Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Βαθαίνει το ρήγμα Δύσης- Ρωσίας, με κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα

 
 
 
Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις
Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ, της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε.. Ξεκίνησαν οι απειλές για κυρώσεις, μετά την απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει τις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Διάταγμα Πούτιν να αποβιβαστούν στρατιώτες στις δύο περιοχές για «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».
  • Διάταγμα Πούτιν να αποβιβαστούν στρατιώτες στην ανατ. Ουκρανία, αφού αναγνώρισε τις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
  • Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ, της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε.. Ξεκίνησαν οι απειλές για κυρώσεις.
  • Εν αναμονή του διαγγέλματος Ζελένσκι, που νωρίτερα ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ 
  • Προετοιμάζεται συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ουκρανία χαιρετίζει το ενδεχόμενο διεξαγωγής της συνάντησης κορυφής όμως τονίζει (αξιωματούχος ασφαλείας) ότι τίποτε δεν θα μπορέσει να λυθεί χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.
  • Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αυτήν την Πέμπτη σε ουδέτερο έδαφος στην Ευρώπη.
  • Πρόσκληση του Γάλλου ΥΠΕΞ στον Λαβρόφ για συνάντηση την Παρασκευή.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανικής Βουλής δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και να επιβάλει στρατιωτικό νόμο
  • Οι αυτονομιστές στο Ντονμπάς ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο εισβολής στα εδάφη τους. 

Διάταγμα Πούτιν να αποβιβαστούν στρατιώτες στην ανατ. Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε, πριν από λίγο, να αποβιβαστούν ρωσικά στρατεύμα για «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, τα δύο εδάφη στην ανατολική Ουκρανία που ο Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητες δημοκρατίες σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών υπάρχουν ήδη περίπου 190.000 Ρώσοι στρατιώτες κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων.
 

Εκτιμήσεις Πενταγώνου για άμεση ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων

Το Πεντάγωνο αναμένει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην επικράτεια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ απόψε κιόλας, σύμφωνα με το FOX News.

Στο μεταξύ, ο Μπάιντεν είναι στα τηλέφωνα με Μακρόν και Σολτς, έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο.

Ο Μακρόν καλεί σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει την αναγνώριση των λαϊκών «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ και καλεί σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Απ' την πλευρά του το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και «πλήγμα» σε όλες τις διπλωματικές προσπάθειες.

Η Βενεζουέλα απ' την άλλη μεριά υποστήριξε την απόφαση του Πούτιν, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κάνουν κι άλλες χώρες που βρίσκονται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας.
 

Διαφωνίες στους κόλπους της Ε.Ε. για κυρώσεις στη Ρωσία

Κύμα διαβουλεύσεων στους κόλπους της Ε.Ε. μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Πούτιν. Αξιωματούχος της Ε.Ε. δήλωσε ότι μια συνάντηση των ηγετών της ΕΕ είναι «πολύ πιθανή» αυτή την εβδομάδα, αλλά ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία. 

Ronald Wittek, Pool Photo via AP

Το βασικό ερώτημα είναι εάν η αναγνώριση των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία, αποτελεί ικανό λόγο για να ενεργοποιηθεί το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας. 

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών για την επιβολή ευρέων κυρώσεων. Υπάρχει τουλάχιστον μία χώρα –η Ουγγαρία–που υποστηρίζει ότι το πακέτο κυρώσεων καταρτίστηκε για την περίπτωση ρωσικής στην Ουκρανία: και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο αυτό. 

Υπενθυμίζεται πως αρκεί ένα κράτος μέλος να ασκήσει βέτο, για να ακυρωθεί η επιβολή των κυρώσεων.

Αύριο οι ανακοινώσεις του Λονδίνου για κυρώσεις

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε ότι αύριο θα ανακοινωθούν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

 

«Αυτό το βήμα αντιπροσωπεύει μια περαιτέρω επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, σηματοδοτεί το τέλος της διαδικασίας του Μινσκ και αποτελεί παραβίαση του καταστατικού του ΟΗΕ. Καταδεικνύει την απόφαση της Ρωσίας να επιλέξει έναν δρόμο αντιπαράθεσης αντί του διαλόγου», ανέφερε σε δήλωσή της.

«Θα συντονίσουμε την απάντησή μας με τους συμμάχους. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει ατιμώρητη η παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεών της από τη Ρωσία».

Οι πρώτες κυρώσεις των ΗΠΑ

Η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Μπάιντεν, Τζεν Ψάκι

AP Photo/Evan Vucci

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία επέκρινε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη Ρωσία.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε στη δήλωση ότι ο Τζο Μπάιντεν θα εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που «θα απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς προς, από ή στις λεγόμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας».
Το εκτελεστικό διάταγμα θα επιτρέψει επίσης την επιβολή κυρώσεων κατά «οποιουδήποτε ατόμου είναι αποφασισμένο να δραστηριοποιηθεί σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας».

