Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Χάρτινες αποδείξεις: Στο αφορολόγητο και στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ

Χάρτινες αποδείξεις: Στο αφορολόγητο και στη φορολοταρία της ΑΑΔΕ

O κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία. Οι χάρτινες αποδείξεις ενδεχομένως και στην φορολοταρία της ΑΑΔΕ.

Την αγωνία του για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων την 1η Μαρτίου εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Η δική μου η αγωνία είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το τελευταίο lockdown ώστε ταυτόχρονα με την έξοδο από την πανδημία να έχουμε δημοσιονομικά που θα επιτρέψουν την ανάκαμψη είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια, η ουσία αυτή που πρέπει να δει κανείς, όπως είπε, είναι πώς θα αντιμετωπιστούν τα έσοδα των πολιτών που ήρθαν από το κράτος, τα οποία είναι αφορολόγητα.

Παράλληλα, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι εξετάζεται ένα νέο σύστημα οικοδόμησης του αφορολογήτου, ώστε πέραν των αποδείξεων των ηλεκτρονικών συναλλαγών να υπολογίζονται και οι αποδείξεις πληρωμής με μετρητά, εφόσον εκείνες κατατεθούν στην Εφορία. Πρόσθεσε δε ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν αποτελεί φορολογικό εισόδημα, αφού όπως είπε, μέσα σε κάθε κρατική ενίσχυση υπάρχει η σημείωση ότι δεν φορολογείται.

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σχέδιο για τη δημιουργία μιας εφαρμογής στην ΑΑΔΕ στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν την απόδειξη που πήραν από μια συναλλαγή με μετρητά και να «μετρά» ως ηλεκτρονική συναλλαγή.

Εξετάζεται οι χάρτινες αποδείξεις να μετρούν για τις κληρώσεις που πραγματοποιεί κάθε μήνα η φορολοτοραρία της ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να αρχίζουν να μετρούν για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου δηλαδή το 30% του εισοδήματος που πρέπει να συγκεντρώνεται κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμένεται να εφαρμοστεί από φέτος και ένας από τους βασικούς στόχους του υπουργείου Οικονομικών είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)