Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Δήλωση Γιάννη Σηφάκη: «Η ριζική λύση για το «ΑΘΗΝΑ»,


Με  με την Υπουργική διάταξη που έχω ανακοινώσει, είναι έτοιμη (συμφώνησαν και οι 4 συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας, Δικαιοσύνης, Υπουργός και υφυπουργός Οικονομικών )
και θα ψηφιστεί σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στην Βουλή από την άλλη βδομάδα μετά την ψήφιση της συμφωνίας
Τώρα τρέχουν όλοι και αυτοί που ενημέρωναν πριν ένα χρόνο τους αγρότες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική λύση. Γνωστές τακτικές παραγοντισμού και κοροϊδίας.
Διαβεβαιώνω τους εμπλεκόμενους, που επικοινωνούν μαζικά μαζί μου επειδή καταλαβαίνουν ότι πλησίασε η ώρα που θα απαλλαγούν πλήρως από τον βραχνά των χρεών που τους κληρονόμησαν 25 χρόνων εκκρεμότητες και αδικίες, ότι η Υπουργική διάταξη που λύνει το πρόβλημα ( το κείμενο της οποίας ανακοίνωσα)  έχει λάβει την έγκριση των τεσσάρων συναρμόδιων Υπουργών ( Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη και υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, Δικαιοσύνης Καλογήρου, Υπουργού και Υφυπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Κατερίνας Παπανάτσιου αντίστοιχα).
Τους διαβεβαιώνω ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισέλθει στην Βουλή θα συμπεριλαμβάνεται η λύση του «ΑΘΗΝΑ» με πλήρη απαλλαγή των απλών μελών.
Η Υπουργική διάταξη και η αιτιολογική της έκθεση που θα λύσει το ΑΘΗΝΑ: 
Υπουργική τροπολογία

Μεταβατικές άρθρου 294 ν. 4072/2012:
Ο παρών νόμος εφαρμόζεται και σε εταιρείες που κατά την έναρξη της ισχύος του δεν τελούν σε εκκαθάριση ή σε πτώχευση
«Σε εταιρεία του άρθρου 270 εφόσον δεν είναι κερδοσκοπική, οι εταίροι ευθύνονται για τα χρέη της μέχρι του ποσού της αρχικής εταιρικής εισφοράς τους ή της μείζονος μεταγενέστερης , όταν  η είσοδός τους στην εταιρεία και η γέννηση των χρεών έλαβαν χώρα πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και δεν συμμετείχαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας»


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
   Με την προτεινόμενη ρύθμιση, που περιορίζει την ευθύνη των εταίρων αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών (ΑμΚΕ) στο ποσό της αρχικής εταιρικής εισφοράς τους και μόνο, υπό την προϋπόθεση να απέκτησαν την εταιρική ιδιότητα και οι σχετικές οφειλές να γεννήθηκαν πριν την έναρξη ισχύος του του ν. 4072/2012 (11-4-2012) και επιπλέον να μη συμμετείχαν καθ΄οιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας, αντιμετωπίζεται το κοινωνικό πρόβλημα, που έχει ήδη καταστεί οξύ, ιδίως στις αγροτικές περιφέρειες, της εις ολόκληρον ευθύνης εταίρων, οι οποίοι αφενός δεν είχαν καμία ανάμιξη στη διαχείριση και διοίκηση των ΑμΚΕ και αφετέρου δεν προσδοκούσαν οικονομικά ωφελήματα από τη δράση τους, μέσω διανομής κερδών ή άλλου τρόπου.
     Η επιεικής αυτή  νομοθετική ρύθμιση επιβάλλεται και από τη συνταγματική αρχή της ασφάλειας δικαίου, που επιβάλλει ιδίως τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των εκάστοτε θεσπιζόμενων ρυθμίσεων και η οποία πρέπει να τηρείται με αυστηρότητα όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους ενδιαφερόμενους. Σημειωτέον δε ότι σε όλα τα καταστατικά των ΑμΚΕ, που συνεστήθησαν πριν από την έναρξη ισχύος του άρθρου 270 του ν. 4072/2012, ρητά αναγράφεται ότι η λειτουργία αυτών των εταιρειών διέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 741-784 του ΑΚ, με βάση τις οποίες προσδιορίζεται η ευθύνη των απλών εταίρων των ΑμΚΕ στο ποσό της αρχικής εταιρικής εισφοράς. Δηλαδή, όταν τα απλά μέλη αποφάσισαν να συμμετάσχουν ως εταίροι σ΄ αυτήν την νομική μορφή εταιρείας, γνώριζαν ότι ευθύνονται μέχρι του ποσού της εισφοράς τους και προφανώς δεν θα συμμετείχαν εάν εγνώριζαν ότι ευθύνονται και με την προσωπική τους περιουσία, παρότι δεν συμμετέχουν στη διοίκηση αυτών των εταιρειών.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν προκαλείται δαπάνη εις βάρος του Κρατικού    Προϋπολογισμού, τα δε βεβαιωμένα χρέη δεν διαγράφονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)