Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Στο τραπέζι διάταξη περί αισχροκέρδειας μετά τις αυξήσεις στις τιμές

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Στο τραπέζι διάταξη περί αισχροκέρδειας μετά τις αυξήσεις στις τιμές
 
 
«Κατόπιν εορτής» διάταξη μετά τις καταγγελίες για αυξήσεις τιμών λίγο πριν την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών έφερε αυξήσεις στις τιμές κλιματιστικών και ψυγείων, όπως καταγγέλλουν καταναλωτές.

Για να αποτρέψουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο, «καπέλου» στις τιμές κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων παρακολουθούν τις τιμές, αναφέρουν πηγές του υπουργείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στη διάταξη περί αισχροκέρδειας και οι τιμές των ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών του προγράμματος αντικατάστασης. Δηλαδή, όπως ισχύει για τα πρατήρια υγρών καυσίμων και για τα σουπερμάρκετ.

Το υπουργείο παρακολουθεί την αγορά λεπτομερώς και δεν αποκλείεται, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, να φέρει προς ψήφιση διάταξη που θα αφορά στα καταστήματα ηλεκτρικών ειδών. Θα επιβληθεί όριο στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το περιθώριο που είχαν οι επιχειρήσεις πριν ανοίξει η πλατφόρμα και σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση διαπιστωθεί ότι πουλάει σε υψηλότερες τιμές από το πλαφόν, θα της επιβάλλεται πρόστιμο και δεν θα μπορεί να λάβει την επιδότηση.

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ημερομηνία στα SMS με τα voucher

Η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα λειτουργεί μέχρι και τη Δευτέρα 11 Ιουλίου για όσους έχουν υποβάλει την αίτησή τους, αλλά βρίσκεται προς επεξεργασία. Μόνο αυτοί θα μπορούν να την οριστικοποιήσουν, με το πρόγραμμα να μην δέχεται νέες αιτήσεις σε αυτό το διάστημα των τριών ημερών.

Δείτε τι προβλέπει το ΦΕΚ:

«Αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21/06/2022 και μέχρι την Παρασκευή 08/07/2022.

Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας και για τρεις (3) ακόμα ημέρες, θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής καταχωρημένων αιτήσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στο διάστημα αυτό δεν θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας ή ακύρωσης αίτησης. Ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων».

Πότε τα SMS με τα voucher για επιδότηση

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων με κοινωνικά και κοινωνικά κριτήρια, ώστε να ανακοινωθούν οι ωφελούμενοι και οι επιλαχόντες. Αν και γνωρίζαμε πως τα sms θα αποστέλλονταν στους δικαιούχους λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας, δηλαδή προς τα μέσα του Ιουλίου, ωστόσο χθες ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον Ant1, έδωσε νέα ημερομηνία.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα sms θα είναι έτοιμα προς τα τέλη Ιουλίου.

Ο προγραμματισμός έχει ως εξής:

 • Οι αιτήσεις είναι σε εξέλιξη στο allazosyskevi.gov.gr από την Τρίτη 21 Ιουνίου
 • Οι αιτήσεις λήγουν την Παρασκευή 8 Ιουλίου
 • Το voucher για αγορά λήγει την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
 • Τέλος, η προθεσμία για παράδοση των παλαιών συσκευών είναι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
 • Βάσει με τις παραπάνω ημερομηνίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά την 8η Ιουλίου, θα πρέπει να αρχίσουν τα στέλνονται τα SMS.

Υπενθυμίζεται πως οι επιταγές θα εμφανιστούν στον λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος, ενώ θα αποσταλούν και με SMS στο κινητό που έχετε δηλώσει.

Κάθε επιταγή περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

 • Το voucher ID
 • Το όνομα και το ΑΦΜ του ωφελούμενου και το κινητό του
 • Την κατηγορία της συσκευής που αφορά η επιταγή
 • Το ποσοστό ενίσχυσης και τη μέγιστη ονομαστική της αξία
 • Τον αριθμό παροχής και τη διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλωθεί

Πώς κάνετε αίτηση στο allazosyskevi.gov.gr

Το πληροφοριακό σύστημα που το υποστηρίζει, σχεδιάστηκε προκειμένου όλα τα απαιτούμενα στοιχεία να αντλούνται αυτόματα. Το μόνο που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι

 • οι κωδικοί του TAXISNet για να μπει στο allazosyskevi.gov.gr
 • ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας
 • και το κινητό του τηλέφωνο

Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος, επίσης, να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)