Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Αυτά είναι τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία μέσα στον καύσωνα

Αυτά είναι τα συμπτώματα που προκαλούν ανησυχία μέσα στον καύσωνα

Πάνος Φλώκης

Γράφει ο

Ποιοι κινδυνεύουν από τον καύσωνα και τι συμπτώματα μπορεί να εμφανίσουν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να έχουν επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους.

Νέο κύμα καύσωνα αρχίζει να σαρώνει την Ελλάδα και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για αρκετά υψηλές θερμοκρασίες.

Μάλιστα, το κύμα ζέστης θα διαρκέσει για πολλές ημέρες και οι ειδικοί τονίζουν πως είναι αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής.

Χαρακτηριστικά, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, τόνισε πως η Ελλάδα θα πάρει αρκετά νωρίτερα «γεύση» από καύσωνες που αναμενόταν να «χτυπήσουν» το 2040.

«Φαινόμενα σαν κι αυτά, με 10 μέρες συνεχόμενου καύσωνα , για τα οποία υπήρχε η πρόβλεψη πως θα συμβούν το 2040, ξαφνικά τα βλέπουμε να συντελούνται ήδη από το 2021 κι αυτό πραγματικά είναι ανησυχητικό», σημείωσε στην τοποθέτηση του.

Έτσι, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ένα επείγον έγγραφο και δίνει οδηγίες για τον καύσωνα διαρκείας, όπου θα κρατήσει τουλάχιστον έως την Τρίτη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, από τις υψηλές θερμοκρασίες κινδυνεύουν οι εξής κατηγορίες πολιτών:

- Ηλικιωμένοι

- Μωρά και μικρά παιδιά

- Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες

- Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα

- Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον

- Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.)

- Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο)

- Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Παράλληλα, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «στον ανθρώπινο οργανισμό ο κυριότερος μηχανισμός ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος είναι μέσω της εξάτμισης του ιδρώτα (~75%) και έπονται η αναπνοή και η άμεση εκπομπή θερμότητας. Αντίστοιχα, ο κύριος μηχανισμός πρόσληψης θερμικής ενέργειας παραμένει η άμεση και έμμεση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία και η θερμοκρασία του σώματος έχουν μικρή διαφορά, η μείωση της θερμοβαθμίδας (διαφορά θερμοκρασίας σώματος και εξωτερικής θερμοκρασίας) μειώνει και το ρυθμό ανταλλαγής θερμότητας με το εξωτερικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η αποτελεσματική ρύθμιση της εσωτερικής θερμοκρασίας, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανέλθει σε όρια μη ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος ( >40.5ο C ), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)