Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Τα άδεια ράφια της Ενημέρωσης…

…ΠΟΥ ΤΑ ΞΑΝΑΓΕΜΙΖΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΧΡΕΙΩΔΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΧΡΗΣΤΑ – Η ΠΙΑΣΑΡΙΚΗ ΥΠΕΡ- ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ


Ο κορωνοϊός σπρώχνει από τη σκηνή της επικαιρότητας τα άγρια γεγονότα στα Νησιά, προσπαθεί να τα παραμερίσει, να τα βάλει στο περιθώριο· κάτι γίνεται, αλλά είναι δύσκολο. Εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις, χιλιάδες φωτογραφίες, εκατοντάδες βίντεο (ίσως χιλιάδες και αυτά) ξεχειλίζουν την κοίτη στο ποτάμι της
Ενημέρωσης. Την ξεχειλίζουν με πληροφορίες ή αναλύσεις, συχνά επαναλαμβανόμενες, αλλά και με ανησυχίες που γίνονται τρόμος, με τρόμο που γίνεται πανικός, με φόβους που γίνονται φοβίες.
Δεν ξαφνιαζόμαστε. Είναι δεύτερη φύση των Μέσων η τρομολαγνεία και αθεράπευτη έξη η υποκρισία. Συστήνουν «Όχι στον πανικό», αλλά υποδόρια τον τροφοδοτούν. Ξέρουν καλά την τέχνη της διπλής μάσκας: από τη μια όψη «Ήσυχα, μην πανικοβάλλεστε», από την άλλη «Αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ».

Αυτό, για τα σούπερ μάρκετ, αν δεν είναι ψέμα, είναι τουλάχιστον υπερβολή. Το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης έλεγαν (κάποια Μέσα) ότι εξαφανίζονται ακόμα και τα χαρτιά υγείας, ακόμα και το οινόπνευμα. Αλλά σήμερα τα σούπερ μάρκετ –τουλάχιστον τα περισσότερα, από όσα διασταυρώσαμε με συζητήσεις– είχαν απλώς αυξημένη κίνηση. Η οποία δεν θα ήταν καν αυξημένη αν δεν είχε προηγηθεί το ψέκασμα του κοινού με ανησυχία και αβεβαιότητα από το προηγούμενο βράδυ.

Φυσικά στα σούπερ μάρκετ υπήρχαν τα πάντα· και χαρτιά υγείας και μακαρόνια και ζάχαρη και οινόπνευμα –που το έβρισκες και στα φαρμακεία, χωρίς να έχεις μέσον τον φαρμακοποιό.
Βέβαια, το τι θα γίνει στη συνέχεια με τις διαρκείς ενέσεις πανικού, είναι άλλο. Προς το παρόν, τα ράφια φαίνονται γεμάτα. Άδειες είναι  μόνο οι αποθήκες, τα  πατάρια και τα ράφια της Ενημέρωσης. Με τόση υπερκατανάλωση κορωνοϊού που γίνεται, καταπίνονται αμάσητες, μαζί με τις αναγκαίες πληροφορίες, και οι χοντράδες που πουλάνε. Το θέμα είναι πιασάρικο. Και γι’ αυτό υπάρχει ένα δημοσιογραφικό πλήθος που φωνάζοντας «ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ! ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ!» τρέχει στους διαδρόμους των μίντια και ξαναγεμίζει τα ράφια. Με χρειώδη, με αχρείαστα και, συχνά, με άχρηστα.

Πηγή:harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)