Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Ο Μπογδάνος και η πόρτα που άνοιξε για την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ - Η μάχη των στρατοπέδων

Ο Μπογδάνος και η πόρτα που άνοιξε για την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ - Η μάχη των στρατοπέδων

Έλλη Τριανταφύλλου
Γράφει η ΄Ελλη Τριανταφύλλου
Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαγραφή Μπογδάνου δίχασε τους γαλάζιους βουλευτές. Όλες οι πληροφορίες.

Ο Κων. Μπογδάνος μετακομίζει πλέον από τα έδρανα της ΝΔ σε εκείνα των ανεξάρτητων βουλευτών, μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και απ ότι φάνηκε από τη χθεσινή, πρώτη αντίδρασή του, επιμένει πλήρως στην ουσία των εμφυλιοπολεμικών λεγομένων του. «Λέω δημόσια αυτά τα οποία οι πολίτες ή οι ψηφοφόροι μου λένε στα τραπέζια και στα καφενεία", υποστήριξε, επισημαίνοντας πως η αποστροφή του ότι, "ο μεγαλύτερος πονοκέφαλός μας είναι οι κομμουνιστές", ήταν δήλωση του Γρίβα.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του πως θα πορευτεί εφεξής ( σς ο Γ. Γεραπετρίτης άφησε μισάνοικτη πόρτα για ενδεχόμενη επιστροφή του ), η υπόθεση του βουλευτή Α Αθηνών, έφερε σε πρώτο πλάνο μία συζήτηση που μέχρι χθες, εξελίσσονταν μόνο στα ενδοκομματικά παρασκήνια : Σε τι είδους παράταξη εξελίσσεται η Νέα Δημοκρατία.

Κα την έφερε στο τραπέζι, σε μία στιγμή που η κυβέρνηση στόχευε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη νέα αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία και να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ για το αμήχανο "όχι", όπως το χαρακτηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου,

Υπενθυμίζεται ότι τον προβληματισμό για την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ ανέδειξε πρόσφατα χωρίς περιστροφές ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ουσιαστικά διαφοροποιήθηκε ανοικτά από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές, ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με φόντο τις συμφωνίες που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών οι οποίες παραμένουν σε αναμονή για κύρωσή τους από τη βουλή.

Η σπουδή πολλών να πιστώσουν στον «καραμανλικό» υπουργό Εξωτερικών τη διαγραφή του Κ. Μπογδάνου, το «καρφί» του Αδ. Γεωργιάδη προς τον κ. Δένδια και η απάντηση του τελευταίου στον υπουργό Ανάπτυξης …μέσω ΣΥΡΙΖΑ, αποτυπώνουν ένα κλίμα νευρικότητας για την πολιτική φυσιογνωμία της ΝΔ, με δεδομένη και την εκπεφρασμένη βούληση του κ. Κ. Μητσοτάκη για διεύρυνση προς το κέντρο.

«Εγώ δεν είμαι Πρόεδρος της ΝΔ και δεν μου αρέσει ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος να υποδύεται τον Πρόεδρο της ΝΔ» είπε ο Αδ. Γεωργιάδης.

Λίγο αργότερα, με αφορμή την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δένδιας σχολίασε : «Καθιστώ σαφές, άπαξ και διά παντός: Ως Υπουργό Εξωτερικών με επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Την κυβέρνησή του εκπροσωπώ και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, όπως τονίζω σε κάθε ευκαιρία».

Δύο και πλέον χρόνια διακυβέρνησης από τη ΝΔ, δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, ο οποίος ούτως ή άλλως, παίζει χωρίς αντίπαλο. Κάποιες από τις αποφάσεις, ωστόσο, όπως η ισχυροποίηση της ΝΔ στον κεντρώο χώρο με πρόσωπα και πολιτικές, είναι προφανές ότι ερεθίζουν τα κομματικά ανακλαστικά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Άλλωστε, η παρουσία «του κόμματος» στην κυβερνητική ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη είναι η πλέον ισχνή στη μεταπολιτευτική ιστορία της παράταξης και όχι τυχαία, αλλά από επιλογή του αρχηγού της.

Πολύ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαγραφή Μπογδάνου δίχασε τους γαλάζιους βουλευτές. Αλλοι, κυρίως οι προερχόμενοι από την «σαμαρική» πτέρυγα, ενοχλήθηκαν έντονα. Μάλιστα ο κ. Κ. Κυρανάκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, κάλεσε τον πρωθυπουργό …σε απολογία για τη διαγραφή του συναδέλφου του.

Άλλοι, πάλι, ένοιωσαν ανακούφιση που μίκρυνε κατά έναν βουλευτή το ακροδεξιό μπλοκ δυνάμεων, όπως το αποκαλούν, το οποίο μπορεί να λειτουργεί μεν ως ανάχωμα στις διαρροές προς τα δεξιά της ΝΔ, αλλά θολώνει το ιδεολογικό στίγμα της παράταξης και την απομακρύνει από τις ιδρυτικές της αρχές.

Όλα τα παραπάνω, αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον για την εκδήλωση που προγραμματίζεται για τις 13 Οκτωβρίου από το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ, και ιδιαίτερα για τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, αλλά και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)