Οι δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, την Παρασκευή (27/05), λίγο μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ σε δεξαμενόπλοιο που κρατείτο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.
«Το Πολεμικό Ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης κατέλαβε σήμερα δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια για παραβιάσεις στα ύδατα του Κόλπου», ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών, την οποία επικαλείται το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες και δεν αναφέρθηκαν ποιες ήταν οι φερόμενες παραβιάσεις, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι ελικόπτερο του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού προσγειώθηκε στο -υπό ελληνική σημαία- πλοίο «Delta Poseidon», το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα, 22 ναυτικά μίλια από τις ιρανικές ακτές, και πήρε όμηρο το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες πολίτες. Ακόμα, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε σε άλλο πλοίο υπό ελληνική σημαία κοντά στο Ιράν, χωρίς να κατονομάζεται το πλοίο, προσθέτοντας ότι και οι δύο ενέργειες παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα ενημέρωσε τους συμμάχους της, καθώς και διαμαρτυρήθηκε στον πρεσβευτή του Ιράν στην Αθήνα.
Η εταιρεία Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα, η οποία εκμεταλλεύεται το «Delta Poseidon», δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Επισημαίνεται πως οι ελληνικές Αρχές κατέσχεσαν, τον περασμένο μήνα, το -υπό ιρανική σημαία- «Pegas», στο οποίο επέβαιναν 19 μέλη ρωσικού πληρώματος, κοντά στις ακτές του νότιου νησιού της Εύβοιας λόγω των κυρώσεων της Ε.Ε.. Ακόμα, οι ΗΠΑ κατέσχεσαν αργότερα το ιρανικό φορτίο πετρελαίου που υπήρχε στο πλοίο και σχεδίαζαν να το στείλουν στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο, όπως έγινε γνωστό την Πέμπτη (26/05).
Το «Pegas» απελευθερώθηκε αργότερα, αλλά η κατάσχεση πυροδότησε εντάσεις σε μια ευαίσθητη στιγμή, με το Ιράν και τις παγκόσμιες δυνάμεις να επιδιώκουν να αναβιώσουν μια πυρηνική συμφωνία που η Ουάσινγκτον εγκατέλειψε επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ.
Το τάνκερ «Pegas» ήταν ναυλωμένο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Αρχικώς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατάσχεσε ένα φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο με σημαία της Ρωσίας, που κρατούνταν στα ελληνικά ύδατα και, στη συνέχεια, ναύλωσε ένα δεξαμενόπλοιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να μεταφέρει το πετρέλαιο πίσω στις ΗΠΑ. Το -υπό ρωσική σημαία- τάνκερ «Lana», που ονομαζόταν παλαιότερα «Pegas», μπλοκαρίστηκε στις 15 Απριλίου από τις ελληνικές αρχές και παρέμεινε στο λιμάνι της Καρύστου εν αναμονή δικαστικής απόφασης.
Εν συνεχεία, το απόγευμα της Δευτέρας (23/05), το δεξαμενόπλοιο «Ice Energy» της Dynacom άρχισε τη μεταφορά από πλοίο σε πλοίο με το «Lana» στα ελληνικά ύδατα και, συγκεκριμένα, τέσσερα μίλια από τις ακτές της Καρύστου. Η επιχείρηση, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την ομάδα λόμπι των ΗΠΑ, United Against Iran, στο Twitter, επαληθεύτηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα της Lloyd's List Intelligence.
Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της Lloyd's List Intelligence, το τάνκερ που ελέγχεται από τον Γιώργο Προκοπίου, έχει ναυλωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τη μεταφορά του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν ήταν διαθέσιμο να σχολιάσει την επιχείρηση. Η αμερικανική πρακτική της κατάσχεσης φορτίων από πλοία που υπόκεινται σε κυρώσεις, έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη εντός της κοινότητας ναυτιλιακών ασφαλίσεων και πυροδότησε αρκετές νομικές προκλήσεις σε παρόμοιες υποθέσεις.
Πάντως, ενώ οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί, οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι τέτοιες κατασχέσεις ήταν νόμιμες, όταν συνδέονταν με μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, υπό την έγκριση των ΗΠΑ, δίνοντάς τους τη δικαιοδοσία να ενεργούν σε διεθνή ύδατα.
