Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

ΧΑΛΑΜΟΝΗ":ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ-





" ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΛΑΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ!- ΕΓΙΝΕ Η
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ.

    Το βιβλίο του συγγραφέα Αντώνη Παυλίδη ," Χαλαμονη",παρουσίασε σήμερα το πρωί στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Έδεσσας , ο σύλλογος βιβλιοφιλων Ν.Πέλλας.
    Την παρουσίαση του συγγραφέα έκανε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου(  Δεν αναφέρουμε το όνομά του γιατί το απαγόρευσε ο ίδιος με εισαγγελική παραγγελία)  ο οποίος χαρακτήρισε τον κ.Παυλίδη, ως μία εξέχουσα μορφή στα Ελληνικά γράμματα και στην προβολή του Ποντιακου Ελληνισμού.
    Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τρύφων Ουρδας, μίλησε συνοπτικά για το βιβλίο, ενώ ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, επαινεσε την δράση του Συλλόγου Βιβλιοφιλων και χαιρετησε επίσης την δράση του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας, που κάνουν ότι μπορούν για να κρατούν τις παραδόσεις
    Η Αναστασία Μαχαιριδου,πιστοποιημενη εκπαιδευτρια της ποντιακης διαλέκτου, έκανε μία ιστορική διαδρομή στα γεγονότα.
    Ο δάσκαλος Κοσμάς Τσίναλης, με την σειρά του, ανέπτυξε με ιδιαίτερο τρόπο το θέμα του βιβλίου, κάνοντας πολλούς να φανταστουν μία ιστορία που συνεχίζει να έχει βαθιές ρίζες στο Πόντο.
    Η συνέχεια ανήκει στον ίδιο τον συγγραφέα, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε ότι έγραψε αυτό το βιβλίο μέσα σε 8 χρόνια!
    " Μέσα σε αυτό το έργο ήθελα να χωρεσω μια ιστορική διαδρομή, με προσωπικά βιωματα, από τις αφηγήσεις παλαιότερων , με υπαρκτα πρόσωπα."
    Το βιβλίο αυτό, έχει χαρακτηριστεί ως ντοκιμαντέρ, χαρακτηρισμός που άρεσε ιδιαίτερα στον κ.Παυλίδη.
    " Το βιβλίο αυτό το έγραψα για την αλήθεια ( να μάθουν όλοι) για το τι υπήρχε και που έφτασε όλο αυτό.
    Η αναφορά γίνεται για την γενοκτονία του Ποντιακου Ελληνισμού, που είναι το αποκορύφωμα μιας πορείας αιώνων.
    Παράλληλα, η χαλαμονη, έδωσε την ευκαιρία της αναπαραγωγής ηθών και εθίμων που είχαν χαθεί από τον Ελληνισμό, όταν αργότερα οι Πόντιοι ήρθαν στην μητέρα πατρίδα." είπε μεταξύ άλλων ο κ.Παυλίδης.
    Ο ίδιος δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημενος από την εκδήλωση, τονίζοντας στο τέλος τα εξής: "δεν ήθελα να δώσω πόνο στον αναγνώστη, αλλά και το ταξίδι, μέσα από το συγγραμα, να δουν όλοι μέσα στις εικόνες του μυαλού, ποιες είναι η αλησμονητες πατρίδες "
    Ακολούθησε το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, με την Ελένη Γατση, να τραγουδά και να παίζει λύρα, θεατρικά δρώμενα και ανάγνωση αποσπασματων του βιβλίου, από την Ροζαλια Γραβριηλιδου, Ταμια του Συλλόγου.

Με [πληροφορίες από το fb   του  Σίμου Σλατίνη

4 σχόλια:

  1. το ειπε ενας φιλος μου κοζανιτης στο καφενείο (μπορει να ειναι και αληθινό περιστατικό). Ρωτησαν λέει καποιον κοζανιτη, τι εχετε να πειτε για την γενοκτονία των ποντίων και απάνυησε. Μισές δουλειές εκαναν οι τουρκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο μαλακας μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος!!!

      Διαγραφή
    2. εισαι πολυ μ.....κας ρε φιλε

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο, οφείλω όμως να επισημάνω πως αν δεν αναφέρεται στην προσπάθεια ίδρυσης ανεξαρτήτου κράτους των ποντίων ως αιτία της γενοκτονίας σημαίνει πως δεν υπάρχει αντικειμενικότητα και ιστορικότητα.
    Εάν αναφέρει όμως όλα τα ιστορικά στοιχεία τότε αξίζει πραγματικά να το διαβάσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)