Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου |
Κεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις απασχόλησης και να μην υπάρξουν λουκέτα κατά την επιστροφή στην κανονικότητα, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο
Επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και 3,8 δισ. από το πρόγραμμα Aνταγωνιστικότητα - Eπιχειρηματικότητα - Kαινοτομία του νέου ΕΣΠΑ, ήτοι συνολικά 5,3 δισ. ευρώ, θα αποτελέσουν βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα.
Βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου είναι να ενεργοποιήσει έως το τέλος του έτους το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αξίας 3,8 δισ. ευρώ (σύμφωνα με το τελικό σχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ), για να μπορέσουν να «τρέξουν» επιδοτήσεις προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Kεντρικός στόχος είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις απασχόλησης και να μην υπάρξουν λουκέτα κατά την επιστροφή στην κανονικότητα», αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου. Στο ΕΣΠΑ, υπό την αίρεση ότι τα προγράμματα θα έχουν εγκριθεί το επόμενο διάστημα, θα γίνουν και οι πρώτες προσκλήσεις έως το τέλος του έτους.
Παράλληλα προβλέπονται επιδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ που μπορεί να κινητοποιήσουν έως και 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από τα Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Οι επιδοτήσεις είναι ανεξάρτητες από τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις που θα καταθέσουν ολοκληρωμένα business plan και ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Οι επιδοτήσεις αφορούν
- Ενέργειες βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση κατ' ελάχιστον 30%. Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους πάροχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
- Δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά. Ύψος του έργου 100 εκατομμυρίων ευρώ
- Παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Στόχοι η βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η βελτίωση της απόδοσης των υφιστάμενων τουριστικών επενδύσεων και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Θα διατεθούν σε επιδοτήσεις περίπου 100εκατομμυρια ευρώ
- Παραγωγή των υδατοκαλλιεργειών και διαφοροποίηση της παραγωγής. Οι ενισχύσεις αφορούν μεταξύ άλλων τις καινοτόμες λύσεις εξοπλισμού, την έρευνα, την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού για απειλούμενα είδη και εμπορικά είδη ψαριών γλυκού νερού. Στόχος η αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση του κόστους παραγωγής, η αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων του κλάδου και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα. Περιλαμβάνεται: (α) Η υποστήριξη των εξαγωγικών δραστηριοτήτων (πλατφόρμα που διευκολύνει την έκδοση πιστοποιητικών αναγκαίων για εξαγωγές, σύστημα Business Intelligence για εισαγωγές και εξαγωγές, πύλη για την προώθηση ελληνικών αγροτικών προϊόντων), (β) Η αγορά και ανάπτυξη τεχνολογικού εξοπλισμού χρήσιμου για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα (Xband Meteorological Radar, Telemetry & Remote-Control Stations, Unmanned Aerial Vehicle Systems, υψηλής ανάλυσης δορυφορικές εικόνες και υποδομές για την ανάλυσή τους κ.λπ.) και (γ) Η ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων (για τη νέα ΚΑΠ, για την ασφάλιση αγροτικών προϊόντων, Management Information System για θέματα άρδευσης κ.λπ.).Οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
- Δράσεις εξοικονόμησης νερού για επιχειρήσεις, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνονται και εγκαταστάσεις αφαλάτωσης με συνεργασία δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Πρόγραμμα «εξοικονόμησης ύδατος» για την καλύτερη διαχείριση του πόσιμου νερού.
- Ψηφιακός μετασχηματισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητα τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Το ύψος του προγράμματος φτάνει τα 375 εκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου