Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Γιάννης Σηφάκης : Ο φετινός τρόπος διακίνησης και οι απογοητευτικές τιμές παραγωγού στο κεράσι


 επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο της ανοργανωσιάς και της διακίνησης χύμα προϊόντων







Ο βουλευτής επισκέφτηκε συνεταιρισμούς που διακινούν κεράσια καθώς και εμπόρους.
Το συμπέρασμα είναι σαφές και καθαρό:
Μόνο με οργανώσεις παραγωγών νέου τύπου, χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, που θα επενδύσουν μέσω των προγραμμάτων σε τυποποίηση και συσκευασία μπορεί ο αγρότης να ελπίζει σε καλυτέρευση της θέσης του.
Η ανοργανωσιά, η διακίνηση προϊόντων χύμα σε κλούβες, η διακίνηση στον δρόμο οδηγεί μαθηματικά στην διάλυση του αγροτικού εισοδήματος. Σε γκρίνια, σε απογοήτευση και τελικά στην μιζέρια.
Οι σοβαροί έμποροι ( όπως ο Νίκος Πρωτοφανούσης και οι ΑΦΟΙ Μπαλακανάκη τους οποίους επισκέφτηκε ο βουλευτής)  που τυποποιούν και συσκευάζουν μπορούν να διαχειριστούν σημαντικό τμήμα της παραγωγής που όμως είναι σε ποσοστό αρκετά μικρό σε σχέση με την συνολική ποσότητα του παραγόμενου εμπορικού προϊόντος.
Η ύπαρξη βιομηχανίας για «αρμεχτό» και χυμό βοηθά σημαντικά αλλά δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. 
Οι αγρότες πρέπει να οργανωθούν σε οργανώσεις ( τουλάχιστον 10 με 15 στην Πέλλα) που θα προχωρήσουν σε τυποποίηση, συσκευασία και εμπορία.
Και οι έμποροι πρέπει να επεκταθούν για να μπορέσουν να διαχειριστούν περισσότερες ποσότητες. Πρέπει να αντιμετωπιστούν θέματα που δυσκολεύουν την επέκταση τους.
Χρειάζεται σοβαρή διαβούλευση για το κεράσι για να μην αντιμετωπίσει η Πέλλα με το 65% της παραγωγής μόνιμη κρίση κερασιού αντίστοιχη της κρίσης του επιτραπέζιου ροδακίνου…
Ο βουλευτής θα συνεχίσει τον διάλογο με τους αγρότες και όλους τους εμπλεκόμενους «σπρώχνοντας» σε δράσεις που θα αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)