Το Facebook έπεσε μαζί με Instagram, Messenger και WhatsApp, αποκλείοντας εκατομμύρια χρήστες και δημιούργησε μια «μαύρη» σελίδα στην ιστορία των social media.
Κατέρρευσε περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος) και μέσα σε λίγα λεπτά γκρέμισε την ψηφιακή κοινωνία,ενώ δημιούργησε «πονοκέφαλο» στο χρηματιστήριο και πρόβλημα στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, όπου είδε την προσωπική του περιουσία να μειώνεται κατά περίπου 7 δισ. δολάρια και έπεσε στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.
Το Twitter πήρε «εκδίκηση» με το hashtag #facebookdown να γίνεται γρήγορα trend και εκατομμύρια χρήστες να τρολάρουν το Facebook.
Η κατάρρευση ενός τεχνολογικού κολοσσού όμως, δημιουργεί ερωτηματικά τόσο προς τα αίτια του συμβάντος, όσο και με τις συνέπειες που θα φέρει.
Τα αίτια του μπλακ άουτ
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρουν ΜΜΕ των ΗΠΑ, ένα εξωτερικό χακάρισμα θεωρείται λιγότερο πιθανή εξήγηση, ενώ τα «βλέμματα» επικεντρώνονται σε εσωτερική «παρέμβαση».
Οι ειδικοί της ασφάλειας που μελέτησαν την κατάσταση φέρεται να δήλωσαν στο Reuters ότι το μπλακ άουτ έχει πιθανώς προκληθεί από έναν συνδυασμό λάθους που κατέστησε μη διαθέσιμη για τους χρήστες την «επικοινωνία» με τους servers.
Έτσι, ενδέχεται το «κρασάρισμα» να ήταν αποτέλεσμα εσωτερικού λάθους, αν και το σαμποτάζ από κάποιον εσωτερικό παράγοντα είναι θεωρητικά πιθανό, όπως υποστήριξαν.
Παρόλα αυτά, φάνηκε πως το πρόβλημα εντοποπίστηκε στις αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο Border Gateway Protocol του Facebook.
Το «BGP» επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και μεταφέρει τους χρήστες στους ιστότοπους που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση, βοηθώντας τους να τα αναγνωρίσουν σε αυτό που είναι γνωστό ως «Domain Naming System».
Προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών
Αναλυτές υποστηρίζουν πως βρίσκονται εκτεθειμένα προσωπικά δεδομένα 1,5 δισ. χρηστών του Facebook, τα οποία είναι διαθέσιμα για πώληση σε γνωστό φόρουμ χάκερ, την ώρα που το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν εκτός λειτουργίας.
Χαρακτηριστικά, ένας υποψήφιος αγοραστής φέρεται να ενδιαφέρεται για την αγορά των δεδομένων ενός εκατομμυρίου χρηστών, με το ποσό να φτάνει τα 7,5 εκατ. δολάρια, δηλαδή ο ένας λογαριασμός αξίζει 5.000 δολάρια.
Ο πωλητής, σε ανάρτησή του, ισχυρίζεται πως εκπροσωπεί μια μεγάλη εταιρεία που εργάζεται για να πάρει από το Facebook δεδομένα. Ο ίδιος, προσθέτει πως η εταιρεία λειτουργεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και έχει πάνω από 18.000 πελάτες, ενώ φαίνεται να υπογραμμίζει πως «είμαστε νόμιμη εταιρεία».
Έτσι, όσοι αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, θα μπορούν να αποκομίσουν τεράστιο κέρδος, καθώς θα έχουν συλλέξει «δωρεάν» πληροφορίες εκατομμυρίων ανθρώπων.
Έσοδα και επικοινωνία
Το μπλακ άουτ του Facebook δημιούργησε προβλήματα και σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, όπου δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Μάλιστα, ιδιαίτερα στις μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται στην πλατφόρμα για την προβολή και τη διαφήμισή του
Παράλληλα, υπηρεσίες που μεταδίδουν ζωντανά παιχνίδια στο Facebook Gaming και πληρώνονται από τους θεατές δήλωσαν ότι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
Επίσης, αποκλείστηκαν εκατομμύρια που χρησιμοποιούν το Facebook και τις εφαρμογές του για να επικοινωνούν με φίλους και την οικογένειά τους σε όλο τον κόσμο.
«Πονοκέφαλος» στη Wall Street και διαρροές
Μετά το παγκόσμιο «κραχ», η τιμή της μετοχής του τεχνολογικού κολοσσού, κατέγραψε ήδη πτώση και στην αρχή της συνεδρίασης στη Wall Street, επιτάχυνε τις απώλειές της και σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 6%.
Εντωμεταξύ, η πλατφόρμα των σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών, διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Συγκεκριμένα, πρώην μηχανικός υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι «(επιλέγει) το όφελος παρά την ασφάλεια», των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.
Παράλληλα, το Facebook έχει κατηγορηθεί τόσο για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, όσο και στην ανοχή ακροδεξιών ομάδων, τις οποίες φέρεται πως δεν «έριξε» για πολιτικό όφελος, πχ στις αμερικανικές εκλογές του 2016.
Πλέον, η εταιρεία που έχει το μονοπώλιο της επικοινωνίας στα social media, συγκεντρώνει όλα βλέμματα, καθώς δημιουργεί ερωτηματικά που θέτουν σε κίνδυνο τον ψηφιακό κόσμο
Πηγή:ieidiseis.gr
>>> με αποτέλεσμα η ψηφιακή κοινωνία να καταρρεύσει μέσα σε λίγα λεπτά
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιος διαδίδει τέτοια παραμύθια; Η ψηφιακή κοινωνία δεν είναι μόνο τα Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp. Υπάρχουν πάρα πολλά άλλα που λειτουργούν μια χαρά, ειδάλλως δε θα μπορούσαμε να γράψουμε εδώ. Απλά ο κόσμος έχει χαζέψει και ένα τέτοιο blackout μόνο καλό θα κάνει σε βάθος χρόνου.