Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Σε εξέλιξη η κτηματογράφηση σε Πέλλα και Ημαθία





Στους επαγγελματίες που έχουν κατάλληλη επιστημονική γνώση πρέπει να απευθύνονται όσοι συναντούν προβλήματα με τις δηλώσεις ιδιοκτησιών για το κτηματολόγιο. Αυτό επισημαίνει το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ενώ είναι σε εξέλιξη η καταγραφή στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.


Το ΤΕΕ/ΤΚΜ σημειώνει ότι έχει προκληθεί σύγχυση στους πολίτες σχετικά με τις δηλώσεις για το κτηματολόγιο «εξαιτίας διαφημίσεων σχετικών υπηρεσιών εξυπηρέτησης αγροτών και μάλιστα ‘από 10 ευρώ’», όπως αναφέρει σε ανακοίνωση. «Οι πολίτες μπορούν να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν μόνοι τους τα έντυπα δηλώσεων του κτηματολογίου. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις σύνθετων δηλώσεων ακινήτων, όπου εμπλέκονται γονικές παροχές, συνιδιοκτησίες κ.λπ., που δεν είναι εύκολο να συμπληρωθούν. Όσοι θέλουν σχετικές συμβουλές πρέπει να αναζητήσουν την υπηρεσία αρμόδιων επαγγελματιών και όχι οποιονδήποτε», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, υπογραμμίζοντας ότι «ειδικοί στην παροχή συμβουλών για τη συμπλήρωση της δήλωσης κτηματολογίου για τεχνικά θέματα είναι οι μηχανικοί».
Στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή ιδιοκτησιών στους δήμους Πέλλας και Σκύδρας, όπου όσοι έχουν δικαιώματα σε ακίνητα εντός των ορίων των δήμων καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο ή ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 4 Ιουλίου για τους κατοίκους της Ελλάδας και στις 4 Οκτωβρίου για τους κατοίκους του εξωτερικού και το ελληνικό δημόσιο. Σημειώνεται ότι η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική. Το γραφείο κτηματογράφησης για το δήμο Πέλλας λειτουργεί στα Γιαννιτσά (τηλ. 23820 83333) και για το δήμο Σκύδρας στη Σκύδρα (Αργυρουπόλεως 14-16, τηλ. 23810 52300).
Στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας βρίσκεται σε εξέλιξη η καταγραφή στους δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας. Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές λήγει στις 11 Ιουλίυο για τους κατοίκους της Ελλάδας και στις 11 Οκτωβρίου για τους κατοίκους του εξωτερικού και το ελληνικό δημόσιο. Το γραφείο κτηματογράφησης για το δήμο Βέροιας λειτουργεί στη συμβολή των οδών Πεισιστράτου και Πλουτάρχου (τηλ. 23310 71119), για το δήμο Νάουσας στο κτιριακό συγκρότημα Λόγγου - Τουρπάλη (πρώην Πανεπιστήμιο) (τηλ. 23320 52081) και για το δήμο Αλεξάνδρειας στο τέρμα της οδού 28ης Οκτωβρίου (τηλ. 23330 27077).

Ποιος υποχρεούται να υποβάλει δήλωση
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση στο εθνικό κτηματολόγιο έχουν όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο ή άλλο εγγραπτέο δικαίωμα σε ακίνητο. Τέτοια δικαιώματα είναι π.χ. η κυριότητα (πλήρης ή ψιλή κυριότητα), η επικαρπία, η δουλεία (οίκησης, διόδου κ.λπ.), η υποθήκη-προσημείωση, αγωγές, ανακοπές, κατασχέσεις, μακροχρόνιες μισθώσεις, χρονομεριστικές μισθώσεις (time sharing), χρηματοδοτικές μισθώσεις ακινήτου (leasing), μεταλλειοκτησίες, μεταφορά συντελεστή δόμησης. Όποιος αποκτά δικαίωμα κατά την περίοδο συλλογής δηλώσεων υποχρεούται να υποβάλει δήλωση. Η δήλωση αφορά το δικαίωμα επί ακινήτου και όχι το ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που ένα ακίνητο ανήκει σε περισσότερα από ένα άτομα, πρέπει όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σε αυτό να το δηλώσουν.

 Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Μακεδονία" την Τρίτη 10 Μαΐου 2016













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)