Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

«Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά υπάρχουν κλεφτόδεντρα» (video)

 

Επίθεση εκ νέου κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, για τον τρόπο με τον οποίο έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει το κόστος της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας εν γένει, που σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε κάποιους να αισχροκερδούν.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι στον τομέα της ενέργειας έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός σε περιόδος κρίσης δεν λειτουργεί, αλλά στην Ελλάδα δεν λειτούργησε ούτε σε συνθήκες κανονικότητας.

«Χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται να παρέμβει το κράτος ρυθμιστικά στις αγορές, να είναι δίπλα στον πολίτη που αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να τα βγάλει πέρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε «τραγικά, στρατηγικά λάθη στο ενεργειακό». 

«Αυτό δεν είναι η κρίση του πολέμου αυτό που βιώνουμε μέχρι σήμερα είναι η αισχροκέρδεια και η τάση στις διεθνείς αγορές να ανέβει η τιμή του φυσικού αερίου», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός στις αρχές Μαρτίου υποστήριζε ότι «δεν υπάρχουν υπερκέρδη», αλλά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε οδηγία να φορολογηθούν τα υπερκέρδη «ξαφνικά τα ανακάλυψε».

Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε όλα αυτά που δείχνουν ότι στην ουσία δεν ενδιαφέρεται η κυβέρνηση για τον πολίτη, εργαζόμενο ή συνταξιούχο, όπως το γεγονός ότι στη ΔΕΗ και στον ΕΦΚΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς προσλαμβάνονται στελέχη με τεράστιους μισθούς, την ώρα που ο κατώτατος μισθός έχει καθηλωθεί, δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης, τις απευθείας αναθέσεις κ.ο.κ.

Και απαντώντας στο επαναλαμβανόμενο σχόλιο των κυβερνητικών στελεχών ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», απάντησε «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως σίγουρα κλεφτόδεντρα».

Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το κράτος πρέπει να παρέμβει και να στηρίξει τον πολίτη που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση» και συνέκρινε την πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη μεταπολίτευησ, με αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκης σήμερα, λέγοντας:

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε σκληρά να δημιουργήσει ισχυρό κράτος», ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Όσον αφορά τις συντάξεις και το ποιος τις έκοψε περισσότερο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θύμισε ότι «οι τρομακτικές περικοπές στις συντάξεις την περίοδο 2010-15» και ότι η κυβέρνησή του, εν μέσω μνημονίων έκανε κάποιες μειώσεις και οι συνταξιούχοι είχαν απώλειες, «αλλά αυτό δεν ήταν πολιτική μας επιλογή» και «προσπαθήσαμε με κοινωνικά μέτρα να ανακουφίσουμε τους πολίτες και όσους το είχαν ανάγκη».

Εξήγησε ότι ζητά εκλογές, διότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ακατάλληλη για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Σε ερώτηση για το τι θα γίνει, αν με απλή αναλογική οδηγηθούμε σε ακυβερνησία, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η απλή αναλογική δημιουργεί μια πολιτική κουλτούρα» και πως «σε πολλές χώρες, με λιγότερα προβλήματα από την Ελλάδα, τα κόμματα συνεργάζονται σε μια προγραμματική βάση».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι οι διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία είναι χαοτικές, συνεπώς δεν υπάρχει περίπτωση κυβερνητικής συνεργασίας, αλλά οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να βρουν μια κοινή βάση σε κρίσιμα θέματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στο θέμα της έκθεσης «Ελέγχοντας το μήνυμα: Οι προκλήσεις της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Ελλάδα», που συνέταξαν έξι διεθνείς οργανώσεις, λέγοντας ότι η εμμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τον έλεγχο της ενημέρωσης κάνει κακό στη χώρα.

Επίσης, επισήμανε ότι η Λίστα Πέτσα είναι σκάνδαλο, γιατί δεν τηρήθηκαν καθόλου κανόνες, δόθηκαν χρήματα χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα ποιος ήταν πιο κοντά στην κυβέρνηση

Τόνισε ότι πρέπει να στηριχθεί ο Τύπος, γιατί είναι λειτούργημα, και θα πρέπει να τηρούνται κανόνες, να εξασφαλίζεται ένας στοιχειώδης πλουραλισμός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)