«Θα ανακοινώσουμε επίσης σύντομα πρόσθετα μέτρα που σχετίζονται με τη σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας», ανέφερε η Ψάκι.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά και θα είναι επιπλέον των άμεσων και αυστηρών οικονομικών μέτρων που προετοιμάζουμε σε συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία.
Συνεχίζουμε τις στενές διαβουλεύσεις με τους Συμμάχους και τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, για τα επόμενα βήματα και για τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία».
 

Η πρώτη αντίδραση του ΝΑΤΟ

Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε την απόφαση της Ρωσίας να επεκτείνει την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» και της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δημιουργεί πρόσχημα για μια νέα εισβολή στο ουκρανικό έδαφος. «Η Μόσχα εξακολουθεί να τροφοδοτεί τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία παρέχοντας οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στους αυτονομιστές. Προσπαθεί επίσης να δημιουργήσει πρόσχημα για να εισβάλει ξανά στην Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Αυτό (σ.σ. η αναγνώριση της ανεξαρτησίας) υπονομεύει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, διαβρώνει τις προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης και παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες η Ρωσία αποτελεί μέλος», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ υπενθυμίζει ότι το 2015, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετέχει η Ρωσία, επιβεβαίωσε τον πλήρη σεβασμό του στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και σημειώνει ότι το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι μέρος της Ουκρανίας.

«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Οι Σύμμαχοι παροτρύνουν τη Ρωσία, με τον πιο έντονο τρόπο, να επιλέξει τον δρόμο της διπλωματίας και να ανατρέψει αμέσως τη μαζική στρατιωτική της συσσώρευση εντός και γύρω από την Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία, σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις», καταλήγει η δήλωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι μετά το διάγγελμα Πούτιν

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις Πούτιν, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

AP PHOTO

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 35 λεπτών.

«Συζητήσαμε τις εξελίξεις των τελευταίων ωρών με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Twitter λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.

 

Πυροτεχνήματα στο Ντονέτσκ μετά τις δηλώσεις Πούτιν

 

Συνεδριάζει στο Κίεβο το συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Ζελένσκι

Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας της Ουκρανίας, υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κόσμος στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσκ ενώ παρακολουθεί το διάγγελμα του Πούτιν

=

Τζόνσον: Κακός οιωνός η απόφαση του Πούτιν

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον είπε ότι η απόφαση του Πούτιν ήταν «προφανώς παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Είναι κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας». Το περιέγραψε επίσης ως «κακό οιωνό» και «σκοτεινό σημάδι» ότι τα πράγματα κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση.

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά το διάγγελμα του Πούτιν.

«Η Ε.Ε. και οι εταίροι της θα αντιδράσουν με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία», πρόσθεσε.

 

Ο Πούτιν προχωρά στην αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Την αναγνώριση των  δημοκρατιών του Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ο Πούτιν, αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Θα υπογράψουμε σύμφωνα αμοιβαίας φιλίας και συνεργασίας είπε.

 

Πούτιν: Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ

«Δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ για την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ» ξεκαθάρισε ο Πούτιν και παράλληλα δήλωσε πως «αντιλαμβανόμαστε τις ευθύνες που φέρει η Ρωσία για την παγκόσμια σταθερότητα».

«Οι δραστηριότητες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθοδηγούνται από ξένους συμβούλους, το ξέρουμε αυτό καλά. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν ξεκινήσει χωρίς ντροπή να μετατρέπουν την Ουκρανία σε θέατρο πιθανών στρατιωτικών επιχειρήσεων . 

Οι ασκήσεις στην Ουκρανία με ξένους είναι κάλυψη για γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων στην περιοχή και μεταφορά μονάδων στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι εχθροπραξίες στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν επηρεάζουν την πορεία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ» είπε ακόμα.

«Προσπαθούν να μας πείσουν και πάλι ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και ζητάνε να πιστέψουμε τον λόγο τους, αλλά εμείς γνωρίζουμε το πραγματικό τίμημα αυτών των δηλώσεων» είπε ακόμα. 

«ΟΙ ΗΠΑ δεν χρειάζονται μια ανεξάρτητη ισχυρή Ρωσία και αυτή είναι η πηγή της αμερικανικής πολιτικής».

Πούτιν: Η Ουκρανία έχει καταστρώσει σχέδια για εισβολή στην Κριμαία 

Συνεχίζοντας, το διάγγελμά του, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ουκρανία έχει καταστρώσει σχέδια για εισβολή στην Κριμαία, ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της ότι είναι μαριονέτες.

«Η Ουκρανία είναι μια δυτική αποικία με μαριονέτες στην ηγεσία της» είπε.

