Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει Έλληνας που ζει στην Μποτσουάνα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
Σε συναγερμό η Ευρώπη με την ανησυχία να εντείνεται για την μετάλλαξη Όμικρον, την ώρα που ο κόσμος συνεχίζει τον αποκλεισμό των νότιων χωρών της Αφρικής. Επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Τσεχία, έπειτα από ένα πρώτο στο Βέλγιο, περίπου 60 ταξιδιώτες υπό παρακολούθηση στο Άμστερνταμ
Μέτρα στη Βρετανία
Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της Covid-19 που φέρουν μεταλλάξεις συμβατές με την παραλλαγή B.1.1.529. Αυτά τα δύο «βρετανικά κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον» σχετίζονται με «ένα ταξίδι στη νότια Αφρική», την περιοχή όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο στέλεχος.
Οι ανακοινώσεις δεν σταμάτησαν εκεί: δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Γερμανία, σε ταξιδιώτες που έφτασαν από τη Νότια Αφρική στο αεροδρόμιο του Μονάχου, ένα ύποπτο σε ταξιδιώτη στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, ένα επιβεβαιωμένο στην Ιταλία, σε ταξιδιώτη από τη Μοζαμβίκη, ένα κρούσμα στην Τσεχία σε εμβολιασμένη γυναίκα…
Αυτή η παραλλαγή, που κρίνεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει επίσης εντοπιστεί στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ.
Υπό προαρακολούθηση επιβάτες στην Ολλανδία
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ, τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος επαναμόλυνσης» με την παραλλαγή Όμικρον, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες, όπως η Δέλτα.
«Η Αφρική τιμωρείται»
Σε όλες τις ηπείρους, η μία χώρα μετά την άλλη επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, την Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στο Μαλάουι.
Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ωστόσο θεωρεί ότι «τιμωρείται» επειδή εντόπισε την παραλλαγή και εκτίμησε ότι «η επιστημονική αριστεία θα πρέπει να χαιρετίζεται, όχι να τιμωρείται».
Σε συναγερμό οι Ηνωμένες Πολιτείες
Την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχολίασε ότι η ανάδυση αυτής της νέας παραλλαγής δείχνει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει χωρίς εμβολιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο και προέτρεψε να δοθούν περισσότερα εμβόλια στις φτωχές χώρες.
Από τα τέλη του 2019 η Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της νότιας Αφρικής – εξαιρούνται οι Αμερικανοί πολίτες και οι μόνιμοι κάτοικοι. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και πολλές αραβικές χώρες επέβαλαν επίσης περιορισμούς. Η Ιαπωνία θα θέτει σε καραντίνα 10 ημερών όλους τους ταξιδιώτες από αυτήν τη γεωγραφική ζώνη.
Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι από την 1η Δεκεμβρίου θα απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε ταξιδιώτες από αυτήν την περιοχή. Περιοριστικά μέτρα, όπως επιβολή καραντίνας, παίρνει και η Νότια Κορέα.
Στην Ευρώπη, η ΕΕ συνέστησε να ανασταλούν όλες οι πτήσεις από τη Νότια Αφρική και άλλες έξι χώρες. Πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελβετία, απαγόρευσαν ήδη τις πτήσεις. Από την Κυριακή θα ισχύσει το ίδιο στη Ρωσία και από την Τρίτη στην Ισπανία.
Έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη
Η εμφάνιση της Όμικρον σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ευρώπη καταγράφει ήδη αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 και πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα. Στην Ολλανδία, τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα καταστήματα που πωλούν μη αναγκαία είδη θα κλείνουν στο εξής στις 18.00 (ώρα Ελλάδας).
Οι ανησυχίες για την εξάπλωση της νέας παραλλαγής οδήγησαν εξάλλου σε πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ και τα Χρηματιστήρια παγκοσμίως κλυδωνίζονταν την Παρασκευή.
Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην Όμικρον είναι ένα θέμα που συζητείται ευρέως. Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής των ερευνών για το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, εκτίμησε όμως ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί «πολύ γρήγορα» ένα εμβόλιο. Θεωρεί επίσης «εξαιρετικά απίθανη» τη μεγάλη διασπορά της παραλλαγής αυτής μεταξύ των εμβολιασμένων.
Η AstraZeneca, όπως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech, Moderna και Novavax εξέφρασαν τη σιγουριά ότι έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την παραλλαγή. Θα χρειαστούν «πολλές εβδομάδες» για να κατανοήσουν οι επιστήμονες πόσο μεταδοτική και μολυσματική είναι η Όμικρον, προειδοποίησε ωστόσο την Παρασκευή ο ΠΟΥ.
Περίπου το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου για την Covid-19. Όμως στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 5,6%. Στη Νότια Αφρική μόνο το 23,8% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Μετάλλαξη Όμικρον: Τι λέει Έλληνας που ζει στην Μποτσουάνα για τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Μποτσουάνα μίλησε στην ΕΡΤ ο Γεράσιμος Σιούτας που ζει σε αυτή την αφρικανική χώρα όπου εντοπίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον.
Ο κ. Σιούτας μίλησε για την εμβολιαστική κάλυψη της Μποτσουάνα. Όπως είπε «τα εμβόλια στη Μποτσουάνα αργήσαν λίγο να έρθουν και για αυτό τον λόγο έχουμε καθυστερήσει λιγάκι όπως όλες οι αφρικανικές χώρες. Πηγαίνουμε καλά αυτή τη στιγμή, έχουν φέρει εμβόλια από την ΕΕ περίπου τρεις φορές με δωρεά, μετά ήρθαν εμβόλια από την Ινδία και την Κίνα. Αυτή τη στιγμή σε σύνολο περίπου 2 εκατ. κατοίκων έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση περίπου το 45% με 47% του πληθυσμού ενώ το 30% είναι πλήρως εμβολιασμένο».
Ανέφερε ακόμα ότι τα εμβόλια ήρθαν στην Μποτσουάνα τον Μάιο ενώ εκτίμησε ότι το όνομα της χώρας τράβηξε όλη αυτή τη δημοσιότητα.
«Οι τέσσερις που βρεθήκαν θετικοί στη νέα μετάλλαξη ήταν τέσσερις διπλωμάτες που είχαν επισκεφθεί τη χώρα. Μπροστά μου έχω το νέο δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Μποτσουάνας που αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι κύριοι ήρθαν σαν επισκέπτες, απλώς εμείς ανακαλύψαμε ότι είχαν αυτό το νέο στέλεχος. Βέβαια τα νέα τρέχουν μέρα με τη μέρα διαφορετικά, αλλά δεν έχουμε ακόμα κάτι που να μας λέει ότι έχει εξαπλωθεί στη Μποτσουάνα από τους τέσσερις διπλωμάτες που είχαν έρθει».
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι από τα στοιχεία του υπ. Υγείας προκύπτει ότι η νέα μετάλλαξη είναι εισαγόμενη από άλλη χώρα.
Mε πληροφορίες από: ethnos.gr & cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου