Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Εμβολιασμός όσων έχουν νοσήσει με κορονοϊό: Ακυρώστε τα ραντεβού, ποιους αφορά η νέα οδηγία

Εμβολιασμός όσων έχουν νοσήσει με κορονοϊό: Ακυρώστε τα ραντεβού, ποιους αφορά η νέα οδηγία

 
Με μη αυτόματο τρόπο πρέπει να αλλάξουν τα ραντεβού όσων θέλουν να εμβολιαστούν και είχαν νοσήσει με κορονοϊό, προκειμένου ο προγραμματισμός του εμβολιασμού τους να είναι σύμφωνος με τις συστάσεις των αρχών.

Στην μεταβολή του εμβολιαστικού σχήματος των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid-19 κατά το παρελθόν αναφέρθηκαν εκ νέου τη Δευτέρα η κ. Θεοδωρίδου και ο κ. Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για την επιχείρηση «Ελευθερία». 

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θύμισε, σε συνέχεια και της προηγούμενης ενημέρωσης για το ίδιο θέμα, πως «οι μελέτες και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον κύριο Δημόπουλο και την ομάδα του, και από διάφορα διεθνή κέντρα, έχουν δείξει ότι η παραμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση έναντι πολλών αντιγονικών στόχων του ιού, είναι μακρότερης διάρκειας από αυτήν που υποθέταμε αρχικά. Η διάρκεια παραμονής των αντισωμάτων, σύμφωνα με μελέτες, είναι πάνω από 6 μήνες. Υπάρχουν μελέτες και για 8 και για 9 και για 12 μήνες».

 «Επομένως», συνέχισε η καθηγήτρια, «η μια δόση που συστήνουμε στους 6 μήνες μετά από την νόσηση, έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης στην οποία προκαλείται κάθετη αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων».

Διευκρινίσεις για την πρακτική διαδικασία επί της σύστασης αυτής έδωσε στη συνέχεια ο ΓΓ της ΠΦΥ. 

Όσοι έχουν νοσήσει με Covid-19 και έχουν προγραμματίσει την πρώτη δόση εμβολίου, «η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι αυτό να γίνεται 6 μήνες μετά την ημερομηνία νόσησης», επανέλαβε, αρχικά, ο κ. Θεμιστοκλέους. 

  • «Και αν οι ίδιοι έχουν ραντεβού πιο πριν, τότε θα πρέπει οι ίδιοι  να ακυρώσουν το ραντεβού τους και να ορίσουν τον εμβολιασμό στους 6 μήνες μετά», συμπλήρωσε, καθώς τούτο δε θα συμβαίνει με τρόπο αυτοματοποιημένο, «μέχρι να τελειοποιηθεί η τεχνική λύση».
  • Για τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει, έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη δόση εμβολίου και «εκκρεμεί» στο σύστημα η δεύτερη δόση, ο ίδιος επεσήμανε: «Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οι ίδιοι από μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση, με βάση την απόφαση της Επιτροπής ότι αποκτάται ισχυρή ανοσία με την πρώτη δόση».

Εξαίρεση στο παραπάνω αποτελούν οι «ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου, δηλαδή η ομάδα Α΄», για την οποία «η σύσταση από την Επιτροπή είναι ότι απαιτούνται δύο δόσεις εμβολίου».

Τέλος, ο ΓΓ του υπουργείου ενημέρωσε πως «τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει και θα πραγματοποιηθεί μία δόση εμβολίου θα μπορούνε να αποκτήσουν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες», με την ακριβή ημερομηνία να ανακοινώνεται στην επόμενη ενημέρωση, όπως δήλωσε.

Πηγή:  ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)