυήσουν σε αυτήν και τους διαδόχους τους. Ο ίδιος δήλωσε υπερήφανος για τα αποτελέσματα της συνεργασίας.

Η McCain έδωσε  πιστοποιημένους σπόρους, εκπαίδευσε  τους παραγωγούς σε ορθές καλλιεργητικές πρακτικές καισυνέβαλε στην αγορά του εξοπλισμού για  το  διαλογητήριο καθώς και τα ψυγεία - αποθήκες που θα χρειαστούν. Στην προσπάθεια αυτή συνεργάτες της εταιρείας είναι: η BASF Hellas, το Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, η Τράπεζα Πειραιώς, η Greece Sustainability 2020 ενώ την πρωτοβουλία υποστηρίζει και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Από την πλευρά της BASF  τονίστηκε ότι  «αυτή η προσπάθεια πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εταιρείες. Ο τόπος σήμερα χρειάζεται και άλλες πρωτοβουλίες σαν και αυτές της McCain. Η BASF αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή την πρωτοβουλία της McCain την οποία και θα στηρίξει τεχνικά και οικονομικά. Ταυτόχρονα θα κάνει τις αναλύσεις ώστε να προκύψει ένα ασφαλές προϊόν για τον καταναλωτή».
Ελλάδα - Καναδάς
 Ο Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, ο οποίος είναι σχετικά  καινούργιος όπως δήλωσε  αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης συνεργασιών στην Ελλάδα ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Χαρακτήρισε μάλιστα την εταιρεία ως ένα από τα success story του Καναδά και συμπλήρωσε ότι με τη δράση της στην χώρα μας και μέσα από δράσεις σαν και αυτές του «Καρπού Φροντίδας» βοηθάει τις ελληνοκαναδικές σχέσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Jean Bernou, CEO της MacCain Continental Europe εξήρε την προσπάθεια αυτή σημειώνοντας ότι ο «Καρπός Φροντίδας» είναι μια προσπάθεια που πρέπει να πετύχει. «Δεν θα πρέπει να περιμένουμε μόνο από τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες. Και η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της οικονομικής κατάστασης που βιώνει η Ευρώπη και η Ελλάδα», δήλωσε. Επιπλέον ο κ. Jean Bernou αναφέρθηκε στο προφίλ της εταιρείας McCain τονίζοντας ότι πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τον Καναδά η οποία ιδρύθηκε το 1957 από τέσσερα αδέλφια, γιους ενός αγρότη πατάτας στην περιοχή Florenceville. Σήμερα η McCain χρησιμοποιεί πάνω από 5 εκατ. τόνους πατάτας το χρόνο συνεργαζόμενη με ένα παγκόσμιο δίκτυο άνω των 4.000 καλλιεργητών. Στη βόρεια Γαλλία η εταιρεία έχει τρία εργοστάσια (στις πόλεις Harnew, Matouques, Bethune) και δουλεύει αποκλειστικά με παραπάνω από 1.000 ντόπιους παραγωγούς.
Τα κριτήρια

Σύμφωνα με την κα. Ξανθή Παπαδάκη, administrator manager της ΜcCain Hellas, η οποία είχε και την επιμέλεια της όλης διοργάνωσης  ανέφερε  ότι τα κριτήρια  ήταν:

- ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης
- η γεωγραφική περιοχή και κλιματολογικές συνθήκες
- ο αριθμός των μικρών παραγωγών στην περιοχή
- κοινωνικά κριτήρια με έμφαση στα μειωμένα αγροτικά εισοδήματα και στα ποσοστά των νέων ανέργων
Συμβολαιακή γεωργία από την Πειραιώς

