Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Νέο σενάριο για Πάσχα στην πόλη και ανατροπή με τα σχολεία

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου


Στενεύουν ακόμη περισσότερο τα σενάρια για Πάσχα στην επαρχία. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης. Νέο σενάριο για τα σχολεία.

«Πάσχα στην πόλη» για «καλοκαίρι στην παραλία», τιτλοφορείται το νέο σενάριο που εξετάζει – και ήδη διαμορφώνει επικοινωνιακά - η κυβέρνηση μετά τη διαφαινόμενη αρνητική στάση των επιδημιολόγων να επιτραπεί η απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων κατά τη διάρκεια των εορτών. Μία προοπτική η οποία είχε υπερτονιστεί από αρκετά κυβερνητικά στελέχη, με αποτέλεσμα, σήμερα να αναζητείται τρόπος διαχείρισης της διάψευσης των προσδοκιών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η αμείλικτη πραγματικότητα, η οποία σημειωτέον, συνιστά δραματική επιβεβαίωση ορισμένων εκ των λοιμωξιολόγων, μεταξύ των οποίων και του καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, δείχνει να «ξηλώνει» με ταχύτητα ένα προς ένα τα κομμάτια του κυβερνητικού «παζλ» για σταδιακό άνοιγμα κοινωνίας και οικονομίας.

Το πιο ανησυχητικό, δε, από όλα, είναι ότι στις κατ ιδίαν συζητήσεις, οι ειδικοί περιγράφουν με ακόμα πιο μελανά χρώματα το τί μπορεί να συμβεί στην περίπτωση που εν συνόλω οι Αθηναίοι εκδράμουν στις επαρχίες για τον εορτασμό του Πάσχα.

Tο πρόβλημα για την κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ακόμα μεγαλύτερο και εκτείνεται πέραν της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών στα εξοχικά τους. Οι καθημερινές εικόνες σε δρόμους και πλατείες της Αττικής, το κυνηγητό και η μεταφορά εκατοντάδων ανθρώπων από περιοχή σε περιοχή για τα λεγόμενα κορονοπάρτι, μεγαλώνουν τον προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο βράδυ που δεκάδες «φρουροί» με μπλε στολές απέκλεισαν την πλατεία Βαρνάβα, το κοινό μετακινήθηκε – ως δια μαγείας – στην πλατεία Κυψέλη, κι από εκεί την επομένη, στην πλατεία Κολωνακίου. Γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση δείχνει να γίνεται ανεξέλεγκτη.

Επιπρόσθετα, μέλη της Επιτροπής εκτιμούν ότι η πίεση που σήμερα υφίστανται στα νοσοκομεία της Αττικής, θα μεταφερθεί στα ανά την επικράτεια νοσοκομεία, τα οποία είναι μικρότερου δυναμικού και δεύτερον, διότι η ισχνή αποκλιμάκωση που με πολύ αργούς ρυθμούς αρχίζει να καταγράφεται στο Λεκανοπέδιο θα ανατραπεί, επηρεάζοντας μάλιστα, το σύνολο της χώρας.

Με φόντο αυτή την κατάσταση, ορισμένοι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ της επίσπευσης του ανοίγματος της εστίασης, η οποία σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, θα σηκώνει ρολά στο σύνολό της πιθανότατα στις 10 Μαϊου. Οι παραπάνω ειδικοί, αφήνουν να εννοηθεί ότι θα βάλουν το θέμα στις επικείμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής. Το ερώτημα, πάντως, το οποίο συμμερίζονται και αρκετοί συνάδελφοί τους, είναι αν το άνοιγμα της εστίασης – όποτε κι αν γίνει – είναι ικανό να εκτονώσει τις μαζικές συγκεντρώσεις κυρίως της νεολαίας, αφού μπαρ, εστιατόρια και καφέ, θα ανοίξουν με πολύ αυστηρές συνθήκες, μόνο με καθήμενους σε τραπέζια, ανά 4 άτομα. Και μπορεί το προσωπικό στην εστίαση να περιληφθεί στις κατηγορίες που θα κάνουν υποχρεωτικά δύο self test την εβδομάδα, δεν ισχύει όμως, το ίδιο και για τους θαμώνες.

Και τα σχολεία, όμως, αναδεικνύονται σε πρόβλημα για την κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε χθες ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι να επανέλθουν όλες οι βαθμίδες στα θρανία μετά τις 10 Μαίου, ωστόσο, οι λοιμωξιολόγοι είναι πολύ επιφυλακτικοί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του iEidiseis, το μήνυμα που φαίνεται να έχει φτάσει στο Υπουργείο Παιδείας είναι ότι αν δοθεί το πράσινο φως, θα είναι σε πρώτη φάση μόνο για τα παιδιά του δημοτικού και όχι για τους μαθητές του Γυμνασίου.

Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα δώσει την τελική της εισήγηση τόσο για το ζήτημα των μετακινήσεων κατά τις εορτές του Πάσχα, όσο και γενικότερα για τις συνθήκες υπό τις οποίες θα εορταστεί.

Άλλωστε, μία σημαντική παράμετρος αφορά την Εκκλησία και τον τρόπο με τον οποίον θα προσέρχονται οι πιστοί καθ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης – Εκκλησίας και Επιτροπής, έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος προσπαθεί να συγκεράσει τις προτάσεις της Ιεραρχίας με τις οδηγίες των ειδικών.

Ο όλος κυβερνητικός σχεδιασμός, πάντως, στοχεύει στη μείωση του ρίσκου για την έναρξη της τουριστικής περιόδου, στις 14 Μαΐου. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)