Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Διαφωνίες και διαξιφισμοί στη δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία Κεντροαριστεράς




Στην αρχή της δεύτερης τηλεμαχίας όλοι οι υποψήφιοι, όπως ήταν αναμενόμενο, καταδίκασαν απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση με τους πυροβολισμούς στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της.


 Συμφώνησαν ότι οι κυβερνητικές ευθύνες είναι μεγάλες για τα θέματα ασφάλειας ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης , ο Γιάννης Μανιάτης και ο Γ. Καμίνης ζήτησαν την παραίτηση του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθηναίων συνέδεσε το γεγονός με τις διεργασίες για τη συγκρότηση του νέου φορέα.
 Η δεύτερη τηλεμαχία των υποψηφίων για την ηγεσία του νέου ενιαίου προοδευτικού φορέα μεταδόθηκε διακαναλικά κι ήταν πιο ζωηρή και ενδιαφέρουσα από την πρώτη. Η ενωτική διάθεση των υποψηφίων για τη δημιουργία νέου κομματικού φορέα ήταν κυρίαρχη αλλά οι διαφωνίες και οι αιχμές ευκρινείς. Την πρώτη ερώτηση, κοινή προς όλους, έθεσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δώρα Αναγνωστοπούλου, επισημαίνοντας τις διαφορετικές προσεγγίσεις και ρωτώντας πώς θα επιτευχθεί ενότητα. Σχεδόν όλοι διαβεβαίωσαν για την ενότητα της επόμενης μέρας μιλώντας για περιορισμένες πλην ουσιαστικές διαφορές. Παρά ταύτα η απόφαση της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη να μην ενοποιηθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού άμεσα επικρίθηκε, με τον Γιώργο Καμίνη να μιλάει για πολιτική πρωτοτυπία και λάθος μήνυμα. Ανύπαρκτο θέμα οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, απάντησε στην κριτική ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζοντας ότι θα καθοδηγούνται από τον νέο αρχηγό και έθεσε ζήτημα νομιμοποίησης για το αντίθετο. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από όλους να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις που πήρε ο ίδιος και η κυρία Γεννηματά ώστε όλοι να έχουν την ευκαιρία να είναι σήμερα υποψήφιοι.
 «Έχουμε πετύχει την ενότητα και τη διεύρυνση», είπε η Φώφη Γεννηματά. «Έβαλα τον εαυτό μου σε κρίση παρότι ήμουν ήδη πρόεδρος, Κανείς δε μπορεί να πει σε εμένα και το ΠΑΣΟΚ ότι θα υπονομεύσουμε την ενότητα. Δεν υπάρχει πολιτικό λάθος, υπάρχει πολιτική επιτυχία», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 Οι διαξιφισμοί ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών απέναντι στη Τουρκία ήταν από τα αξιοσημείωτα της βραδιάς. Όπως και η πλήρης διαφωνία του Γιάννη Ραγκούση για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ και τον Κ. Μητσοτάκη καθώς πρότεινε να αναλάβει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας αλλιώς την προσφυγή σε νέες εκλογές. Αντιθέτως η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και οι υπόλοιποι υποψήφιοι άφησαν το θέμα ανοικτό υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα είναι ισχυρός ο νέος φορέας και θα προκύψει προγραμματική συμφωνία και πρωτίστως αλλαγή πολιτικής, όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Μάλιστα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την επιμονή του κ. Ραγκούση στο ζήτημα αυτό ηττοπαθή δηλώνοντας ότι στόχος της νέας παράταξης θα πρέπει να είναι η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών. Αιχμηρά σχόλια ειπώθηκαν και ανάμεσα στους Απ. Πόντα και Κ. Γάτσιο για την κρίση και την έξοδο από αυτήν καθώς και μεταξύ των κ. Γάτσιου και Ανδρουλάκη για τη δράση της Χρυσής Αυγής.
 Το πιο ενδιαφέρον ήταν το τελευταίο μέρος όταν οι υποψήφιοι έθεσαν ερωτήματα ο ένας στον άλλον και κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα του συντονιστή Παύλου Τσίμα τι θα γίνει μετά το τέλος του Μνημονίου και ποια κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί την επόμενη μέρα για τη χώρα.
 Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για την επόμενη μέρα και το νέο κόμμα. «Είμαστε καταδικασμένοι να πάμε μαζί . Οραματίζομαι ένα κόμμα ενιαίο, θεσμικό, ανοιχτό, συλλογικό που τις αποφάσεις θα τις παίρνουν τα όργανά του, με ετήσιο προγραμματικό συνέδριο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και με μεταβατικό στάδιο για τα υπάρχοντα κόμματα», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 Για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον Νίκο Ανδρουλάκη ο Κωνσταντίνος Γάτσιος. Δεν κάναμε μόνο λάθη, κάναμε και θετικά που πρέπει να τα θυμίσουμε, απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να σκοτώσουμε το πελατειακό κράτος και να βάλουμε στο περιθώριο φαινόμενα λαϊκισμού, δημαγωγίας και διαφθοράς, τόνισε.
 Ο Γιάννης Μανιάτης ρώτησε τον Στ. Θεοδωράκη για τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες». Όλα ήταν γνωστά από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ο νέος αρχηγός θα καθοδηγεί και τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες. Η ενοποίηση θα γίνει στο συνέδριο και τις εθνικές εκλογές», επέμεινε ο πρόεδρος του Ποταμιού.
 Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για την μετά το μνημόνιο περίοδο και τη λύση θα δώσουν οι βουλευτικές εκλογές ενώ ο Γ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι δεν έχει κι αυτός εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. «Πρέπει να κάνουμε την ανατροπή για να υπερβούμε τη στασιμότητα του 7%» είπε. Από τη πλευρά του ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. «Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δε μπορούν, η χώρα έχει ανάγκη από μία νέα κυβέρνηση που δε θα κοιτά πίσω», επεσήμανε. « Είναι επιτακτική εθνική ανάγκη η επαναδιαπραγμάτευση. Η λύση δεν είναι να φύγει η χώρα από τα χέρια του Πάνου Καμμένου και να πάει στα χέρια του ‘Αδωνι Γεωργιάδη. Αυτό δεν είναι ηττοπάθεια», απάντησε σχολίασε ο Γιάννης Ραγκούσης απαντώντας στις αιχμές της Φώφης Γεννηματά.

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)