Για τον ρόλο της Τράπεζας Πειραιώςς ο εκπρόσωπος της  τράπεζας, υπογράμμισε: η συνεργασία με την εταιρεία McCain στα πλαίσια του προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας της Πειραιώς αποτελεί μια συνεργασία με πολλαπλά μηνύματα. Μας δίνει την δυνατότητα να συνδυάσουμε τα αναγνωρισμένα πλεονεκτήματα που προσφέρειστον Έλληνα αγρότη η συμβολαιακή γεωργία και να υποστηρίξουμε ταυτόχρονα ένα σημαντικό έργο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που αναλαμβάνεται από έναν ιδιωτικό φορέα. Για την Τράπεζα Πειραιώς ο πρωτογενής τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες και αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Η πρωτοβουλία αυτή ευελπιστώ να αποτελέσει παράδειγμα και να ευαισθητοποιήσει και άλλους φορείς έτσι ώστε να αναπτυχθούν επωφελείς συνέργιες. Αναφέρθηκε ακόμα και στην συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την VENUS του Ν. Ημαθίας


ΑΛΛΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η πρωτοβουλία της McCain Hellas, για τη δημιουργία του προϊόντος «Καρπός φροντίδας», σίγουρα δεν θα είχε την ίδια δυναμική χωρίς την πολύτιμη συνεργασία του Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και χωρίς τη σημαντική υποστήριξη του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.


Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

Το ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ο εθνικός συνεργάτης του ευρωπαϊκού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Σκοπός του CSR Hellas είναι να προάγει την ιδέα και τις αξίες της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μέσα στο ελληνικό επιχειρησιακό περιβάλλον και την ευρύτερη κοινωνία, με απώτερο στόχο την ισόρροπη επίτευξη κερδοφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης. Γι’ αυτό, ήδη από το 2013 αγκάλιασε την ιδέα της McCain, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να οργανώσει την πρώτη φάση αυτής της μεγάλης προσπάθειας: Τον διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ο οποίος ανέδειξε ποιες ήταν οι μεγάλες ανάγκες που θα έπρεπε να καλυφθούν.



Το Δίκτυο CSR HELLAS είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιχειρηματικό σωματείο με έδρα την Αθήνα που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 από μια ομάδα 3 επιχειρηματικών φορέων και 13 επιχειρήσεων. Σήμερα (Απρίλιος 2015) τα μέλη του ανέρχονται σε 114 επιχειρήσεις και 7 επιχειρηματικούς φορείς. Επιπλέον έχει το συντονισμό της Συντονιστικής Γραμματείας του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ (UN Global Compact) και εκπροσωπεί το Παγκόσμιο Δίκτυο CSR 360 στην Ελλάδα.


Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στη σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Έτσι, με μεγάλη χαρά στάθηκε δίπλα σε ακόμα μια καλά οργανωμένη πρωτοβουλία όπως αυτή της McCain, που προβλέπεται να προσφέρει αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην ελληνική κοινωνία.

ΑΒ Βασιλόπουλος

Η ΑΒ Βασιλόπουλος, ως μια αλυσίδα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αγκάλιασε ακόμα μία προσπάθεια για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Μέσα από το μεγάλο δίκτυο καταστημάτων της, φροντίζει ώστε οι πατάτες «Καρπός φροντίδας» να ταξιδέψουν απ’ τη μια άκρη της χώρας στην άλλη και να μπουν στα σπίτια των Ελλήνων.
Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή είναι ένας κοινωφελής εκπαιδευτικός οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1904 στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Παραμένοντας πάντα προσηλωμένη στη μοναδική δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης, η Σχολή βοήθησε ιδιαίτερα, μέσα από τον συμβουλευτικό ρόλο της.
BASF

Η BASF είναι η κορυφαία χημική εταιρεία παγκοσμίως: The Chemical Company. Το εύρος των προϊόντων της εκτείνεται από τα χημικά, πλαστικά, προϊόντα υψηλής απόδοσης έως τα προϊόντα φυτοπροστασίας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Χάρη στη μεγάλη της εμπειρία, έπαιξε βασικό ρόλο σε κύρια σημεία της αγροτικής παραγωγής.
ΛΥΔΑ

Η ΛΥΔΑ A.E. , η οποία ανήκει στον πολυεθνικό όμιλο Roullier και στην ELFE S.A , έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 1998. Μέσω της γνώσης αλλά και των καινοτόμων προϊόντων της, έδωσε λύσεις που βοήθησαν τους μικροκαλλιεργητές της Αλμωπίας στην παραγωγή εξαιρετικής πατάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)