Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Γιάννης Σηφάκης: Σύσκεψη αγροτών Πέλλας - Ημαθίας - Κοζάνης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Απόστόλου



Γιάννης Σηφάκης: Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου με την Διεπαγγελματική πυρηνόκαρπων, τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών και τους αγροτικούς συλλόγους Πέλλας, Ημαθίας και Βελβεντού



Επαναβεβαιώθηκε από τον Υπουργό ότι θα πληρωθεί η ζημιά από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου στα ροδάκινα μετά από τις δηλώσεις ζημιάς των παραγωγών στους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι 7 Φεβρουαρίου.

Στην Πέλλα οι ηλεκτρονικές δηλώσεις γίνονται στους συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών που είναι μέλη του ΣΕΑΣ.

Το Υπουργείο απέστειλε τον φάκελλο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απώλεια εισοδήματος στα ροδάκινα ζητώντας στήριξη των παραγωγών. Ο Υπουργός πιέζει τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χόγκαν για να πετύχει την έγκριση. Παράλληλα κινούνται και οι Ισπανοί.

Η πληρωμή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για παγετό, χαλάζι, βροχόπτωση στα κεράσια , και οι άλλες ζημιές του 2017 αρχίζουν να πληρώνονται με πρώτη πληρωμή την 01/02/2018 για τα πορίσματα που έχουν σταλεί μέχρι και μέσα στον Ιανουάριο 2018.

Τα πορίσματα που θα εκδοθούν μέσα στον Φεβρουάριο θα πληρωθούν αρχές Μαρτίου και μέχρι τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή όλων των ζημιών που έχουν εκτιμηθεί.

Μέσα στον Φεβρουάριο θα επιστραφεί και ο ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2015.

Ξεκίνησε ακόμη η επιτροπή για την αλλαγή του τρόπου καταβολής των επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Η κυβέρνηση θα κινηθεί στην κατεύθυνση σύγκλισης της μοναδιαίας αξίας ανά περιφέρεια και σταδιακής μείωσης ως την εξάλειψη των ιστορικών δικαιωμάτων.

Μελετά και αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς προς όφελος των συνεταιρισμένων αγροτών.

Η νομοθεσία για την πληρωμή ενός δύο μηνών από τους εμπόρους για τα ευπαθή προϊόντα θα βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν η Διεπαγγελματική Πυρηνόκαρπων, ο Αγροτικός σύλλογος Σκύδρας, αγροτικοί σύλλογοι από Νάουσα και Βέροια, συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από Πέλλα, Ημαθία και Κοζάνη.

Συμμετείχαν και τέσσερεις βουλευτές Γ. Σηφάκης και Θ. Τζάκρη ( Πέλλα) και Φρ. Καρασαρλίδου και Χρ. Αντωνίου ( Ημαθία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)