Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Επικρίσεις αντιπολίτευσης για τη συμφωνία στο Eurogroup, για επιτυχίες μιλά η Κυβέρνηση
Ο Πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter μετά το τέλος του Eurogroup, ότι «έχουμε μια συμφωνία που ανταποκρίνεται στις θυσίες του ελληνικού λαού». Πρόσθεσε ότι «σήμερα η Ελλάδα αλλάζει σελίδα».
 Την ίδια στιγμή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική γνώμη.
 «Άλμα κάτω από τον πήχη» χαρακτηρίζει την επιτευχθείσα συμφωνία στο Eurogroup η Νέα Δημοκρατία. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει, ότι η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε με τεράστια καθυστέρηση και βαρύ κόστος για τους πολίτες και ότι η Ελλάδα παίρνει μια δόση ύψους 8,5 δις ευρώ, πολύ χαμηλότερη από τις ανάγκες της οικονομίας, αλλά και από την πρόβλεψη της συμφωνίας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρότι η κυβέρνηση ψήφισε «ένα σκληρότατο τέταρτο Μνημόνιο», με νέα μέτρα μέχρι το 2022 και πολύ ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δεν πήρε καμία θετική απόφαση για το χρέος, ενώ δεν φαίνεται να πετυχαίνει την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. στους επόμενους μήνες.
 Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ότι η αμηχανία της ΝΔ είναι περισσότερο από προφανής και απαρίθμησε τις επιτυχίες της ελληνικής πλευράς στο χθεσινό Eurogroup, όπως τη ρήτρα ανάπτυξης για τη ρύθμιση του χρέους, την δέσμευση για επέκταση ωριμάνσεων και πάγωμα επιτοκίων μέχρι 15 χρόνια, τη δέσμευση του Eurogroup ότι θα στηρίξει τη χώρα για την έξοδο στις αγορές και τις συγκεκριμένες δράσεις για την τόνωση της ανάπτυξης και ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. «Αυτό που απομένει στη ΝΔ είναι η ντροπιαστική στάση της καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα» καταλήγει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
 Σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά αναφέρει ότι χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων και 4,5 δις. ευρώ νέα δυσβάσταχτα μέτρα, για να επαναληφθούν οι εξαγγελίες του Μαΐου του 2016 ότι ρυθμίσεις για το χρέος θα γίνουν στο μέλλον, μετά τη λήξη του προγράμματος. «Με τον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν νικούν στο τέλος οι καλοί, όπως μας είπαν. Δυστυχώς χάνει πάντα η Ελλάδα», αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Γεννηματά.
 «Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα. Ύστερα από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητας με τεράστιο κόστος για την οικονομία που μεταφράστηκε σε επιπλέον μέτρα, αποφασίστηκε η εκταμίευση της δόσης των 8.5 δισ. Όσο για το χρέος, έγινε δεκτό το «σχέδιο Σόιμπλε» με κάποιες μικρές αλλαγές, περισσότερο για να τηρηθούν τα προσχήματα και λιγότερο για λόγους ουσίας», αναφέρει ανακοίνωση του Ποταμιού. «Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει. Η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρηματικότητα είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.
 «Το επιχείρημα της κυβέρνησης “τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας, ήρθε η ώρα των δανειστών”, είναι πέρα για πέρα παραπλανητικό, όχι μόνο γιατί κρύβει ότι κυβέρνηση και τρόικα κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, αλλά και γιατί κοροϊδεύει το λαό ότι τα δεσμά διαρκείας, που του επιβάλλουν για λογαριασμό του κεφαλαίου, μπορούν δήθεν να πιάσουν τόπο υπέρ του» είναι το σχόλιο του ΚΚΕ για την απόφαση του Eurogroup.

 ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 16/06/2017 08:11

Πηγή:mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)