Αναφορικά με το ΝΑΤΟ είπε ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αρκεί να μην κινδυνεύει η ασφάλεια των γειτόνων της. 

Επίσης, έκανε αναφορά και για δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας. «Θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Ουκρανία να αποκτήσει τακτικά πυρηνικά όπλα, ειδικά εάν έχει τεχνολογική υποστήριξη από το εξωτερικό», είπε.

«Εάν η Ουκρανία αποκτήσει όπλα μαζικής καταστροφής, η κατάσταση στον κόσμο, στην Ευρώπη και στη Ρωσία θα αλλάξει δραματικά. Και η Μόσχα δεν μπορεί παρά να αντιδράσει», πρόσθεσε.

Πούτιν: Δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ουκρανία

Δεν υπάρχει ανεξάρτητο δικαστήριο στην Ουκρανία, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ανέφερε επίσης ότι η ρωσική γλώσσα αφαιρείται από όλες τις δημόσιες σφαίρες στην Ουκρανία.

Η δύναμη των «πατριωτών» στην Ουκρανία έχασε τον εθνικό της χαρακτήρα,, πρόσθεσε.
 

Πούτιν: Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί με τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς

Ο Πούτιν λέει ότι η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που έλαβαν τη μεγαλύτερη βοήθεια μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, περίπου 250 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 1991-2013.

«Οι αρχές της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί με τον ιό του εθνικισμού και της διαφθοράς, το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τον διάλογο με τη Μόσχα για να διαπραγματευτεί με τη Δύση» είπε ακόμα στο διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος.

«Η Ουκρανία είναι διαιρεμένη και αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση» πρόσθεσε και τόνισε πως «εξωτερικές δυνάμεις έπαιξαν ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Την ανηφόρα παίρνουν οι τιμές του πετρελαίου

Στο μεταξύ, ανέβηκε πάνω απ' τα 96 δολάρια η τιμή του βαρελιού για το μπρεντ, ενώ στα 93,5 δολάρια το βαρέλι έφτασε το αμερικανικό αργό. 
Ανοδικά, κατά 7%, κινείται και η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου. Κι ενώ μέχρι πριν από λίγη ώρα το ολλανδικό αέριο εμφάνιζε μικρή πτώση στα 71,95 η μεγαβατώρα, μετά το διάγγελμα του Πούτιν άρχισε να ανεβαίνει.
 

Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

Αύριο Τρίτη, στις 9:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.


 

Πούτιν: Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία

«Η σύγχρονη Ουκρανία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία. Ο Λένιν και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τη σύγχρονη Ουκρανία διαχωρίζοντας εδάφη από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Χρουστσόφ έδωσε την Κριμαία στην Ουκρανία για κάποιο λόγο», είπε ο Πούτιν.

Γιατί ήταν απαραίτητο να δοθούν τόσο γενναιόδωρα δώρα, που δεν θα ονειρεύονταν ούτε οι πλέον σκληροί εθνικιστές; Διότι μετά την επανάσταση, οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να παραμείνουν στην εξουσία με κάθε κόστος, συμπλήρωσε.

Τα γεγονότα του Σοβιετικού παρελθόντος δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά πρέπει να μιλάμε γι' αυτά με ευθύτητα, χωρίς πολιτική ορθότητα.

Πούτιν: Η Ουκρανία είναι κομμάτι της κουλτούρας μας

Η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για μας, είναι κομμάτι της κουλτούρας μας, είπε ο Ρώσος πρόεδρος στο διάγγελμά του.

Σε εξέλιξη το διάγγελμα του Πούτιν

Σε εξέλιξη το διάγγελμα του Πούτιν για το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι κρίσιμη, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Μπορέλ: Η Ρωσία δημιούργησε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη στην Ευρώπη

«Το πιο μεγάλο και έντονο Συμβούλιο που θυμάμαι», όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τελείωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες. 

«Η Ρωσία δημιούργησε το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε.

Και συνέχισε: Παρακολουθούμε και τις εξελίξεις στο ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας. Καταλαβαίνουμε ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη και καλούμε τον Πούτιν να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουγκανσκ. 

Θα απαντήσουμε με ισχυρό ενιαίο μέτωπο, σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει. Ελπίζουμε όχι, αλλά αν το κάνει, θα απαντήσουμε με το ενιαίο μέτωπο.

Η προσάρτηση σημαίνει άμεσες κυρώσεις, η αναγνώριση έναρξης της διαδικασίας για κυρώσεις, πρόσθεσε. 

Ο ίδιος ανέφερε πως σε περίπτωση αναγνώρισης των αυτοανακηρυχθείσων δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ δεν θα υπάρχει θέμα συνόδου Ρωσίας - ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό NBC μεταδίδει ότι ΗΠΑ και Κίεβο συζήτησαν σχέδια φυγάδευσης του Ζελένσκι εάν αγριέψει η κατάσταση στην Ουκρανία.
 

