Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Δεύτερος κρυφός κόφτης στις συντάξεις του ΟΑΕΕ

Χρήστος Μέγας
Χρήστος Μέγας

Λογιστικό «μπλόκο» στην έκδοση συντάξεων σε οφειλέτες ελεύθερους επαγγελματίες. Δεύτερος κρυφός κόφτης στις συντάξεις του ΟΑΕΕ.

Αποκλεισμένοι από το Ασφαλιστικό Σύστημα και χωρίς εισόδημα ζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση για την καταβολή της σύνταξης (στο 62ο έτος με 40 έτη ασφάλισης ή στο 67ο με τουλάχιστον 15 έτη), θα πρέπει οι οφειλές στον ΟΑΕΕ/ΕΦΚΑ να είναι κάτω των 20.000 ευρώ. Όμως το συγκεκριμένο ποσό:

-Σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράστηκε λόγω της πανδημίας και της «κλειδωμένης» οικονομίας λόγω κορονοϊού.

-Το ποσό των 20.000 ευρώ αφορά σε συνολικό χρέος, ενώ έχει και ένα εσωτερικό (δεύτερο κόφτη). Είναι τα 14.202 ευρώ, ποσό που δεν πρέπει να ξεπερνά η κύρια οφειλή. Τα υπόλοιπα χρήματα (περίπου 5.800) μέχρι τις 20.000 ευρώ αφορούν σε τέλη και προσαυξήσεις.

-Άρα, δεν αποκλείεται της συνταξιοδοτικής παροχής όποιος χρωστάει πάνω από 20.000 €, αλλά για οφειλή πάνω από 14.202 ευρώ. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά…

Την κατάργηση του διαχωρισμού της οφειλής των 20.000 ευρώ σε εισφορές και προσαυξήσεις, προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, ζητάει η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) με επιστολής της προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση.

Όπως τονίζει το ΒΕΑ παρά το γεγονός ότι ο Ν. 3863/10 προβλέπει ότι η οφειλή για την συνταξιοδότηση από τον πρώην Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών δεν μπορεί να ξεπερνά τις 20.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τελών και των προσαυξήσεων, πρακτικά δεν εφαρμόζεται.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, που εξετάζουν αιτήματα συνταξιοδότησης ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, δεν χορηγούν τη σύνταξη στους δικαιούχους αν η κύρια οφειλή ξεπερνά το ποσό των 14.202 ευρώ, ακόμα και αν συνολικά το οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τις 20.000 ευρώ.

(Σημειώνεται, ότι ποσό των 14.202 ευρώ είναι ίσο µε το 30πλάσιο του κατωτάτου ορίου συντάξεων γήρατος ΟΑΕΕ, δηλαδή ποσό εισφορών 30 х 473,40 = 14.202,00 ευρώ και το υπόλοιπο 5.798 ευρώ μέχρι τις 20.000 ευρώ πρέπει να είναι οι προσαυξήσεις).

Σύμφωνα με το επιμελητήριο «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, είναι απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση, με στόχο να σταματήσει ο διαχωρισμός της οφειλής σε κύρια και τόκους και να εφαρμόζεται συνολικά το όριο των 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για παραβίαση εν προκειμένω, της ως άνω νομοθετικής πρόβλεψης και για αυθαίρετο και παράνομο αιφνιδιασμό των μελών μας, δικαιούχων σύνταξης, που βρίσκονται ξαφνικά εγκλωβισμένοι σε μία πρωτοφανή κατάσταση ένδειας και στέρησης κάθε εισοδήματος για την κάλυψη των ανελαστικών εξόδων επιβίωσής τους».

Πηγή: ieidiseis.gr


1 σχόλιο:

  1. Έτσι Κούλαρε!Κόψε τους τα όλα!
    Μην αφήσεις τίποτα!
    Κάνε παιχνίδι παιχταρά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

7-21