Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Euro 2020 - Βόρεια Μακεδονία: Άξια προσοχής η «πρωτάρα»



northmacedoniaeuro_152310

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι εν όψει του Euro 2020

Άπαντες στη Βόρεια Μακεδονία δηλώνουν έτοιμοι και ανυπόμονοι για την παρθενική συμμετοχή της χώρας τους σε τελική φάση του Euro. O «αρχιτέκτονας» του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος των γειτόνων, Ιγκόρ Ανγκελόφσκι, έχει κεφαλαιοποιήσει την 6ετή παρουσία του στον πάγκο της ομάδας φτιάχνοντας -τουλάχιστον για τη φάση των προκριματικών- ένα δεμένο σύνολο, η πορεία του οποίου θεωρείται ήδη πετυχημένη. Το θέμα, πλέον, είναι το βήμα παραπάνω.

Αν και διαθέτει στις τάξεις της τον «γερόλυκο» Γκόραν Πάντεφ, είναι δεδομένο ότι της λείπει η εμπειρία. Παρόλα αυτά, όπως κάθε πρωτοεμφανιζόμενη είναι λογικό να φέρει την άγνοια κινδύνου και τη… λαχτάρα για άμεση διάκριση. Έστω κι αν αυτό σημαίνει για αρχή την πρώτη της νίκη.

Οι παίκτες του Ανγκελόφσκι απέδειξαν εσχάτως ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ακόμα και μεγαθήρια όπως η Γερμανία, την οποία κέρδισαν (2-1, 31/3) εκτός έδρας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, το αρνητικό γι' αυτούς είναι ότι κόντρα στην πιο βατή Αυστρία -την οποία θα κληθούν να προσπεράσουν στον όμιλο, ώστε να προκριθούν στους «16»- υπέστησαν δύο ήττες (1-4 και 2-1) στη διαδικασία της προκριματικής φάσης του Euro.
Η ατομική ποιότητα σίγουρα δεν αποτελεί από τα δυνατά χαρτιά της Βόρειας Μακεδονίας, η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της οποίας εκτιμάται από το Transfermarkt στα 61,8 εκατ. ευρώ (ούσα προτελευταία στη σχετική λίστα). Ωστόσο, διαθέτει στις τάξεις της αρκετές μονάδες, που αγωνίζονται εκτός χώρας, μερικές εκ των οποίων και στα κορυφαία πρωταθλήματα (κυρίως Serie A). Εκτός του Πάντεφ ξεχωρίζουν οι μεσοεπιθετικοί Ελίφ Ελμάς και Ενίς Μπάρντι, οι οποίοι έχουν ως άξιους συμπαραστάτες τους Άριαν Αντέμι και Έζγκιαν Αλιόσκι. Στις υπόλοιπες θέσεις της άμυνας τα ονόματα δεν… τρομάζουν, ενώ ο Αλεκσάνταρ Τραϊκόφσκι της Μαγιόρκα αποτελεί βασικό πυλώνα της επίθεσής της.

Η λογική λέει ότι πρέπει να χτυπήσει τα δύο πρώτα παιχνίδια του γκρουπ κόντρα στις άμεσα ανταγωνίστριές της, Αυστρία και Ουκρανία (αμφότερα τα ματς στο Βουκουρέστι) και να ελπίζει ότι θα συναντήσει την τελευταία αγωνιστική μια αδιάφορη βαθμολογικά Ολλανδία.

Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Στόλε Ντιμιτριέφσκι (Ράγιο Βαγεκάνο), Νταμιάν Σισκόφσκι (Δόξα Κατωκοπιάς), Ρίστε Γιάνκοφ (Ραμποτνίτσκι)
Αμυντικοί: Στέφαν Ριστόφσκι (Ντινάμο Ζάγκρεμπ), Βίσαρ Μούσλιου (Φέχερβαρ), Έγκζον Μπεϊτουλάι (Σκέντζια), Κίρε Ριστέφσκι (Ούιπεστ), Γκόικο Ζάικοφ (Σαρλερουά), Ντάρκο Βελκόφσκι (Ριέκα), Έζγκιαν Αλιόσκι (Λιντς)

Μέσοι: Άριαν Αντέμι (Ντίναμο Ζάγκρεμπ), Ενίς Μπάρντι (Λεβάντε), Στεφάν Σπιρόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Μπόμπαν Νικόλοφ (Λέτσε), Τιχομίρ Κονσταντίνοφ (Ρουζομπέροκ), Φερχάν Χασάνι (Παρτιζάνι Τιράνων), Ελίφ Ελμάς (Νάπολι), Ντάνιελ Αβραμόφσκι (Καϊσέρισπορ), Ντάρκο Τσουρλίνοφ (Στουτγκάρδη), Μάριαν Ραντέσκι (Ακαντέμια Πάντεφ)
Επιθετικοί: Γκόραν Πάντεφ (Τζένοα), Αλεκσάνταρ Τραϊκόφσκι (Μαγιόρκα), Ίβαν Τριτσκόφσκι (ΑΕΚ Λάρνακας), Βλάτκο Στογιανόφσκι (Σαμπλί), Κρστε Βελκόφσκι (Σαράγεβο), Μίλαν Ριστόφσκι (Σπάρτακ Τρνάβα)

Πώς προκρίθηκε:
Στην προκριματική φάση τερμάτισε στην 3η θέση (14β.) του 7ου ομίλου πίσω από τις Πολωνία (25β.) και Αυστρία (19β.), σημειώνοντας 4Ν-2Ι-4Η (12Υ-13Κ τα γκολ). Ωστόσο, άρπαξε από τα «μαλλιά» τη δεύτερη ευκαιρία που της έδωσε το Nations League. Μέσω του 4ου μονοπατιού στη διαδικασία των Playoffs πήρε τη «χρυσή» πρόκριση επικρατώντας 2-1 του Κοσόβου στα ημιτελικά και 1-0 της Γεωργίας στον τελικό.