Και ο Μακρόν συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, αποφάσισε να συγκαλέσει απόψε εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας της Γαλλίας.

Αναμένοντας την επίσημη ανακοίνωση της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βαλντιμίρ Πούτιν, ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε και με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι. 

Αλλεπάλληλες επαφές έγιναν και με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς, τον Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 
 

Ο Πούτιν σκοπεύει να υπογράψει διάταγμα για το Ντονμπάς

Ο Πούτιν συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς και σύμφωνα με το Sputnik τους είπε ότι σκοπεύει να υπογράψει σύντομα ένα διάταγμα για το Ντονμπάς.

Εν αναμονή του διαγγέλματος του Ρώσου προέδρου.

Σύγκληση Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας μέσα στην ημέρα (6 τοπική ώρα).

Θέμα κυρώσεων θέτει η Ε.Ε.

Αν γίνει αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ  θα φέρουμε στο τραπέζι των υπουργών το ζήτημα των κυρώσεων, δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά αν ο Πούτιν αποφασίσει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών.
 

Η Ρωσία δημοσίευσε βίντεο απ' τη φερόμενη προσπάθεια ουκρανικής εισβολής στο Ροστόφ

Η ρωσική FSB δημοσίευσε πλάνα από τη φερόμενη εξουδετέρωση δύο ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων τύπου BMP-2 IFV, που κατά τη Μόσχα έγινε αφού επιχείρησαν να περάσουν, σήμερα το πρωί, τα κρατικά σύνορα με τη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ.

 

E.E.: Επέκταση κυρώσεων κατά Ρωσίας σε 5 ακόμα πρόσωπα της Δούμας

Η Ε.Ε. επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε πρόσωπα που εμπλέκονται στις εκλογές της ρωσικής Κρατικής Δούμας του Σεπτεμβρίου 2021 στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. 

Το Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα περιοριστικά μέτρα, εντός του υφιστάμενου πλαισίου κυρώσεων, κατά πέντε ακόμη προσώπων για την ενεργό υποστήριξη δράσεων και την εφαρμογή πολιτικών που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. 

 

Μαρτυρίες για πολλαπλές εκρήξεις στο Ντονέτσκ

Ήχοι από πολλαπλές εκρήξεις ακούγονται στο κεντρικό Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters.

Συνάντηση Μπάιντεν με τους συμβούλους για την Εθνική Ασφάλεια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συνάντηση με την ομάδα εθνικής ασφάλειας για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μεγάλη συνεδρίαση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, τα μέλη του οποίου συμφώνησαν στην ανάγκη αναγνώρισης των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του αργότερα μέσα στην ημέρα.
 

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Ρωσία συνεχίζει να προετοιμάζεται για την εισβολή

«Όταν ο Πρόεδρος Μακρόν ρώτησε τον Πρόεδρο Μπάιντεν αν ήταν κατ' αρχήν έτοιμος να συναντήσει τον Πρόεδρο Πούτιν εάν η Ρωσία δεν εξαπολύσει εισβολή, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ναι. Αλλά όλα τα σημάδια που βλέπουμε στο έδαφος, αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη διάθεση των ρωσικών δυνάμεων, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, στο τηλεοπτικό κανάλι NBC.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, «θα είναι ένας πόλεμος που θα διεξαχθεί εναντίον του ουκρανικού λαού, για να τον καταπνίξει, να τον συνθλίψει, να τον τραυματίσει» τόνισε.

Μια ρωσική στρατιωτική επιχείρηση θα ήταν, επομένως, «ιδιαιτέρως βίαιη» και «θα στοίχιζε τη ζωή σε Ουκρανούς και Ρώσους, είτε αμάχους είτε στρατιωτικούς», συμπλήρωσε ο Σάλιβαν.

Έκτακτη σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ ζητά η Ουκρανία

Η Ουκρανία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πραγματοποιήσει άμεσες διαβουλεύσεις για επείγουσες ενέργειες για τη μείωση της έντασης και να λάβει πρακτικά μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια της Ουκρανίας

Πούτιν: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς 

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Ντονμπάς είναι σε αδιέξοδο. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν μιλάμε για την προσθήκη δύο αποσχισθεισών περιοχών της Ουκρανίας στα εδάφη μας, ενώ ανέφερε πως θα πάρει σήμερα απόφαση για την αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν ισχυρίζεται ότι δεν προτίθενται να δεχθούν την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ «αύριο», αλλά ένα τέτοιο μορατόριουμ συνιστά απλώς την υλοποίηση των σχεδίων της συμμαχίας, και όχι υποχώρηση προς την Ρωσία.

«Γι' αυτό το ζήτημα συζητώ με τους συναδέλφους μου. Και ο Αμερικανός συνάδελφός μου με διαβεβαίωσε ότι δεν ετοιμάζονται να δεχθούν (στο ΝΑΤΟ) την Ουκρανία ‘αύριο’. Πολύ περισσότερο ότι είναι δυνατόν κάποιο είδους μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ απλά θεωρεί ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να ενταχθεί στην συμμαχία. 

«Γι' αυτό τον λόγο η απάντησή μου ήταν απλή: αυτό δεν είναι παραχώρηση σε εμάς. Είναι απλά υλοποίηση των σχεδίων σας. Θεωρείτε ότι χρειάζεται να περιμένουμε και να προετοιμάσετε την Ουκρανία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Να λοιπόν ποιο είναι το μορατόριουμ. Όχι για εμάς, αλλά για εσάς το κάνετε αυτό το μορατόριουμ», δήλωσε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, σε περίπτωση που η Ουκρανία γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ οι απειλές κατά της Ρωσίας θα αυξηθούν. «Εάν η Ρωσία βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια απειλή , όπως η ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία, οι απειλές για την χώρα μας θα αυξηθούν», δήλωσε ο Πούτιν.

Τουλάχιστον δύο υπουργοί υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ

Εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση της κρίσης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία των αυτοανακυρηχθεισών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, είπε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής επικεφαλής του ρωσικού εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, σύμφωνα με το Sputnik.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι στις παραπάνω περιοχές ζουν περίπου 800.000 Ρώσοι πολίτες και «αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί».

«Δεν βλέπω άλλο τρόπο, 2-3 ημέρες δεν θα αλλάξουν τίποτα», υπερθεμάτισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Με την αναγνώριση των δύο περιοχών συμφώνησε και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας

Πρόσκληση Γαλλίας στον Λαβρόφ

Ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λεντριάν προσκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο Παρίσι την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου.

1,2 εκατ. αιτήσεις για ρωσική υπηκοότητα από κατοίκους του Ντονμπάς

Ο εκπρόσωπος της κρατικής Δούμα, Βολοντίν, ανέφερε ότι 1,2 εκατ. κάτοικοι του Ντονμπάς έχουν κάνει αίτηση για χορήγηση ρωσικής υπηκοότητας.

Βασιζόμαστε στο γεγονός ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 8 χρόνια, πρόσθεσε.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας κατηγορεί την Ουκρανία και για πυρηνικά

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι η Ουκρανία έχει και σχέδια και τις δυνατότητες να επιστρέψει στο καθεστώς μιας χώρας με πυρηνικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι το Κίεβο έχει σημαντικές δυνατότητες, περισσότερες από ό,τι το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει περίπου 60.000 στρατιώτες στα όρια του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πεντάγωνο: Μια ρωσική επίθεση μπορεί να γίνει και σήμερα

Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία τις επόμενες ώρες, πιθανώς σήμερα, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος για διπλωματία, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.  

«Λέγαμε εδώ και πολύ καιρό ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε μέρα. Λοιπόν, σήμερα μπορεί να είναι εκείνη η μέρα», δήλωσε στο CNN. «Ελπίζουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί, επομένως συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους πιθανούς διπλωματικούς διαύλους», πρόσθεσε.
 

Η FSB ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Ουκρανό στρατιώτη

Η Ρωσία λέει ότι συνέλαβε έναν Ουκρανό στρατιώτη αφού απέκρουσε την εισβολή «δύο» ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων. 

Το Κίεβο αρνείται ότι συνέβησαν τα παραπάνω.

Ο επικεφαλής της FSB ενημέρωσε τον Πούτιν ότι κρατείται ένας Ουκρανός στρατιώτης από την «ομάδα των σαμποτέρ» που προσπάθησε νωρίτερα να εισέλθει σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Ροστόφ.  Όπως είπε, ήταν δύο οι ομάδες που αποπειράθηκαν να μπουν, εκ των οποίων η μία προερχόταν από τη Μαριούπολη.
 

Οι κυρώσεις και ο Nord Stream 2

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είπε ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα περιλαμβάνουν και τον αμφιλεγόμενο αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία.
 

Λαβρόφ: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσιγκτον 

Απ' την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που παρευρίσκεται στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, είπε ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ είναι ζήτημα ουσιαστικής σημασίας για τη Ρωσία» και πως «η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ουάσιγκτον στο θέμα της Ουκρανικής κρίσης». 

«Η Δύση δεν έχει δείξει καμία σοβαρότητα στα αιτήματα της Ρωσίας για την ασφάλεια» είπε ακόμα και σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ επιμένει να κρατάει ανοιχτές τις πόρτες του για την ένταξη χωρών όπως η Ουκρανία».

Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν θα γίνει στις 24 Φεβρουαρίου, στη Γενεύη.
 

Πούτιν: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ 

AP Photo/Thibault Camus, Pool, File


Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με αντικείμενο την κατάσταση στο Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το Κίεβο φαίνεται πως έχει εξαπολύσει μια ακόμα τιμωρητική επιχείρηση κατά του Ντονμπάς και ο ίδιος σκοπεύει σήμερα να ακούσει τις απόψεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Δούμας και να εξετάσει τις εκκλήσεις για αναγνώριση από τους ηγέτες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Θέλουμε μια καθαρή, γραπτή απάντηση στις ανησυχίες μας για θέματα ασφάλειας. Το να χρησιμοποιεί κανείς την Ουκρανία ως εργαλείο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία είναι μια μεγάλη και επικίνδυνη απειλή. Η Ρωσία αρχικά έκανε τα πάντα για να επιλυθούν όλες οι αντιπαραθέσεις ειρηνικά, ωστόσο οι αρχές στο Κίεβο προχώρησαν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις [στο Ντονμπάς]. Θα πρέπει να συζητηθεί η αναγνώριση του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ σήμερα. Ολα αυτά τα χρόνια οι άνθρωποι που ζουν εκεί, βιώνουν εκφοβισμό».

Ο Πούτιν είπε ακόμα ότι το Κίεβο δεν προτίθεται να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μισνκ και εάν η Ουκρανία γίνει αποδεκτη στο ΝΑΤΟ, οι απειλές κατά της Ρωσίας θα πολλαπλασιαστούν.  Επίσης, προειδοποίησε ότι η Ουκρανία μπορεί να αποπειραθεί να πάρει την Κριμαία. 

«Ένα πιθανό μορατόριουμ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι υποχώρηση, αλλά απλώς η εκπλήρωση των σχεδίων της Δύσης να προετοιμάσει το Κίεβο για μελλοντική ένταξη», είπε ακόμα.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ο ηγέτης των αυτονομιστών του Λουγκάνσκ, Λεονίντ Πάσετσνικ, υποστήριξε ότι έχει πληροφορίες «για προετοιμασίες του Κιέβου προκειμένου να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στους αυτονομιστές του Ντονμπάς».

 

Οι ηγέτες Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, Denis Pushilin και Leonid Pasechnik, ζήτησαν επίσημα από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δυο περιοχών.

Ανεβαίνει το... θερμόμετρο

Μπόρις Τζόνσον

AP Photo/Frank Augstein

«Τα σχέδια του προέδρου Πούτιν έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται από αυτή τη στιγμή. Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε καταλλήλως», αναφέρει ανακοίνωση από το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον.

Ανεπιβεβαίωτες αναφορές από το Κίεβο μεταδίδουν πως η Ουκρανία διεξήγαγε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει στρατιωτικό νόμο.

Ο Λαβρόφ αναμένει τις εξελίξεις πριν τοποθετηθεί ουσιαστικά για τη σύνοδο κορυφής

Σεργκέι Λαβρόφ

Costas Baltas/Pool via AP

Περιμένουμε τις προτάσεις για τη σύνοδο, δήλωσε πριν από λίγο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν [στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν] εξήγησε με μεγάλη σαφήνεια, παραπάνω από μια φορά, ότι δεν είμαστε εναντίον των συνόδων, αλλά πριν γίνει η συνάντηση, ειδικά μέσα σε τέτοιο κλίμα έντασης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ποια θα είναι η κατάληξή τους και ποιο θα είναι το αποτέλεσμα (...) Εμείς περιμένουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ.  

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Ρωσία συνεχίζει να προετοιμάζεται για την εισβολή

«Όταν ο πρόεδρος Μακρόν ρώτησε τον πρόεδρο Μπάιντεν αν ήταν κατ' αρχήν έτοιμος να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν σε περίπτωση που η Ρωσία δεν εξαπολύσει εισβολή, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ναι. Αλλά όλα τα σημάδια αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τη διάθεση των ρωσικών δυνάμεων, δείχνουν ότι στην πραγματικότητα προετοιμάζονται για μια μεγάλη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στο τηλεοπτικό κανάλι NBC.

Πυρά πυροβολικού ακούστηκαν στην περιοχή του αεροδρομίου του Ντόνετσκ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Sputnik. 

Επικίνδυνη κλιμάκωση

Φωτογραφία αρχείου

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Οι συνοριοφύλακες απέτρεψαν παραβίαση των συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας από ομάδα σαμποτέρ που προέρχονταν από την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS. Αναφορές για πέντε νεκρούς Ουκρανούς. 

Ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση από τη «Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια» της Ρωσίας που αναφέρει πως «στην περιοχή Mityakinskaya του Ροστόφ, στα σύνορα Ρωσικής Ομοσπονδίας και Ουκρανίας, το κλιμάκιο του FSB, εντόπισε μια ομάδα σαμποτέρ. Ακολούθησαν συγκρούσεις με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση της ομάδας. Στη Ρωσία μπήκαν στη συνέχεια δυο οχήματα του Ουκρανικού πεζικού για να απομακρύνουν τα άτομα αυτά. Και τα δυο οχήματα αυτά καταστράφηκαν από αντιαρματικά πυρά των Ρώσων. Κανένας Ρώσος δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε».

Ο Ουκρανικός στρατός διαψεύδει τους Ρώσους και κάνει λόγο για «fake news».

Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ

Σε ένα διάλειμμα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Λιθουανός υπουργός, Gabrielius Landsbergis, είπε στους δημοσιογράφους ότι η συνεχιζόμενη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη Λευκορωσία ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης.

Το αίτημα του Κιέβου στην ΕΕ και η απόρριψη

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η γερμανική Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ στις σελίδες που αναφέρει πως η ΕΕ απέρριψε αίτημα του Κιέβου για έγκριση «ανεξάρτητης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής» αλλά συμφώνησε για αποστολή «συμβουλευτικής ομάδας», πράγμα που θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας του συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στρατιωτικοί από την ΕΕ δεν θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία, ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη, όπως έχει ζητήσει με εμπιστευτική επιστολή του το Κίεβο από τα τέλη Ιουλίου. Θα δοθούν στο Κίεβο μόνο γενικές συμβουλές για την μεταρρύθμιση και την βελτίωση της απόδοσης των ενόπλων δυνάμεων τους.

 

«Eξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση»

Μέλη της κοινής επιτροπής ελέγχου και συνεργασίας για την εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία επιθεωρούν και βγάζουν φωτογραφίες σε καταστροφές που σημειώθηκαν από πυροβολικό στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

(AP Photo/Vadim Ghirda)

Η εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία έχει οδηγήσει σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε σήμερα γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ η Ουκρανία και η ΕΕ κατέληξαν, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, σε κατ' αρχήν συμφωνία για μια συμβουλευτική αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα εφαρμοστούν, αν υπάρξουν περαιτέρω παραβιάσεις της επικράτειας της Ουκρανίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί εταίροι θα αποφασίσουν τι θα θεωρηθεί παραβίαση της εδαφικής επικράτειας.

Πώς φτάσαμε στην πρόταση για συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

AP PHOTO

Σύμφωνα με αξιωματούχο στο Ελιζέ, ο Μπάιντεν ήταν αυτός που ζήτησε από τον Μακρόν να προτείνει συνάντηση με τον Πούτιν.Ο ίδιος θεωρεί πιθανή να συμβεί αυτό αλλά ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του. «Οι εξελίξεις στην Ουκρανία παραμένουν πολύ επικίνδυνες» ανέφερε ο αξιωματούχος.

Δηλώσεις Λαβρόφ

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Η Δύση κλιμακώνει τις εντάσεις και προσπαθεί να δημιουργήσει «μια σχεδόν ανυπέρβλητη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της δυτικής Συμμαχίας» δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες που είχε με τον Σύρο ομόλογό του στη Μόσχα.

«Ματώνει» το ρωσικό χρηματιστήριο

Βυθίζεται το ρωσικό χρηματιστήριο, ο βασικός δείκτης χάνει 7% έχοντας καταγράψει συνολικά απώλειες 19% από τις αρχές του χρόνου. 

Στο 8 με 10%  διαμορφώνονται οι απώλειες για το ρούβλι έναντι του δολαρίου. 

 

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη

AP Photo/Vadim Ghirda

Στα ανατολικά της Ουκρανίας, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται. Ανταλλάσσοντας πυρά πυροβολικού και κατηγορίες για προβοκάτσιες, οι ουκρανικές δυνάμεις και οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

Κυρώσεις στη Μόσχα ζητά από την ΕΕ το Κίεβο

AP Photo/Efrem Lukatsky

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

Οι αυτονομιστές καλούν σε βοήθεια απο τη Ρωσία

Οι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ ζητούν στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τους Έντουαρντ Μπασούριν.

Περιστατικό με βομβαρδισμό φυλακίου στα ρωσικά σύνορα

Εικόνα από το περισκόπιο Ουκρανού στρατιώτη που παρακολουθεί το σημείο επαφής με τις περιοχές που ελέγχουν οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της Ρωσίας FSB ανακοίνωσε σήμερα ότι μία οβίδα από το ουκρανικό έδαφος κατέστρεψε τελείως συνοριακό φυλάκιο στην ρωσική περιοχή Ροστόφ, χωρίς όμως να υπάρχουν θύματα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Εκπρόσωπος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία αρνήθηκε ότι εξαπολύθηκαν πυρά και έκανε λόγο για πράξη ρωσικής παραπληροφόρησης.

«Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε να παράγουν ψευδείς πληροφορίες…αλλά επιμένουμε στο ότι δεν βάλλουμε κατά πολιτικών υποδομών ή κατά της περιοχής Ροστόφ» στη Ρωσία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πάβλο Κοβαλτσούκ, προσθέτοντας ότι «δεν εξαπολύθηκαν πυρά εναντίον των μονάδων κατοχής» της Ρωσίας.

Κατάσταση πολέμου

Οι αυτονομιστές στο Ντονμπάς ανακοίνωσαν ότι οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο εισβολής στα εδάφη τους. Και από το πρωί αναφέρουν συνεχείς βομβαρδισμούς με νεκρούς και τραυματίες, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Νωρίτερα στο Ντονέτσκ κήρυξαν την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης υποστηρίζοντας ότι από τους βομβαρδισμούς καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις που προμηθεύουν με νερό τους πολίτες.

AP Photo/Michael Probst

Η Air France- μετά τη Lufthansa και τις Αυστριακές Αερογραμμές- ανακοίνωσε την ακύρωση των δρομολογίων της προς το Κίεβο για αύριο και θα «επαναξιολογηθεί η κατάσταση τις επόμενες ημέρες». Η αεροπορική εταιρεία πραγματοποιεί δρομολόγια προς την ουκρανική πρωτεύουσα δυο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Κυριακή.  

Οι προϋποθέσεις για τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν

© Vchalup | Dreamstime.com

Η απόφαση τους Λευκού Οίκου να αποδεχθεί μια πιθανή και με πολλούς όρους συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του ήταν αποτέλεσμα μια έντονης διπλωματικής προσπάθειας, εν μέσω νέων ανησυχητικών πληροφοριών που διέρρεαν από τις ΗΠΑ για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Υπάρχουν ακόμα σοβαρές αμφιβολίες για το εάν η συνάντηση -που προτάθηκε μετά τη διαμεσολάβηση του Εμανουέλ Μακρόν- θα γίνει. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο αυτό εξαρτάται από το εάν «δεν γίνει εισβολή». Επίσης, οποιαδήποτε τέτοια σύνοδος θα είναι σε συνάρτηση με το αποτέλεσμα των επαφών που θα έχει ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Μπλίνκεν με το Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ  στην Ευρώπη, μέσα στην εβδομάδα. Η πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής εξαρτάται επίσης από το εάν η Μόσχα δεν θα προωθήσει κι άλλο τις στρατιωτικές δυνάμεις προς τα ουκρανικά εδάφη. Μπλίνκεν και Λαβροφ -λένε αμερικανοί αξιωματούχοι- θα συζητήσουν τις λεπτομέρειες και το πλαίσιο, εφόσον δεν έχει αρχίσει εισβολή. Σε αυτή την περίπτωση όλα ακυρώνονται.

Ακόμα δεν έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα ή τοποθεσία για την προεδρική σύνοδο, είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, και «προς το παρόν η Ρωσία φαίνεται να συνεχίζει τις προετοιμασίες για μια ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία, πολύ σύντομα».

Η μεγάλη δυσπιστία που επικρατεί μεταξύ των δυο πλευρών σημαίνει ότι αυτή η προσπάθεια κρέμεται από μια κλωστή. Οι πρόσφατες επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας χαρακτηρίζονται από καχυποψία και σαρκασμό και η κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα είναι εξαιρετικά τεταμμένη, επομένως δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας, εάν καταφέρουν στο μεταξύ να συναντηθούν Μπλίνκεν και Λαβρόφ. 

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι εάν ο Πούτιν αναστείλει την επιχείρηση εισβολής -που για την Ουάσιγκτον είναι στα σκαριά- αυτό θα θεωρηθεί ως μια προσωρινή επιτυχία στον «πόλεμο πληροφόρησης» που έχει εξαπολύσει ο Λευκός Οίκος για να στερήσει από τη Μόσχα «το στοιχείο της έκπληξης».

Σε κάθε περίπτωση, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN, ακόμα και εάν πραγματοποιηθεί τελικώς η σύνοδος- δεν έγινε κάποιο σχόλιο γι αυτό από το Κρεμλίνο χθες βράδυ- για το Μπάιντεν, είναι μεγάλο ρίσκο, μια περίοδο που τα ποσοστά δημοτικότητάς του είναι σε πτωτική πορεία: εάν ανασταλεί η εισβολή μπορεί να κατηγορηθεί ότι «βοηθάει» τον Πούτιν να κρατήσει την Ουκρανία σε καθεστώς ομηρίας, εάν αποτύχει και προχωρήσει η ρωσική επιχείρηση, τότε θα κατηγορηθεί για «αδυναμία» να αντιμετωπίσει την απειλή.

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει τις αποφάσεις του», επανέλαβε χθες βράδυ ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, «αλλά μέχρι τα τανκς να αρχίσουν να κινούνται και τα αεροπλάνα να πετάνε, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για να δούμε εάν η διπλωματία μπορεί πράγματι να αποτρέψει τον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)