Διατηρήθηκε, όπως έγινε γνωστό χθες, το πρωτόκολλο στα σχολεία που προβλέπει την αναστολή της λειτουργίας της τάξης αν ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερβεί τον αριθμό που αντιστοιχεί στο 50%+1 του συνόλου των μαθητών, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιδράσεων τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο κι από την πλειοψηφία των επιστημόνων.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Δημόσιας Υγείας και μέλους της Επιτροπής, Τάκη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος υποστήριξε δημόσια, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό KONTRA πως το μέτρο αυτό δεν έχει καμία λογική από επιδημιολογική άποψη και πως αποφασίστηκε από το υπουργείο Παιδείας και όχι από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα όσα είπε ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, ο οποίος υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Στις 10 Ιανουαρίου ανοίγουν τα σχολεία επειδή το θέλει η κυβέρνηση, η υπουργός Παιδείας παίρνει ένα υψηλό ρίσκο για το οποίο θα δείξει η ιστορία τα αποτελέσματα, το 50%+1 δεν μπορεί όμως να λειτουργήσει».
Κι όμως, η κυβέρνηση - και κυρίως η Νίκη Κεραμέως – διατείνεται με κάθε τρόπο πως το μέτρο του 50%+1 στα σχολεία είναι επιτυχημένο.
Λειτουργεί, άραγε, αυτό το μέτρο σε κάποια άλλη χώρα; Υπάρχει προηγούμενο; Όχι.
Ας δούμε τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες, όπως τις κατέγραψε το συνδρομητικό ενημερωτικό site K-Report και μετά από πόσα κρούσματα κλείνουν οι τάξεις:
Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.
Βρετανία: Υποχρεωτική η μάσκα, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.
Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Οι μαθητές επέστρεψαν από την Δευτέρα στα παιδιά στα σχολεία, παρ’ όλο που ένα στα πέντε ηλικίας 6 έως 10 ετών είναι θετικό. Αν υπάρξει θετικό κρούσμα, όλα τα άλλα παιδιά υποβάλλονται σε τρία συνεχόμενα τεστ, ενώ διακόπτονται τα μαθήματα αν βρεθούν θετικοί τρεις μαθητές. Γιατροί προειδοποιούν ότι αναμένεται έκρηξη των εισαγωγών παιδιών στα νοσοκομεία με πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο (ποσοστό θνησιμότητας 2%) και οι δάσκαλοι απειλούν με απεργία για την έλλειψη μέτρων προφύλαξης.
Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Καθημερινά (δωρεάν) τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από την επόμενη επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρξουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.
Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Τηλεκπαίδευση ανά τάξη αν υπάρξουν τρία κρούσματα. Σήμερα κυβερνητικό συμβούλιο για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τέστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.
Πορτογαλία: Προβλέπεται να ανοίξουν κανονικά την ερχόμενη εβδομάδα, σήμερα αναμένεται τελική απόφαση της κυβέρνησης για ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα.
Καναδάς: Τηλεκπαίδευση τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές σχεδόν σε όλες τις περιοχές.
ΗΠΑ: Ανά πολιτεία και περιφέρεια παράταση διακοπών, τηλεκπαίδευση για μια η δύο εβδομάδες. Σε πολλά σχολεία απουσιάζουν δάσκαλοι και καθηγητές που έχουν νοσήσει.
Πηγή: ieidiseis.gr
Άλλο να έχεις υπουργό παιδείας και άλλο να έχεις καντηλανάφτισσα για υπουργό παιδείας.
ΑπάντησηΔιαγραφή