Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Ιταλία και Ισπανία έφτιαξαν νομοθεσία και οι εργάτες γης φεύγουν από την χώρα μας

 



Κύμα φυγής των εργατών γης από τρίτες χώρες προς Ιταλία και Ισπανία επειδή εκεί τους δίνουν δυνατότητα να εργαστούν με νόμιμα έγραφα και με καλύτερες συνθήκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εργατών σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Κύμα φυγής των εργατών γης από τρίτες χώρες προς Ιταλία και Ισπανία επειδή εκεί τους δίνουν δυνατότητα να εργαστούν με νόμιμα έγραφα και με καλύτερες συνθήκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη εργατών σε πολλές περιοχές της χώρας. 

Έχει αρχίσει να δημιουργείται πρόβλημα με τις συγκομιδές αλλά και με τις εξαγωγές γιατί δεν μπορούν να εκτελεστούν οι παραγγελίες των πελατών.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ανατολή» στην Ιεράπετρα, Φώντας Δουλούμης, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή οι εκτάσεις των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ξεπερνούν τα 17.000 στρέμματα. Έχουμε ανάγκη στην περιοχή από περίπου 7.000 εργάτες γης (στα θερμοκήπια εργάζονται κυρίως από Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες) και είναι μεγάλο το πρόβλημα. Υπάρχουν άτομα που εργάζονται 17 χρόνια εδώ και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους γιατί δεν θα μπορέσουν ξανά να έρθουν στην Ελλάδα για να δουλέψουν. 

Στην Ισπανία και την Ιταλία έχουν αλλάξει τους νόμους τους και τους δίνουν δικαίωμα νόμιμης εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βγάζουν χαρτιά μέσα σε 24 ώρες και γίνεται ταυτοποίηση στοιχείων μέσα από τις πρεσβείες των χωρών τους. Εφόσον μπορούν να εργαστούν νόνιμα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, προσπαθούν με κάθε μέσο να πάνε σε αυτές τις χώρες. 

Όσοι δεν φύγουν στο εξωτερικό πάνε να εργαστούν σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κρήτης γιατί και εκεί υπάρχει έλλειψη εργαζομένων και δίνουν περισσότερα χρήματα.

Η έλλειψη εργατών φέρνει ανταγωνισμό και αύξηση μεροκάματου. Σήμερα δεν βρίσκεις εργάτη κάτω από 35 ευρώ. Στο εξωτερικό δίνουν περισσότερα χρήματα αλλά είναι αυξημένο το κόστος ζωής.

Θέλουμε να κάνουμε συγκομιδή και δεν βρίσκουμε εργάτες. Πολλά θερμοκήπια θα κάνουν φυτεύσεις και το καλοκαίρι. Αν δεν καλλιεργήσουμε θα φύγουν οι εργάτες και μετά δεν θα μπορέσουμε να βρούμε νέους».        

Εκτός της Κρήτης πρόβλημα έχουν και στη Μεσσηνία. Ο κ. Γεώργιος Σεσκλός, παραγωγός θερμοκηπιακού αγγουριού από την περιοχής της Τριφυλίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα από έλλειψη εργατών γης στη Μεσσηνία. Η περιοχή έχει ανάγκη πάνω από 10.000 εργάτες στον αγροτικό τομέα. Όλοι όμως οι εργάτες προσπαθούν να φύγουν γιατί όπως μας λένε σε Ιταλία και Ισπανία βγάζουν εύκολα και γρήγορα νόμιμα έγραφα. Φεύγουν οι παλιοί και δεν έρχονται νέοι.

Πληρώνουμε παράβολα για να κάνουμε προσκλήσεις μετακλητών από τρίτες χώρες (κυρίως από Αφρική). Αλλά προσπαθούμε όταν θα έρθουν να τους κρατήσουμε επειδή στο εξωτερικό τους δίνουν επιδόματα και πάλι θα θέλουν να φύγουν. Πρέπει να υπογράφονται συμβάσεις και να μην μπορεί κάποιος να εργαστεί αλλού παρά μόνο σε αυτόν που τον κάλεσε στην χώρα μας.

Πρέπει επίσης όσοι ήδη υπάρχουν στην χώρα μας να έρθουν να εργαστούν στον αγροτικό κλάδο που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Στην Αθήνα σε πολλές περιοχές ζουν χιλιάδες αλλά εδώ δεν έρχεται κανένας για εργασία. Στην Ισπανία το οργανωμένο κράτος τους υποχρεώνει αν θέλουν να μείνουν στην χώρα να εργαστούν στα χωράφια.

Θα πρέπει όσοι έρχονται στην χώρα μας να προχωρά το κράτος σε ταυτοποίηση στοιχείων μέσω πρεσβείας και να μπουν στην αγορά εργασίας και να πληρώνουν τους φόρους τους. Το κράτος πρέπει να βρει λύση άμεσα και να μην μιλά για μακροχρόνιους σχεδιασμούς».

Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τους Αλβανούς εργάτες γης. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, «στην Ιταλία έχουν υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με 11 χώρες μεταξύ αυτών και την Αλβανία. Επίσης με νομοθετική ρύθμιση, που ψήφισε στις 21 Δεκεμβρίου 2021, η Ιταλία υπερδιπλασίασε τον αριθμό αδειών εργατών από τρίτες χώρες (από 30.000 σε 70.000) που θα μπορούν να εργαστούν στην χώρα το 2022.   

Κατάφεραν με αυτό τον τρόπο να βρουν εργάτες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Αλγερία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αιθιοπία, Ινδία κ.α.). Από τους 70.000 εργάτες οι 42.000 θα απασχοληθούν στον αγροτικό τομέα νόμιμα, χωρίς τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες αλλά και οι αλλοδαποί που επιλέγουν να εργαστούν στην χώρα μας. 

Ζητάμε από την κυβέρνηση να αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εργατικών χεριών και τη διασφάλιση μια ομαλής περιόδου συγκομιδής αλλά και λοιπών εργασιών που προηγούνται αυτής (αραίωση καρπών κ.α.). 

Επίσης, από την εποχή του κ. Βορίδη, που ήταν υπουργός ΑΑΤ, ο Σύλλογος μας με επιστολές του ζητάει την ένταξη των ανέργων Ελλήνων στις υπαίθριες εργασίες, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, δίνοντας τους κίνητρα (επιδότηση από τον οργανισμό εκτός του μεροκάματου που θα καταβάλλεται από τον εργοδότη, μη διακοπή των επιδομάτων κ.α.)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)