Σχηματισμός:
Μία από τις αγωνιστικές σταθερές του Ιγκόρ Ανγκελόφσκι είναι η τριάδα στα μετόπισθεν είτε με σύστημα 3-5-2 είτε με 3-4-1-2. Βασική του εναλλακτική επιλογή και το 4-2-3-1.
Ντιμιτριέφσκι – Βελκόφσκι, Μπεϊτουλάι, Μούσλιου – Νικόλοφ, Μπάρντι, Αντέμι, Ελμάς, Αλιόσκι – Πάντεφ, Τραϊκόφσκι.

Το αστέρι:
Όσο κι αν έχουν περάσει τα χρόνια (τον προσεχή Ιούλιο κλείνει τα 38), ο Γκόραν Πάντεφ αποτελεί τον απόλυτο ηγέτη του συνόλου. Κάτι που επιβεβαιώθηκε και με το τέρμα του στον τελικό με τη Γεωργία, το οποίο χάρισε την ιστορική πρόκριση στη χώρα του. Ο επιθετικός της Τζένοα μετράει συνολικά 114 συμμετοχές και 36 γκολ με το εθνόσημο της χώρας του, ενώ προέρχεται από γεμάτη σεζόν με την ομάδα του (εφτά γκολ και τρεις ασίστ σε 30 εμφανίσεις).

Αξίζει να τον δεις:
Ελίφ Ελμάς. Η Νάπολι τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2019 από τη Φενέρμπαχτσε έναντι 16,1 εκατ. ευρώ και σε αυτή τη διετία έχει σημειώσει 80 συμμετοχές (4 γκολ/2 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις με το ιταλικό κλαμπ. Σε εθνικό επίπεδο έχει αγωνιστεί 25 φορές με την ανδρική ομάδα της χώρας του, έχοντας πετύχει έξι γκολ και πέντε ασίστ. Μάλιστα, τα τρία εξ αυτών τέρματα τα σημείωσε στον 7ο όμιλο των προκριματικών του Euro.

Προπονητής:
Ιγκόρ Ανγκελόφσκι. Ο 45χρονος Βορειομακεδόνας βρίσκεται στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του από τον Οκτώβριο του 2015 έχοντας καθοδηγήσει την ομάδα του σε 47 ματς (21 νίκες, 10 ισοπαλίες και 16 ήττες) και φυσικά στην ιστορική πρόκριση στο Euro 2020. Πριν αναλάβει ως head coach είχε ολιγόμηνη παρουσία ως βοηθός προπονητή. Σε συλλογικό επίπεδο έχει θητεύσει μόνο στον πάγκο της Ραμποτνίτσκι (2013-2015).

Πιθανότητες κατάκτησης:
Σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρίες έχει -μαζί με τις Φινλανδία και Ουγγαρία- τις λιγότερες πιθανότητες (απόδοση 500.00), για να κατακτήσει το τρόπαιο. Βέβαια, προφανής στόχος (τουλάχιστον για αρχή) για την «πρωτάρα» Βόρεια Μακεδονία αποτελεί η πρόκριση στην επόμενη φάση. Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι πέρα από το φαβορί για την πρώτη θέση του ομίλου, Ολλανδία, θα αντιμετωπίσει τις Ουκρανία και Αυστρία (η οποία την άφησε 3η στην προκριματική φάση).

Το πρόγραμμα στον 3ο όμιλο:
Αυστρία-Βόρεια Μακεδονία (13/6, 19:00) – «Νατσιονάλα», Βουκουρέστι
Ουκρανία-Βόρεια Μακεδονία (17/6, 16:00) – «Νατσιονάλα», Βουκουρέστι
Βόρεια Μακεδονία-Ολλανδία (21/6, 19:00) – «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», Άμστερνταμ

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro: Ντεμπούτο στην τελική φάση

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 32η (1374,73 βαθμούς)


πηγη


 

1 σχόλιο:

  1. Οι σκέψεις μας συντροφεύουν και οι ευχές μας θα είναι πάντα μαζί με τη φίλη και σύμμαχο χώρα της Βόρειας Μακεδονίας.
    Εμείς οι ηλίθιοι που ξεβρακωνόμασταν γιατί μας κοροϊδευε ο κ. Μητσοτάκης ζητάμε ταπεινά συγγνώμη και βροντοφωνάζουμε στη γείτονα χώρα:
    Γείτονες καλη επιτυχία και μακάρι να είστε πρωταθλητές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)