Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο μετά τις 11 το πρωί της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, άρχισαν
να αποχωρούν τα τρακτέρ από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια, σημείο όπου οι αγρότες κρατούσαν και τα δύο ρεύματα κλειστά από τις 30 Ιανουαρίου, αλλά και τον Λευκώνα Σερρών.
Σημειωτέον ότι σε 20 περίπου ημέρες αποφάσισαν να συναντηθούν οι αγρότες από το μπλόκο των Πράσινων Φαναριών (αγρότες από την ανατολική Θεσσαλονίκη και τη νότια Χαλκιδική), στη Γωνιά Χαλκιδικής, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας για το ασφαλιστικό.
Ήδη από το προηγούμενο βράδυ λύθηκε η πολιορκία και των διοδίων στα Μάλγαρα, με τους γεωργικούς ελκυστήρες να επιστρέφουν στα γύρω χωριά και τους αγρότες να δηλώνουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με άλλες μορφές πάλης.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα μπλόκα της περιφέρειας και σε αυτά φαίνεται πως η απόφαση αποχώρησης είναι, πλέον, θέμα λίγων ωρών ή το πολύ μιας ημέρας. Κι αυτό διότι τα κατά τόπους μπλόκα αναμένουν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποί τους από την Αθήνα, να τους ενημερώσουν για όσα έγιναν εκεί και κατόπιν μέσα από γενικές συνελεύσεις να λάβουν τις αποφάσεις τους, με το σενάριο της λήξης των κινητοποιήσεων, να είναι το επικρατέστερο.
Με δεδομένο όμως ότι η αντιπροσωπεία του συντονιστικού παραμένει ακόμη στην πρωτεύουσα, καθώς φέρεται να έχει εξασφαλίσει συνάντηση στη Βουλή, στις 10 το πρωί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Νέας Δημοκρατίας και συζητά ανάλογες συναντήσεις και με τους Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, η επιστροφή στα μπλόκα δεν αναμένεται πριν από το βράδυ της Πέμπτης. Οπότε, είναι πιθανό η απόφαση για τον τερματισμό των μπλόκων να ληφθεί κι υλοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μπλόκα των Ευζώνων, της Δοϊράνης, του Δερβενίου, του Λευκώνα Σερρών, του Πλατύκαμπου, των φαρσάλων και της Κομοτηνής.
«Θρυαλλίδα» για την επιτάχυνση, όπως προμηνύεται, της αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποτέλεσε η άκαρπη και εν τέλει άδοξη συνάντηση διαλόγου με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αθήνα.
Η λακωνική φράση του ηγετικού μέλους της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας Μαυρουδή Μηντσιούδη, ότι «τους ακούσαμε, δεν μας άκουσαν, δεν είμαστε ικανοποιημένοι», είναι ενδεικτική της απογοήτευσης που επικρατεί.
Στο ερώτημα τί αντιμετώπιση επιφυλάχθηκε στα αιτήματα της συντονιστικής, ο κ. Μαυρουδής τόνισε απερίφραστα πως «κρύβονται πίσω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και για ό,τι θέσαμε στο τραπέζι ως αίτημα, ώστε να μπορέσουμε να μείνουμε βιώσιμοι, λάβαμε κάθετα αρνητική απάντηση. Δεν άγγιξαν ούτε το ασφαλιστικό, ούτε το φορολογικό, ενώ δεν υπήρξε καμία πρόταση ούτε και για το κόστος παραγωγής».
Από την πλευρά του το μέλος του συντονιστικού από το μπλόκο των Ευζώνων, Θωμάς Καρυπίδης τόνισε πως το κυβερνητικό κλιμάκιο που απαρτιζόταν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου, ο αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο και την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, «επέμειναν στην άποψη ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν θα πληρώσουν φόρο και πως οι ασφαλιστικές μας εισφορές δεν είναι πολύ μεγάλες, παρότι τους δείξαμε ειδοποιητήριο που ανεβάζει την εισφορά στα 1.000 ευρώ το μήνα. Αρνητικοί ήταν και στο αίτημά μας να μην αγοράζουμε εφόδια με 24% ΦΠΑ και να πουλάμε με 13%, αν και όπως είπαν αντιλαμβάνονται πως είναι δίκαιο».
Η συνάντηση τερματίστηκε όταν, έπειτα από περίπου 2,5 ώρες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε να αποχωρήσει, επικαλούμενος ένα άλλο ραντεβού του, με τα μέλη του συντονιστικού της Κεντρικής Μακεδονίας, να δηλώνουν πως δεν κάνουν συζήτηση χωρίς την παρουσία του και να εγκαταλείπουν την αίθουσα.
Μάλιστα ο Στέργιος Λίτος από το μπλόκο του Προμαχώνα, είχε αποσυρθεί πριν ακόμη συμβεί αυτό, δηλώνοντας, με εμφανή εκνευρισμό, πως «δεν τα βρήκαμε πουθενά. Ο αγώνας συνεχίζεται».
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γιάννης Δραγασάκης, σε δηλώσεις του προς τη δημόσια τηλεόραση, παρουσίασε διαφορετικό κλίμα, υποστηρίζοντας πως ήδη η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει η δρομολογεί την ικανοποίηση των 2/3 των αιτημάτων των αγροτών και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει μια συζήτηση και για το πού πρέπει να κατευθυνθεί το μέλλον της αγροτικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου