Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Προτάσεις φιλοζωικής Αριδαίας προς το Υπουργείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων


1. Ηλεκτρονική σήμανση.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει να σημαίνονται ηλεκτρονικά υποχρεωτικά όλα τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, για τη δε τήρηση του εν λόγω μέτρου να είναι υπεύθυνοι αποκλειστικά οι κτηνίατροι της Επικράτειας. Ήτοι, σε κάθε περίπτωση που εξέρχεται από το κτηνιατρείο ζώο, επί του οποίου έχει τελεσθεί οποιαδήποτε κτηνιατρική πράξη, θα πρέπει αυτό να έχει σημανθεί ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, να έχει τοποθετηθεί το σχετικό μικροτσίπ στο σώμα του ζώου και να έχει καταχωρηθεί αυτό στην αντίστοιχη βάση δεδομένων με το όνομα του ιδιοκτήτη του. Διότι παρατηρείται συχνά το φαινόμενο της ύπαρξης ηλεκτρονικά σημασμένων σκύλων, κυρίως κυνηγετικών, των οποίων όμως τα μικροτσιπς δεν είναι καταχωρημένα στην αντίστοιχη βάση δεδομένων, λόγω ανευθυνότητας κάποιων κτηνιάτρων. Το εν λόγω μέτρο ισχύει σε χώρες του εξωτερικού με πολύ θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την καταγραφή των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων και τη διαχείριση του πληθυσμού τους. Αυτονόητο είναι ότι, για την αποτελεσματική εφαρμογή των παραπάνω, οι ιδιώτες κτηνίατροι θα πρέπει να έχουν τη συνδρομή και αρωγή των εκάστοτε δημόσιων κτηνιάτρων και βεβαίως των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων, όπως άλλωστε και ο νόμος ορίζει.

2. Στείρωση δεσποζόμενων σκύλων.
Προτείνουμε την επιδοτούμενη κατά 70% από την πολιτεία στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, προς αποφυγή της δημιουργίας νέων αδέσποτων. Αναφερόμαστε αρχικά και κυρίως στους σκύλους, πλην όμως και ο πληθυσμός των αδέσποτων γατών αποτελεί τεράστιο πρόβλημα ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ειδικώτερα: Μεγάλος αριθμός πολιτών - ιδιοκτητών ζώων, λόγω και της οικονομικής κρίσης, δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει τη στείρωση του ζώου του, αφού το ποσό της σχετικής δαπάνης (150-180 ευρώ) είναι υψηλό. Όμως και οι ιδιοκτήτες ζώων οι οποίοι έχουν τη σχετική οικονομική δυνατότητα, δείχνουν απροθυμία σχετικά με την πραγματοποίηση της εν λόγω πράξης, αφού το ύψος του ποσού λειτουργεί αποτρεπτικά. Με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάθε εξάμηνο, ενδεικτικά όσον αφορά τα σκυλιά και στη περιοχή μόνο της Αλμωπίας, περί τα 500 καινούργια κουτάβια τα οποία έχουν εγκαταληφθεί. Προτείνουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη διευκόλυνση των Δήμων ως προς τη σύναψη συμβάσεων με ιδιώτες κτηνιάτρους για τη στείρωση δεσποζόμενων ζώων. Συγκεκριμένα προτείνουμε να προβαίνει ο Δήμος σε διαγωνισμό για την ανάθεση στειρώσεων σε ιδιώτη κτηνίατρο, με ανώτατο κόστος της κάθε στείρωσης το ποσό των 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 70 ευρώ να καλύπτονται από το Δημόσιο και τα 30 ευρώ από τον ιδιοκτήτη των ζώων.
Έτσι, για παράδειγμα, με 7.000 ευρώ που θα δαπανήσει ο Δήμος θα επιτευχθούν 100 στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων, των οποίων αν δεν ματαιώνονταν ο τοκετός θα οδηγούμασταν στη δημιουργία 500 νέων κουταβιών ανά εξάμηνο, ήτοι 1000 ανά έτος, από τα οποία βέβαια, τα θηλυκά θα γεννούσαν με τη σειρά τους. Όλα αυτά τα ζώα ο Δήμος θα έπρεπε να σημάνει ηλεκτρονικά, να εμβολιάσει, πιθανόν να περιθάλψει και στη συνέχεια να στειρώσει με τη σειρά τους, δαπανώντας πολλαπλάσια ποσά. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς εύκολα τα τεράστια οικονομικά οφέλη από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Επιπλέον, μείζονος σημασίας είναι και η κοινωνική διάσταση του θέματος δεδομένου ότι τα εν λόγω κουτάβια, τα οποία μεγαλώνοντας θα πολλαπλασιάζονταν με τη σειρά τους, θα απαιτούσαν ζωτικό χώρο, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων στους πολίτες.

Παρακαλούμε θερμά όπως μελετήσετε σοβαρά τις παραπάνω προτάσεις του Συλλόγου μας. Είμαστε στη διάθεση σας για τυχόν περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος του συλλόγου
Φώτιος Παραστατίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)