Η κίνηση για την κατάσχεση του φορτίου δίνει τέλος στις εικασίες εβδομάδων για το πώς θα εξελισσόταν το ζήτημα με το πλοίο που μπλοκαρίστηκε στην Κάρυστο. Το «Lana», κατασκευής 2003, κρατήθηκε αρχικά στις 15 Απριλίου με βάση την πρώην ρωσική ιδιοκτησία του πλοίου και όχι για το ιρανικό φορτίο του. Η ειδοποίηση κατάσχεσης αποσύρθηκε αργότερα, καθώς ο νέος εγγεγραμμένος ιδιοκτήτης δεν περιλαμβανόταν σε κανέναν κατάλογο κυρώσεων της Ε.Ε..
Ιράν: «Αποφασίσαμε να λάβουμε τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας»
Πάντως, το Nour News, το οποίο συνδέεται με ένα ιρανικό κρατικό όργανο ασφαλείας, ανέφερε, την Παρασκευή (27/05), στο Twitter: «Μετά την κατάσχεση ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου από την ελληνική κυβέρνηση και τη μεταφορά του πετρελαίου του στους Αμερικανούς, το Ιράν αποφάσισε να λάβει τιμωρητικά μέτρα κατά της Ελλάδας». Δεν ανέφερε, όμως, τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.
Το «Pegas» ήταν μεταξύ των πέντε πλοίων που είχε ορίσει η Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου -δύο ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- για κυρώσεις κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που θεωρείται κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Δεν ήταν σαφές αν το φορτίο κατασχέθηκε επειδή ήταν ιρανικό πετρέλαιο ή λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο δεξαμενόπλοιο λόγω των ρωσικών δεσμών του. Το Ιράν και η Ρωσία αντιμετωπίζουν ξεχωριστές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν επικαλέστηκε αργότερα μια ανώνυμη πηγή που δήλωσε: «Υπάρχουν άλλα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο, τα οποία θα μπορούσαν να κατασχεθούν από τους Φρουρούς της Επανάστασης, εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις αταξίες της. Ενημερωμένες πηγές τονίζουν, επίσης, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα προς το ιρανικό πετρελαιοφόρο το συντομότερο δυνατό».
Υπουργείο Εξωτερικών: «Είναι πράξεις πειρατείας, να αποφεύγουν οι πολίτες το Ιράν»
Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίστηκε: «Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας. Ο Γενικός Γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε, επίσης, ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις Ε.Ε. - Ιράν».
Ακόμα, η ελληνική πλευρά επεσήμανε: «Συγκεκριμένα, νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία».
Πώς έγινε η κατάληψη στα ελληνικά δεξαμενόπλοια
Σύμφωνα με τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων από τη Lloyd's List Intelligence, τα τελευταία σήματα AIS καταγράφηκαν από το «Delta Poseidon» την Παρασκευή (27/05), όπως και όσον αφορά στο «Prudent Warrior», το οποίο κατασχέθηκε, επίσης, από ιρανικές δυνάμεις.
Το δεξαμενόπλοιο «Delta Poseidon».
Το δεξαμενόπλοιο κατασκευής 2011 καταλήφθηκε και κατευθύνθηκε προς τις ιρανικές ακτές συνοδευόμενο από ιρανικό πολεμικό πλοίο. Το δεξαμενόπλοιο είχε φορτώσει φορτίο στη Μπασρά του Ιράκ. Σύμφωνα με τη Lloyd's List Intelligence, ο προορισμός του δεξαμενόπλοιου ήταν οι Άγιοι Θεόδωροι, κοντά στην Κόρινθο, και το φορτίο θεωρείται ότι προοριζόταν για το διυλιστήριο της Motor Oil που βρίσκεται εκεί. Πάντως, το «Delta Poseidon» είναι μέρος του στόλου της Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα. Η Lloyd's List πληροφορήθηκε ότι το πέντε ετών τάνκερ της Polembros Shipping, με την ονομασία «Prudent Warrior» (IMO: 9753545), καταλήφθηκε, επίσης, από ιρανικές δυνάμεις.
Το δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior».
Πηγή: ieidiseis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου