Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Ζάεφ: Λύση για το όνομα και μέσα στο Μάρτιο...



Με την ευχή να μπει γρήγορα τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα, ενδεχομένως και μέσα στην άνοιξη, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ λέει ότι είναι ικανοποιημένος με...

τη γενικότερη γραμμή που έχει ακολουθήσει η χώρα του.

"Ευχή και επιθυμία όχι μόνον δική μου, αλλά και όσων από εμάς έχουμε εμπλακεί στην διαπραγμάτευση, είναι να φθάσουμε σε λύση της διαμάχης για το όνομα μέχρι το τέλος Μαρτίου" δηλώνει σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Balkan Insight.

«Θα ήταν καλό να έχουμε λήξει το ζήτημα μέχρι τον Ιούνιο, γιατί κάτι τέτοιο θα ενθαρρύνει τις Βρυξέλλες να εγκρίνουν την έναρξη των ενταξιακών μας διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε μήνας που περνά χωρίς λύση δεν είναι προς το συμφέρον μας», τονίζει.

Ο Ζ. Ζάεφ δηλώνει ακόμη πεπεισμένος για τις «καλές προθέσεις» τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, σημειώνοντας ότι ο πρώτος «θέλει πραγματικά να βρεθεί λύση» και ο δεύτερος «κάνει κι εκείνος προσπάθεια».

«Διατηρώ το ίδιο αίσθημα που με καθοδηγούσε από την αρχή - δηλαδή ότι μια λύση είναι εφικτή. Την ίδια στιγμή όμως, παραμένουν πεπεισμένοι ότι η λύση πρέπει να προστατεύει την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών», υπογραμμίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Στην ερώτηση για πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος της ΠΓΔΜ, ο Ζ Ζάεφ σημειώνει ότι «οι δύο πλευρές δεν πρέπει να ανοίγουν ζητήματα τα οποία θα κάνουν αδύνατη μία λύση», προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος είναι «ειλικρινά προσηλωμένος στην εξεύρεση μιας ρεαλιστικής εξήγησης για την ελληνική πλευρά, με τη σκέψη κυρίως στον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια προσπάθεια για οριστική και διαρκή λύση, όχι για κάποια «παράκαμψη», χειραγώγηση ή εξαπάτηση της μίας πλευράς από την άλλη».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τονίζει ότι «η διαδικασία πρέπει να καθοδηγείται από τα γεγονότα. Δεν υπάρχει δίλημμα όταν πρόκειται για το γεωγραφικό έδαφος της Μακεδονίας, εμείς έχουμε το βόρειο ή άνω τμήμα, το νότιο τμήμα ανήκει στην Ελλάδα και το ανατολικό στη Βουλγαρία.

»Εάν σεβόμαστε τα γεγονότα, πρέπει να βρούμε λύση. Και δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι το πρόβλημα ξεδιπλώνεται γύρω από το όνομα. Δεν πρέπει να ανοίγουμε άλλα ζητήματα που θα επιφέρουν πρόσθετα προβλήματα και μας απομακρύνουν από μια λύση», καταλήγει.


Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

1 σχόλιο:

  1. Βρε άντε στον αγυριστο βουλγαροαρβανιτη πράκτορα των ομβρίων σνοφιτη καλαμποκοσλαβε γουρουνομυτη απογονε του Καρατάσου και του Λουκά ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΓΑΡΕΦΗΣ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)