Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η φαρμακευτική κάνναβη το επόμενο τεστ γαλάζιας συνοχής

Η φαρμακευτική κάνναβη το επόμενο τεστ γαλάζιας συνοχής

Έλλη Τριανταφύλλου
Της Έλλης Τριανταφύλλου

Η φαρμακευτική κάνναβη είναι το επόμενο κρας τεστ της κυβέρνησης. Από τις ζωηρές συζητήσεις, στη δημόσια συγνώμη του Αδωνι.

 

Ο αιφνιδιασμός που προκλήθηκε στη Νέα Δημοκρατία από την καταψήφιση δύο κορυφαίων στελεχών του κόμματος του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια τέκνων έχει χτυπήσει «συναγερμό» στο κυβερνητικό επιτελείο, που το μόνο που δεν επιθυμεί στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία, είναι να εκπέμπεται εικόνα διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης.

Πολύ περισσότερο όταν έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη, το οποίο, αν κρίνει κανείς από τις αντιρρήσεις που είχαν αρθρώσει πολλοί γαλάζιοι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι και από τα πιο «εύληπτα» ζητήματα για τους βουλευτές της πλειοψηφίας και τους ψηφοφόρους τους.

Βεβαίως, προ εβδομάδας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» πέρασε κατά πλειοψηφία και κατά την δεύτερη ανάγνωσή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Επί της αρχής του σχεδίου νόμου, υπέρ τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

Προκάλεσε, δε, ζωηρές συζητήσεις, η δημόσια συγνώμη που ζήτησε ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης στον Συριζαίο «εχθρό» της ΝΔ μέχρι πρόσφατα κ. Καρανίκα, στον οποίον αναγνώρισε δίκιο σε ό,τι αφορά τις απόψεις του για την κάνναβη.

Ο κ. Γεωργιάδης, υπογράμμισε ότι η ουσία του νομοσχεδίου δεν είναι η κατάργηση του υφιστάμενου νόμου που ψηφίσθηκε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η συμπλήρωσή του και η βελτίωσή του για να γίνει λειτουργικός και να προχωρήσουν οι επενδύσεις παραγωγής. «Η πολιτική είναι σκυταλοδρομία, δεν είναι μόνο αντιμαχία» είπε ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε πως «σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε μια προσπάθεια συνθέσεως». Επισήμανε ότι τα πράγματα και η νομοθεσία σε ό,τι αφορά την φαρμακευτική κάνναβη, έχουν αλλάξει τόσο σε επίπεδο Ευρώπης, Αμερικής και ΠΟΥ και στο πλαίσιο αυτό το παρόν νομοσχέδιο «προσπαθεί να κάνει το επόμενο απαραίτητο βήμα», που είναι να επιτρέπεται η εξαγωγή ξηρού ανθού και κάθε φαρμακευτικής μορφής, που η παραγωγός εταιρεία στην Ελλάδα θα εξάγει με την απαραίτητη άδεια, σε μία χώρα.

Η στροφή αυτή της ΝΔ είναι προφανές ότι συνδέεται με το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει γύρω από τον κλάδο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Γεωργιάδης, σήμερα υπάρχουν πάνω από 94 αδειοδοτημένες μονάδες και πολλές ακόμα σε διαφορετικά στάδια υποβολής φακέλου.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στραμμένη την προσοχή στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου και ήδη έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι όποιοι προβληματισμοί θα πρέπει να αναπτύσσονται εντός των ορίων των κοινοβουλευτικών καθηκόντων και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν εσκεμμένα που δίνουν την εντύπωση διχογνωμιών στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Πάντως, μεγάλη προθυμία για υπεράσπιση του νομοσχεδίου δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)