Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και σε ήπιους τόνους.
Για μία ακόμη φορά Αθήνα και Άγκυρα «διάβασαν» διαφορετικά τα όσα ειπώθηκαν στη δίωρη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην προεδρική κατοικία. Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές αναγνώρισαν μετά από πολύ καιρό ένα καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ συμφώνησαν σε δύο κινήσεις με καταρχήν συμβολικό χαρακτήρα.
Θεμέλιο μιας καλύτερης εποχής
Ως «θεμέλιο» μιας καλύτερης εποχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τη σημερινή δίωρη ανταλλαγή απόψεων του
πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, κατά το
γεύμα που παρέθεσε ο τελευταίος στην προεδρική κατοικία.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι αποκόμισαν ένα πάρα πολύ θετικό κλίμα, το
οποίο μάλιστα χαρακτήρισαν «θεμέλιο» μιας καλύτερης εποχής γιατί, όπως
έλεγαν, αυτό που συμφώνησαν οι ηγέτες είναι ότι σε μία τόσο κρίσιμη
διεθνή συγκυρία, είναι αναγκαίο να πέσουν οι τόνοι και δεν χρειάζεται να
υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η αίσθηση που αποκόμισε η Αθήνα είναι ότι μετά από πολύ καιρό οι δύο χώρες συνομίλησαν ως σύμμαχοι και όχι ως αντιπαρατιθέμενοι.
Πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφωνήθηκε τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, να υπάρξει μία συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Άγκυρα. Συμφωνήθηκε επίσης το φθινόπωρο, αν οι διεθνείς συνθήκες το επιτρέπουν, να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, πιθανότατα στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσία του Ερντογάν και του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, για να συνεχίσουν τον διάλογο από εκεί που σταμάτησε την τελευταία φορά.
Σε ερώτηση σχετικά με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σύμφωνα με την οποία, ο Τούρκος πρόεδρος διείδε δυνατότητα προόδου στα ζητήματα του Αιγαίου, οι ίδιες πηγές, τόνιζαν ότι σε ό,τι αφορά τα διμερή θέματα, η Αθήνα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της όπως επίσης και τις κόκκινες γραμμές της, ενώ από την πλευρά του Τούρκου προέδρου τέθηκε όλο το φάσμα των θεμάτων που θέτει η Τουρκία.
Όπως πάντως τονίζουν οι ίδιες πηγές, η συζήτηση επί όλων των ζητημάτων που προκύπτουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας ήταν σαφώς πιο εκτενής από τα διμερή. Επίσης, η κουβέντα των δύο ηγετών για πιθανή συνεργασία στο ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, ήταν γενική και διερευνητική, χωρίς να μπουν σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες.
Τα κρίσιμα ερωτήματα από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Πάντως, προκαλεί πολλά ερωτηματικά που χρίζουν απαντήσεων τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία τονίζονται τα εξής:
«Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με πάντα με την ανακοίνωση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία με στόχο να γυρίσει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δήλωσε επίσης ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν ειλικρινή και ειλικρινή διάλογο, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι ως δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν, όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.
Μένει να διευκρινιστεί από την ελληνική πλευρά, τί ακριβώς μπορεί να εννοεί ο Τούρκος πρόεδρος όταν μετά το γεύμα με τον Κ. Μητσοτάκη δηλώνει πεπεισμένος ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου. Ποια δηλαδή ακριβώς ζητήματα του Αιγαίου έθεσε ο κ. Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και τί ακριβώς εννοεί ότι μιλάει για πρόοδο στα ζητήματα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου