Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

Άρθρο κόλαφος από το Politico: Στα ύψη η αστυνομική βία εν μέσω lockdown στην Ελλάδα

Πολυτεχνείο αστυνομία ΜΑΤ ένταση προσαγωγές ΠΑΜΕ Πανεπιστημίου

 

Αποκαλυπτικό άρθρο αναφορικά σχετικά με την κατάσταση - με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας - στη χώρα, η οποία είναι «κλειδωμένη» λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό

«Σταυρώνει» την Ελλάδα και την κυβέρνηση το «Politico» σχετικά με την αύξηση της αστυνομικής βίας στη χώρα εν μέσω lockdown λόγω του κορονοϊού…

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα τη Δευτέρα (11/01) το γνωστό περιοδικό κάνει αναφορά στην αύξηση της αστυνομική βίας που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, με τη χώρα «κλειδωμένη» λόγω του κορονοϊού και με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας. Με βάση τα έχουν καταγγείλει, εκτός των άλλων, ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης…

Πολυτεχνείο αστυνομία ΜΑΤ ένταση προσαγωγές ΠΑΜΕ Πανεπιστημίου

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τους τελευταίους μήνες οι καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στη χώρα μας έχουν αυξηθεί. Μετά την επιβολή ενός ακόμη lockdown τον περασμένο Νοέμβριο, αφού το δεύτερο κύμα του κορονοϊού αποδείχθηκε πιο ισχυρό από το πρώτο, έχουν απαγορευθεί οι διαδηλώσεις με την ΕΛΑΣ να εφαρμόζει το συγκεκριμένο μέτρο με αυτό που πολλοί περιγράφουν ως «κατάχρηση εξουσίας».

Ανθρωπιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης προειδοποιούν πως με το πρόσχημα της μάχης ενάντια στην πανδημία, η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά καταργεί το δικαίωμα στη διαδήλωση. «Έχοντας χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και της οικονομίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να στήσει τεχνητό σκηνικό έντασης έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τις εγκληματικές της ευθύνες», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας τη ρύθμιση για την απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας παραθέτει στοιχεία για διάφορα περιστατικά των τελευταίων μηνών στα οποία έχει καταγραφεί κακομεταχείριση προσαγμένων και διαδηλωτών, υπερβολική χρήση χημικών και άλλες μορφές κατάχρησης εξουσίας. Εκτός από το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλες οργανώσεις τονίζουν πως η αστυνομική βία έχει αυξηθεί από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, περίπου ενάμιση χρόνο πριν.

Μητσοτάκης Πολυτεχνείο κατάθεση στεφάνου επέτειος κορονοϊός μάσκα παρασκηνιακή

Σε μια σχετική αναφορά που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο, μια ειδική επιτροπή που συστήθηκε για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας, αναφέρει πως αστυνομικοί δεν έτυχαν κανενός είδους τιμωρίας όταν αναμείχθηκαν σε τέτοια συμβάντα. Παράλληλα, η επιτροπή κατέγραψε πλήρη αποτυχία στη συγκέντρωση καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων, μη εξέταση κρατουμένων από γιατρούς, προκατάληψη από τους ανακριτικούς αστυνομικούς φορείς και εντυπωσιακή ομοιότητα στις καταθέσεις αξιωματικών που κατηγορήθηκαν για χρήση βίας.

«Η αστυνομική βία και η ατιμωρησία έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα περιστατικά», ανέφερε σχετικά ο διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Ειδικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είναι προφανές ότι υπάρχει αύξηση σε αυτά τα περιστατικά», συμπλήρωσε.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη έχοντας το δόγμα «νόμος και τάξη» στην ατζέντα του, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Αστυνομία ότι επέτρεψε να σχηματιστούν εστίες ανομίας, ειδικότερα στην περιοχή των Εξαρχείων της Αθήνας.

Καταγγελίες πως η Ελληνική Αστυνομία χαίρει ατιμωρησίας υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πριν λίγους μήνες μετά την εκλογή του. Ωστόσο, οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας έδωσαν στα σώματα ασφαλείας, τα οποία και έχουν επιφορτιστεί με την αρμοδιότητα της επιβολής των περιοριστικών μέτρων, περισσότερες εξουσίες ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και η απαγόρευση των διαδηλώσεων.

Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να περιορίσει ή να απαγορεύσει πλήρως τις διαδηλώσεις, με την αιτιολογία ότι αυτές θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι διοργανωτές των διαδηλώσεων είναι υπόλογοι και για τυχόν ζημιές που θα προκληθούν από διαδηλωτές, δέχθηκε σφοδρή κριτική από κόμματα της αντιπολίτευσης και ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η Ελλάδα μπήκε σε δεύτερο lockdown, απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις. Έτσι, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση εξήγγειλε επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, απαγορεύοντας τις συγκεντρώσεις τεσσάρων ατόμων και άνω, την ώρα που στους δρόμους της Αθήνας βρέθηκαν 6.000 αστυνομικοί. Η ημέρα αμαυρώθηκε από τη χρήση βίας από τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Η συγκέντρωση περίπου 1.500 μελών του ΚΚΕ, οι οποίοι τηρούσαν τα μέτρα αποστάσεων, διαλύθηκε με τη χρήση χημικών ενώ οι εικόνες που δείχνουν υπέρμετρη βία έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνέκρινε τους αστυνομικούς με τους γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ εικόνες έδειχναν αστυνομικούς να περιπολούν χωρίς τη χρήση μάσκας και αποστάσεις και την ίδια ώρα προσαγμένοι κρατήθηκαν στοιβαγμένοι.

Η κυβέρνηση δεν βλέπει καμία βία

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δείχνει να συμμερίζεται όλα τα παραπάνω. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν πως οι Αρχές έχουν δείξει ελάχιστον ενδιαφέρον να ελέγξουν την Αστυνομία.

«Εκείνο που συνιστά “κόκκινη γραμμή” είναι η ατιμωρησία των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Οι Ελληνικές Αρχές είναι σταθερές στην απροθυμία τους να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν σε όλα τα απαραίτητα νομοθετικά βήματα για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη και συστημική φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιλέγοντας να αρνείται τις κατηγορίες ή να τις διαχειρίζεται ως μεμονωμένα περιστατικά», αναφέρει ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε από το βήμα της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο πως «δεν υπάρχουν αποδείξεις περί κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας», ενώ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έδωσε συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ για τη διαχείριση των πρόσφατων διαδηλώσεων, τονίζοντας παράλληλα πως επί ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία καταγράφηκαν 262 καταγγελίες εναντίον της Αστυνομίας.

Το δημοσίευμα κλείνει με αναφορά στα γεγονότα τόσο της 6ης Δεκεμβρίου, στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν «η Αστυνομία απαγόρευσε σε ανθρώπους ακόμη και να αφήσουν ένα λουλούδι στο σημείο της δολοφονίας» αλλά και στην προσαγωγή εννέα γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών, οι οποίες απλώς άνοιξαν ένα πανό στην πλατεία Συντάγματος, φορώντας μάσκες και τηρώντας αποστάσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό, μαζί με το δικαίωμα στην υγεία, να προστατεύσουμε το δικαίωμα στη δημόσια έκφραση και τον δημόσιο λόγο», αναφέρει μία εκ των εννέα γυναικών που προσήχθησαν και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, η Δέσποινα Βελουδογιάννη και καταλήγει: «Η Υγεία προστατεύεται από τη Δημοκρατία, το ένα είναι προϋπόθεση για το άλλο».

(πληροφορίες από Politico)

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr, sooc.photos

Αναρτήθηκε από altsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)