Δευτέρα 31 Μαΐου 2021

Εν ψυχρώ εκτέλεση της ασφάλειας

Εν ψυχρώ εκτέλεση της ασφάλειας

 

Ένα εικοσιτετράωρο πριν την προκήρυξη πρόσληψης 1.000 αστυνομικών για τα πανεπιστήμια, δύο ακόμα μαφιόζικες δολοφονίες προστίθενται στον μακρύ κατάλογο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών της νύχτας.

Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το δομικό και επιχειρησιακό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολιτική ηγεσία στην ΕΛ.ΑΣ. Ο προσανατολισμός της εδώ και δύο χρόνια δεν είναι η πάταξη της βαριάς εγκληματικότητας, η εξάρθρωση σπειρών κακοποιών, αλλά η καταστολή. Από τις πλατείες και τους ξυλοδαρμούς νέων μέχρι τα πανεπιστήμια και το «άβατο» των Εξαρχείων που θα τελείωνε τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δύο χρόνια και είναι ξεκάθαρο πως πλέον το δόγμα «τάξη και ασφάλεια» έχει αποτύχει. Ούτε τάξη, ούτε ασφάλεια νοιώθουν οι πολίτες, όταν κάθε εβδομάδα υπάρχει και μία εκτέλεση μέρα μεσημέρι.

Οι μόνοι που μπορεί να αισθάνονται ασφάλεια είναι οι μαφιόζοι και μπράβοι της νύχτας, ότι θα εκτελούν τα συμβόλαια θανάτου, έχοντας το κεφάλι τους ήσυχο πως δεν θα τους πιάσουν. Και ίσως και ο Μένιος Φουρθιώτης, ότι έστω και τώρα που ως προφυλακισμένος δεν θα έχει 14 αστυνομικούς να τον φυλάνε, θα μπορεί να απολαμβάνει γάλα καρύδας και τις αγαπημένες του σειρές σε συνδρομητική τηλεόραση από το κελί του στον Κορυδαλλό.

Ας μη γελιόμαστε για να μην καταντάμε γελοίοι. Για την πρωτοφανή έξαρση της βαριάς εγκληματικότητας, για τις δολοφονίες μέρα μεσημέρι, δεν ευθύνεται κανένας νόμος του ποινικού κώδικα, ούτε η σωφρονιστική πολιτική της χώρας. Ούτε ότι η Δικαιοσύνη δεν είχε τα ονόματα και τις διευθύνσεις των μαφιόζων, μέχρι να τα ενεχειρίσει ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αν οι δράστες συλλαμβάνονταν, η Δικαιοσύνη θα είχε μετά το λόγο. Ευθύνεται ότι κακοποιοί αλωνίζουν, καλάσνικοφ σφυρίζουν μέρα μεσημέρι και η κυβέρνηση ασχολείται με το να σφραγίσει το αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός» παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, για να δείξει πως «πατάσσει την ανομία». 

Από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ έξω από το σπίτι του ως την εκτέλεση μπράβου στη Μεταμόρφωση πριν δέκα μέρες και από την μαφιόζικη δολοφονία, ένα χρόνο μετά την αποτυχημένη απόπειρα, επιχειρηματία στη Ζάκυνθο μέχρι τη χθεσινή δολοφονία στα Σεπόλια και την ενέδρα θανάτου του πυγμάχου στη Βάρη, η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη. Η νύχτα ξεκαθαρίζει τα άπλυτά της μέρα μεσημέρι και η Πολιτεία απλά παρατηρεί. Άβουλη, ανίκανη ή ανήμπορη να επιβάλλει την τάξη.

Και πλέον, κανένας επικοινωνιακός χειρισμός και καμία απομάκρυνση δεν μπορεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, για την πρωτοφανή έξαρση της εγκληματικότητας, που προεκλογικά αποτελούσε «πεδίο ιδεοληψίας» της προηγούμενης κυβέρνησης. Όταν κατουράς στη θάλασσα εξάλλου, είναι γνωστό πως το βρίσκεις στο αλάτι. Και το αλάτι θα νοστιμίσει το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης μόνο αν αντί για επιτάχυνση των ενεδρών θανάτου υπάρξει επιτάχυνση της εξάρθρωσης της μαφίας. 

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)