Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

«Τριπλασιασμό των ποσοτήτων που θα αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για τα ελληνικά , τα ισπανικά και τα ιταλικά ροδάκινα και νεκταρίνια.»



ΜΑΝΩΛΗΣ Κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ Κ.Ο. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ







«Ευτυχώς η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έβλαψε αυτή τη φορά τους ροδακινοπαραγωγούς »



Δήλωση Μανώλη Κεφαλογιάννη



Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τριπλασιάσει τις ποσότητες που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης των ελληνικών ροδάκινων έκανε την ακόλουθη δήλωση :



«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον τριπλασιασμό των ποσοτήτων που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για τα ελληνικά και τα ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια .

Μία απόφαση που ανακουφίζει τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το ρωσικό εμπάργκο και τη μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία .

Όπως, όμως, επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασής αυτή έχει ληφθεί με παντελή απουσία της χώρας μας και του ελληνικού υπουργείου αλλά ύστερα από ενέργειες του Ισπανικού υπουργείου Γεωργίας , της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Παραγωγών οπωροκηπευτικών (AREFLH) και Ελλήνων και Ισπανών ευρωβουλευτών.

Εμείς περιμένουμε με αδημονία τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το «θρίαμβο» όταν με το καλό επιστρέψουν από τις διακοπές τους και μάθουν για την απόφαση .

Ευτυχώς, η δική της μακαριότητα δεν έβλαψε αυτή τη φορά τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς .

Οι ροδακινοπαραγωγοί, όμως, ακόμη περιμένουν από το υπουργείο «Αγροτικής Ανάπτυξης» τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση . »





Το Σχέδιο Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.            ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ κατ 'εξουσιοδότηση πράξη

Με επιστολές που έλαβε από το ισπανικό Υπουργείο και AREFLH στις 3 και 4 Αυγ, 2017 αντίστοιχα, οι υπηρεσίες της Επιτροπής ενημερώθηκαν για μια σοβαρή διαταραχή της αγοράς σε ροδάκινα και νεκταρίνια, λόγω του υψηλού επιπέδου των τιμών παραγωγής και των αποθεμάτων που επηρεάζουν, ειδικά στην Ισπανία (Καταλονία και Αραγονία), Ιταλία (Emilia-Romagna) και στην Ελλάδα.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής συγκάλεσε μια τεχνική συνάντηση στις 8 Αυγούστου με τους εκπροσώπους του κλάδου (AREFLH και οργανισμών ιταλικά, ισπανικά, γαλλικά και ελληνικά παραγωγοί) με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης της αγοράς και να πάρει την άμεση ανατροφοδότηση. Οι ισπανοί παραγωγοί ζητούν ότι θα πρέπει να προστεθεί μια επιπλέον ποσότητα 40 000 τόνων ροδάκινων και νεκταρινιών για αναλήψεις βάσει του κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 σχετικά με τα προσωρινά και έκτακτα μέτρα (η λεγόμενη «ρωσική απαγόρευση» ρύθμιση). Ιταλικά και ισπανικά ενδιαφερόμενα μέρη επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι οργανώσεις παραγωγών που εφαρμόζονται ήδη από την κρίση και μέτρα διαχείρισης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους και χρησιμοποιούνται τα έκτακτα και προσωρινά μέτρα ( «ρωσική απαγόρευση» ρύθμιση): δεν υπάρχει περιθώριο ελιγμών για να αποσύρει την περαιτέρω ποσότητες παραμένει στη διάθεσή τους.

Στις 9 Αυγούστου, οι υπηρεσίες της Επιτροπής έλαβαν επίσημη αίτηση από τις ιταλικές αρχές, ζητώντας από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για να μετριάσει την κατάσταση της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την κατάσταση της αγοράς και ιδίως τις τιμές, είναι πολύ παρόμοια με εκείνη που υπήρχε το 2014, όταν εισήχθη το ρωσικό εμπάργκο, ιδιαίτερα στην Ισπανία. Αυτή η αρνητική εξέλιξη και το μέγεθός του δεν είχε προβλεφθεί από τους ενδιαφερόμενους κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του ροδάκινα και τα νεκταρίνια περίοδο εμπορίας και μέχρι τις αρχές Αυγούστου.

