Ο Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε ανυποχώρητος στη Μαδρίτη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατάφερε να αποσπάσει όσα επεδίωκε η Τουρκίας προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι προηγήθηκε επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις προηγούμενα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Στο μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία φαίνεται ότι ικανοποιούνται πλήρως οι «ανησυχίες» της Άγκυρας περί τρομοκρατίας, αλλά και πως ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση Γκιουλενιστών, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκράτες. Πρόκειται για «θεμιτές ανησυχίας για την ασφάλεια της Τουρκίας», όπως σημείωσε το ΝΑΤΟ στην επίσημη ανακοίνωση.
Τουρκική προεδρία: Ποιες δεσμεύσεις εξασφάλισε η Άγκυρα
Χαρακτηριστικά, πηγές της Τουρκικής προεδρίας ανέφεραν ότι η Άγκυρα εξασφάλισε από την Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύσεις για το σύνολο των αξιώσεων που είχε.
Αναλυτικά, όσα αναφέρουν πηγές της Τουρκικής προεδρίας για όσα εξασφάλισε η Άγκυρα:
- πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και όσων σχετίζονται με αυτό
- επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία
- μη υποστήριξη των PYD/YPG (σ.σ. Κούρδων της Συρίας) και των γκιουλενιστών – FETO
- αποφυγή περιορισμών τύπου εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας
- τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας
- δημιουργία ενός δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος
- συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση της έκδοσης τρομοκρατών εγκληματιών
- απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης υπέρ του PKK και των παρακλαδιών του
- αποτροπή κάθε τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας
- δημιουργία ενός μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων από τους τομείς της Δικαιοσύνης, των Πληροφοριών και της Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης όλων αυτών των βημάτων.
Η ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ
«Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε η Συμμαχία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistö και η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson συναντήθηκαν στη Μαδρίτη την Τρίτη (28 Ιουνίου 2022) υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
Στη συνάντηση αυτή, οι ηγέτες συμφώνησαν σε τριμερές μνημόνιο για την αντιμετώπιση των θεμιτών ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια, ανοίγοντας το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το μνημόνιο υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των τριών χωρών - τον Mevlüt Çavuşoğlu της Τουρκίας, τον Pekka Haavisto της Φινλανδίας και την Ann Linde της Σουηδίας - παρουσία και των τριών εθνικών ηγετών και του Γενικού Γραμματέα».
Στόλτενμπεργκ: Εποικοδομητική η προσέγγιση από τις τρεις χώρες
Ο Γενικός Γραμματέας Στόλντενμπεργκ δήλωσε:
«Χαιρετίζω θερμά την υπογραφή αυτού του τριμερούς μνημονίου και χαιρετίζω έντονα την εποικοδομητική προσέγγιση που επέδειξαν και οι τρεις χώρες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Η συμμετοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι καλή για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι καλή για το ΝΑΤΟ και είναι καλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
ΗΠΑ: Το «πράσινο φως» από Τουρκία δίνει «ισχυρή ώθηση» ενότητας στη Δύση
Το πράσινο φως της Τουρκίας δίνει «ισχυρή ώθηση» στην ενότητα της Δύσης, δηλώνει η Ουάσινγκτον.
Παράλληλα, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των σκανδιναβικών χωρών με την Τουρκία.
Ο αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν μίλησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ΝΑΤΟ νωρίτερα σήμερα κατόπιν αιτήματος των δύο χωρών. Ο αξιωματούχος είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την επέκταση της συμμαχίας των 30 μελών και θα σηματοδοτήσει «μια σημαντική αλλαγή στη στάση για την ασφάλεια».
Η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, είπε ο αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής την Τετάρτη (28/6).
Αυτό είναι το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία - Φινλανδία - Σουηδία
Πρόεδρος Φινλανδίας: Συμφωνία για καταπολέμηση τρομοκρατίας, εξαγωγές όπλων και εκδόσεις,
Αναλυτικά, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Φινλανδίας Sauli Niinistö:
«Σήμερα στη Μαδρίτη, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, είχαμε μια διεξοδική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον, με τη βοήθεια του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, οι υπουργοί Εξωτερικών μας υπέγραψαν τριμερές μνημόνιο που επιβεβαιώνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης αυτή την εβδομάδα την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Τα συγκεκριμένα βήματα της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ θα συμφωνηθούν από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, αλλά η απόφαση αυτή είναι πλέον επικείμενη.
Το κοινό μας μνημόνιο υπογραμμίζει τη δέσμευση της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Τουρκίας να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους έναντι των απειλών που απειλούν την ασφάλεια η μία της άλλης. Το γεγονός ότι γινόμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω αυτή τη δέσμευση.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τουρκική Δημοκρατία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της για την απειλή της τρομοκρατίας. Η Φινλανδία λαμβάνει συνεχώς σοβαρά υπόψη της αυτές τις ανησυχίες. Η Φινλανδία καταδικάζει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα δεσμευτεί πλήρως στα αντιτρομοκρατικά έγγραφα και τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.
Καθώς ενισχύουμε τη συνεργασία μας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις εξαγωγές όπλων και τις εκδόσεις, η Φινλανδία συνεχίζει φυσικά να λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική της νομοθεσία.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ολοκληρώσω αυτό το στάδιο της πορείας της Φινλανδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προσβλέπω τώρα σε γόνιμες συζητήσεις για το ρόλο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με τους μελλοντικούς συμμάχους μας εδώ στη Μαδρίτη».
Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, δήλωσε αργότερα ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους. Ο Νιινίστο είπε ότι το μνημόνιο, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αργότερα, περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.
Πρωθυπουργός Σουηδίας: Σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα 'Άντερσον χαιρέτισε σήμερα ως «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία.
«Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ», δήλωσε η Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πηγή: ieidiseis.gr
Ο Πρωθυπουργός μας έχει καταφέρει να απομονώσει πλήρως τον Ταγίπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να πάρει αυτά που θέλει τον ανάγκασε να ταξιδέψει μέχρι την Μαδρίτη.
Πες και συ Σάνα. Τι σε διορίσαμε;