Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Νέα σύσκεψη

 Άνοιγμα λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι - Νέα σύσκεψη

 Του Κωνσταντίνου Σαρρηκώστα

Νέα σύσκεψη το πρωί της Παρασκευής από τους λοιμωξιολόγους. Στο τραπέζι άνοιγμα λιανεμπορίου και μετακίνηση από δήμο σε δήμο τις καθημερινές.

Σε νέα σύσκεψη προχωρούν οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας τo πρωί της Παρασκευής. Στην ατζέντα τους θα βρεθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη και η μετακίνηση από δήμο σε δήμο τις καθημερινές.

Όσον αφορά το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα εξεταστούν τα τελευταία δεδομένα για τις τρεις περιοχές Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη στις οποίες όλα τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τον Νίκο Χαρδαλιά να έχει προχωρήσει σε ισχυρή σύσταση για πιστή τήρηση των μέτρων λέγοντας πως «είναι αναγκαίο, είναι απαραίτητο προκειμένου να μη δούμε το χειρότερο δυνατό σενάριο να γίνεται πραγματικότητα».

Οι λοιμωξιολόγοι θα εξετάσουν, λοιπόν, αν σε αυτές τις περιοχές με πολύ αυξημένο κίνδυνο (βαθύ κόκκινο) παραμείνουν ή όχι σε αναστολή λειτουργίας τα καταστήματα λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Πληροφορίες του iEidiseis σημειώνουν ότι για αυτές τις περιοχές το μεγάλο ερώτημα παρένει. Ωστόσο τονίζουν ότι «είμαστε πιο κοντά στο άνοιγμά τους». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αναλύσεις και τα έως σήμερα δεδομένα είναι καλά, χρειάζεται πολύ προσοχή και αν την Παρασκευή τα τελευταία στοιχεία «επιμείνουν» προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε «δεν αποκλείεται να δοθεί τελικά το πράσινο φως για την λειτουργία τους».

Η εμπειρία άλλωστε έχει δείξει πως εφόσον τηρηθούν συντεταγμένα τα μέτρα, σε συνδυασμό με την αποστολή SMS στο 13032, τα ραντεβού, το click away και φυσικά την ευρεία χρήση των self test στους εργαζόμενος και στην κοινωνία θα είμαστε ακόμη πιο κοντά στο άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα. Για την ώρα λοιπόν, τα νέα είναι καλά και η οριστική εισήγηση για το άνοιγμα των καταστημάτων σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη φαίνεται πως είναι πολύ κοντά.

Σχετικά με την μετακίνηση από δήμο σε δήμο και τις καθημερινές τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα με τους λοιμωξιολόγους και την κυβέρνηση να την επιτρέπουν ακόμη και από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η επιδημιολογική εικόνα σήμερα στην χώρα, σε σχέση με τη διασπορά του κορονοϊού, δείχνει μια σταθεροποίηση. Όπως ανέφερε ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου στο Mega «είχαμε την κορύφωση την περασμένη εβδομάδα και πάμε σε μια σταθεροποίηση για να ακολουθήσει μια πολύ σταδιακή αποκλιμάκωση 3-4 εβδομάδων. Πρώτα θα φανεί στα κρούσματα, μετά στις νοσηλείες και τελευταία στις διασωληνώσεις. Πολύ αργότερα θα δούμε αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ».

Για το άνοιγμα των σχολείων μάλιστα ο καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμπλήρωσε ότι μπήκαν προϋποθέσεις στις οποίες συμφώνησαν όλοι οι ειδικοί και πλέον θα ελέγξουμε τους μαθητές «αντί να είναι έξω και να εκτίθενται στον ιο».

Το ίδιο μοντέλο με τα self test και τον μαζικό έλεγχο θα εφαρμοστεί και σε όλους τους εργασιακούς χώρους και θα είναι αυτό το εργαλείο που θα μας πάει πιο κοντά στην «κανονικότητα» του λιανεμπορίου και των καταστημάτων σε όλη την χώρα.

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)