Οι υπηρεσίες της Επιτροπής δεν αναμένουν ότι η γενική κατάσταση της αγοράς σε ροδάκινα και τα νεκταρίνια θα ανακάμψει μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου (σύνηθες τέλος της περιόδου παραγωγής των προϊόντων αυτών). Εκτός αυτού, εξαγωγή σε τρίτες χώρες δεν είναι πραγματικά εφικτό λόγω της ευπαθή χαρακτηριστικά του προϊόντος. Η κατάσταση χειροτέρεψε από το γεγονός ότι οι εξαγωγές προς τη Λευκορωσία (παραδοσιακή αγορά τρίτων χωρών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τα προϊόντα αυτά) έχει σοβαρές συνέπειες μετά την εισαγωγή των μέτρων SPS από την 1η Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ένα σταδιακό άνοιγμα νέων προορισμών για τους καρπούς της ΕΕ, ιδίως της Ασίας (Κίνα, Ινδία, Βιετνάμ) και αμερικανικές χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς), για να αντικαταστήσει το τεράστιο ρωσική αγορά είναι δύσκολη. Αυτό είναι ιδιαίτερα τόσο για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, των οποίων οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά από το 2016 κατά περίπου 51% σε όγκο και 57% σε αξία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Λευκορωσία είναι τώρα η πρώτη αγορά εξαγωγής για τα προϊόντα αυτά.

Εν όψει των ανωτέρω, οι τρέχουσες συνθήκες διαταραχθεί σημαντικά την αγορά στον τομέα των ροδάκινων και των νεκταρινιών και αυτή την κατάσταση, ή τα αποτελέσματά της στην αγορά, είναι πιθανό να συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, ενώ οι κανονικές κρίσεων και την πρόληψη μέτρα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ ) αριθ 1308/2013 φαίνεται να είναι ανεπαρκής. Ως εκ τούτου, πρέπει να εγκριθεί επειγόντως να έχει επίδραση στο χρόνο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ροδάκινα και τα νεκταρίνια περίοδο εμπορίας επαρκή έκτακτα μέτρα (που τελειώνει Σεπτέμβριος 2017).

2.            ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ

Τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν ζητήσει αύξηση των ποσοτήτων που κατανέμονται για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στην Ισπανία, την Ιταλία και την Greece.A τεχνική συνάντηση για να συζητήσει την κατάσταση με εμπειρογνώμονες από τα κράτη μέλη πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου.

3.            ΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ κατ 'εξουσιοδότηση πράξη

Η κατ 'εξουσιοδότηση πράξη βασίζεται στο άρθρο 219 (1) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013. Θα πρέπει να εγκριθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με το άρθρο 219 (1) δεύτερο εδάφιο και το άρθρο 228 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013. Αυτό σημαίνει ότι η εξουσιοδότηση πράξη τίθεται αμέσως σε ισχύ χωρίς καθυστέρηση. Η κατ 'εξουσιοδότηση πράξη πρέπει επίσης να έχει αναδρομική ισχύ, δεδομένου ότι θα πρέπει να ισχύει από την ημερομηνία κατά την οποία η κατάσταση επίσημα και τεκμηριωμένα κοινοποιούνται στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη στις 3 Αυγούστου το 2017.

Θα ισχύει για όσο διάστημα δεν έχει διατυπωθεί αντίρρηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή το Συμβούλιο εντός προθεσμίας δύο (ή - αν ένα από τα θεσμικά όργανα ζητά παράταση για δύο επιπλέον μήνες - μέσα σε διάστημα 4 μηνών). Εάν εκφράζονται αντιρρήσεις, η Επιτροπή καταργεί την πράξη αμέσως.

Κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) ... / ...

