Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Διπλή ήττα για τους Τόρις, εκλογικό «χαστούκι» για τον Τζόνσον

Δύο ταπεινωτικές ήττες υπέστη το Συντηρητικό Κόμμα στη Βρετανία, καθώς έχασε δύο έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων σε τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις και πλέον η πίεση προς τον Τζόνσον από την εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο ασφυκτική. Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρόεδρος του κόμματος, Όλιβερ Ντόουντεν, λέγοντας ότι «κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη».

Σημαντικότερη ίσως η ήττα στο Τίβερτον και Χόνιτον, στη νοτιοδυτική Αγγλία, που ήταν ένα από τα προπύργια των Συντηρητικών. Την πήραν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Η άλλη ήταν στο Γουέικφιλντ (βόρεια Αγγλία) και την κέρδισε η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Εργατικοί.

Στην πρώτη περίπτωση οι Τόρις ηττήθηκαν με θεαματική διαφορά περίπου 24.000 ψήφων, στη δεύτερη με διαφορά σχεδόν 5.000 ψήφων.

Το αποτέλεσμα του Τίβερτον και Χόνιτον είναι σημαντικό, καθώς ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Ρίτσαρντ Φορντ νίκησε την υποψήφια των Τόρις, Έλεν Χάφορντ με διαφορά 6.144 ψήφων, ανατρέποντας το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου με τη μεγαλύτερη ιστορικά αριθμητική πλειοψηφία για επαναληπτικές εκλογές.

Η νίκη των Εργατικών στο Γουέικφιλντ ήταν περισσότερο αναμενόμενη, δεδομένου ότι οι Εργατικοί κατείχαν σταθερά την έδρα πριν από τις εκλογές του 2019. Η νίκη με πλειοψηφία 4.925 ψήφων του Σάιμον Λάιτγουντ έναντι του Συντηρητικού Ναντίμ Άχμεντ εκτιμάται ότι ενισχύει σημαντικά τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, που προσπαθεί να ανακτήσει τις έδρες που έχουν χάσει οι Εργατικοί σε κρίσιμες περιφέρειες. 

Ο Μπόρις Τζόνσον ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρουάντα, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας, πριν πάει στις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ήττες και η μακρόχρονη απουσία του από τη χώρα μπορεί να δώσει ακόμη ένα βήμα στους εσωκομματικούς αντιπάλους του για να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν τις προσπάθειες για να τον εκδιώξουν από το κόμμα και την πρωθυπουργία.

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη»

Επακόλουθο της εκλογικής ήττας ήταν η παραίτηση του προέδρου του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία, Όλιβερ Ντόουντεν, αναφερόμενος στη σειρά «πολύ κακών εκλογικών αποτελεσμάτων».

Στην επιστολή του προς τον Μπόρις Τζόνσον, σημείωσε ότι οι ήττες αυτές «είναι οι πιο πρόσφατες στη σειρά πολύ κακών αποτελεσμάτων για το κόμμα μας», και «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν θα ήταν σωστό να παραμείνω στη θέση μου», τόνισε.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)