Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Γιάννης Σηφάκης : Σημαντικές άμεσες πρωτοβουλίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στήριξη του επιτραπέζιου ροδακίνου που πιέζεται πολύ φέτος.
  • Ιδρύθηκε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων με συμμετοχή περί των 25 οργανώσεων παραγωγών και συνεταιρισμών της Πέλλας στο καταστατικό της ως ιδρυτικά μέλη 
  • Πρώτη η Πέλλα σε 4 πυρηνόκαρπα στην χώρα , χωρίς δυστυχώς να απεικονίζεται αυτό στην θέση του αγρότη


Όσον αφορά τα επιτραπέζια ροδάκινα για τα οποία οι φετινές τιμές παραγωγού είναι πολύ κακές και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην διάθεση του προϊόντος ο Υπουργός δεσμεύτηκε σε άμεση σύνταξη φακέλου , την προσπάθεια συντονισμού με τις άλλες ώρες του Νότου στην ΕΕ  και κοινού αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για :
Α. Για να «τρέξει» σε όλη την ΕΕ ειδικό πρόγραμμα στήριξης του ροδακίνου ( κατ’ αναλογία του περσινού ειδικού προγράμματος για τα γαλακτοκομικά που υλοποιήθηκε από την Επιτροπή κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας).   
Β. Αποφασιστική αύξηση των ποσοτήτων δωρεάν διάθεσης σε ευπαθείς ομάδες μέσω του προγράμματος για το εμπάργκο
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στοιχεία παραγωγής των πυρηνόκαρπων σε όλη την χώρα καθώς και ποσοστά διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στην διεθνή αγορά. Στα νωπά προϊόντα τα στοιχεία αποδεικνύουν μεγάλες καθυστερήσεις και δομικά προβλήματα στην συγκέντρωση αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα αδυναμία στην κατάκτηση ποιοτικών αγορών.
Μόνο με ενίσχυση της οργάνωσης των αγροτών αλλά και όλων των εμπλεκομένων (μέσω της διεπαγγελματικής) μπορεί να διαμορφωθεί από όλους του ενδιαφερόμενους μαζί με την πολιτεία μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική για τα πυρηνόκαρπα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την Πέλλα ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης, ο προσωρινός πρόεδρος του ΣΕΑΣ Νίκος Μηνάς, οι πρόεδροι των ΑΦΟΣ Αλμωπίας, ΟΠ Πέλλας, ΟΠ Φλαμουριάς Παντελής Μπερμπέρης, Μανώλης Παπαδόπουλος και Δημήτρης Τσίτσης αντίστοιχα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΣ Πέλλας Ηλίας  Γεωργιάδης, ο Γιάννης Στογιαννίδης τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΑΣ, ο Δημήτρης Τερζής τεχνικός σύμβουλος της ΟΠ Φλαμουριάς,  μέλη των προεδρείων ΟΠ της Πέλλας κ.α.

1 σχόλιο:

  1. Όταν κάποιοι δεν ανεβάζουν τα
    σχόλια και τις παρατηρήσεις για
    τα παιδάκια μας στα ακριτικά χωριά σύντομα θα έρθει η σειρά μας. Ζηταμε όλοι μαζί εθελοντές
    Και παιδάκια την καινούργια παιδική χαρά στην Λαγκαδια η προηγούμενη
    Είναι απο το 1982 ναι στην νεολαία ατα ακριτικά χωριά τα
    Βοηθάμε να αγαπήσουν τον τόπο τους. Δεν τους γυρνάμε την πλάτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)