της XXX

για την τροποποίηση του κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 όσον αφορά τα προσωρινά έκτακτα μέτρα στήριξης για τους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,

Έχοντας υπόψη τη συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17 του Δεκέμβρη 2013, για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ 922/72, (ΕΟΚ) αριθ 234 / 79, (ΕΚ) αριθ 1037/2001 και (ΕΚ) 1234/2007 [1] , και ιδίως το άρθρο 219 (1) σε συνδυασμό με το άρθρο 228 αυτής,

Ενώ:

(1)                Από 3για 8 Αυγούστου, 2017, ορισμένα κράτη μέλη και stakeholdersinformed την Επιτροπή σε μια σοβαρή διαταραχή της αγοράς στον τομέα των ροδάκινων και των νεκταρινιών, λόγω του υψηλού επιπέδου της παραγωγής και των αποθεμάτων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία. Τα αποθέματα των ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ισπανία ανέρχεται σε 87 000 τόνους, ενώ το 50% των ροδάκινων δεν werestill συγκομιδή στις αρχές του Αυγούστου. Αποθέματα των ροδάκινων και nectarinesin Ιταλία ανέρχονται σε 130 000 τόνους, ενώ εξακολουθεί να έχει συγκομισθεί το 30% της productsare.

(2)                Από τη ρωσική απαγόρευση στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014, οι παραγωγοί προσπάθησαν να βρουν εναλλακτικές εξαγωγικές αγορές. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς τη Λευκορωσία, η οποία είναι σήμερα ο πρώτος προορισμός των εξαγωγών για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια κατά τη διάρκεια της περιόδου συγκομιδής, decreasedby 25% από το 2015. Οι εξαγωγές είναι ακόμη περισσότερο επηρεαστεί από την 1 Ιουλίου, 2017 μετά την εισαγωγή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων από τις χώρες που είναι τα μέλη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ιδίως Belarus.Besides, εξαγωγή σε τρίτες χώρες, είναι δύσκολο γενικά οφείλονται στον ευπαθή χαρακτήρα του προϊόντος.

(3)                Ο συνδυασμός αυτών των στοιχείων επιπτώσεων οι τιμές. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την κατάσταση της αγοράς και ειδικότερα οι τιμές είναι πολύ παρόμοια με εκείνα του 2014, όταν η Ρωσία εισήγαγε εμπάργκο της.

(4)                Η Ισπανία και η Ιταλία επιβεβαίωσε ότι οι οργανώσεις παραγωγών που εφαρμόζονται ήδη από την κρίση και μέτρα διαχείρισης στο πλαίσιο των επιχειρησιακών προγραμμάτων τους και να χρησιμοποιηθούν τα temporaryexceptional μέτρα στήριξης που προβλέπονται στον Κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1165 [2] . Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ελιγμών για να αποσύρει την περαιτέρω quantitiesfrom την αγορά κάτω από τα σημερινά συστήματα.

(5)                Οι thecurrent συνθήκες διαταραχθεί σημαντικά την αγορά στα ροδάκινα και nectarinessector και αυτή την κατάσταση, ή τα αποτελέσματά της στην αγορά, είναι πιθανό να συνεχιστεί ή επιδεινωθεί, ενώ οι κανονικές κρίσεων και την πρόληψη των μέτρων που προβλέπει ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ 1308/2013 φαίνεται να είναι ανεπαρκής.

(6)                Αν και αυτή η διαταραχή της αγοράς μόνο έμμεσα συνδέεται με το ρωσικό εμπάργκο, είναι σκόπιμο, για πρακτικούς λόγους και για λόγους απλούστευσης, να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα systemlaid προβλέπεται στο κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1165.

(7)                Για να έχουν επαρκή αντίκτυπο για τη σταθεροποίηση της αγοράς, οι ποσότητες που προβλέπονται στο κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017 / 1165for τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια πρέπει να τριπλασιαστεί για τους παραγωγούς στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

(8)                Κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2017/1165 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(9)                Για να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην marketand για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση pricesduring την κύρια εποχή της συγκομιδής, ο παρών κανονισμός θα πρέπει να applyretroactively από την ημερομηνία κατά την οποία η κατάσταση επίσημα και τεκμηριωμένα κοινοποιούνται στην Επιτροπή, και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου.

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Τροποποίηση του κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165

Το παράρτημα Ι του κατ 'εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2017/1165 αντικαθίσταται από το κείμενο που παρατίθεται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού.

άρθρο 2

Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εφαρμόζεται από τις 3 Αυγούστου το 2017.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Έγινε στις Βρυξέλλες,

                                                                       Για την Επιτροπή

                                                                       Ο Πρόεδρος
                                                                       Jean-Claude Juncker

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)