Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Έκλεισε η στρόφιγγα του Nord Stream 1: Μηδενικές ροές φυσικού αερίου - Η κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουλίου

Έκλεισε η στρόφιγγα του Nord Stream 1: Μηδενικές ροές φυσικού αερίου - Η κρίσιμη ημερομηνία της 21ης Ιουλίου
 
 
Με το βλέμμα στραμμένο στον Nord Stream 1 είναι η Ευρώπη, καθώς ξεκίνησε η προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση στον αγωγό φυσικού αερίου.

Ο μεγαλύτερος ενιαίος αγωγός που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα την ετήσια συντήρησή του, με τις ροές να σταματούν για 10 ημέρες. Όμως, η Ευρώπη παρακολουθεί το κλείσμο της στρόφιγγας με κομμένη την ανάσα καθώς υπάρχουν φόβοι πως η διακοπή λειτουργίας θα είναι μόνιμη.

Η ροή επρόκειτο να σταματήσει στις 06:00 (τοπική ώρα· 07:00 ώρα Ελλάδας) και, θεωρητικά τουλάχιστον, να ξαναρχίσει το πρωί της 21ης Ιουλίου. Τα γερμανικά Μέσα αναφέρουν πως η ροή του φυσικού αερίου είναι μηδενική.

Και μπορεί τα προηγούμενα καλοκαίρια η συντήρηση του αγωγού να ήταν υπόθεση ρουτίνας, όμως, φέτος με τη Ρωσία να βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρών κυρώσεων από τους Δυτικούς, οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι η Ρωσία θα επεκτείνει τη διακοπή του Nord Stream 1, θέτοντας έτσι σε αταξία τα σχέδια για τα αποθέματα αερίου τον χειμώνα και επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει έκτακτα μέτρα από τις κυβερνήσεις και υψηλούς λογαριασμούς για τους καταναλωτές.

Αν και η διακοπή έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει έως τις 21 Ιουλίου, ωστόσο, είναι άγνωστες οι προθέσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τα διεθνή Μέσα να τονίζουν πως το « πιο πιθανό» είναι να αποκόψει πλήρως την Ευρώπη από το φυσικό, μια κίνηση που θα πυροδοτήσει το χάος στη Γηραιά Ήπειρο.

Ας σημειωθεί ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, η τιμή του φυσικού αερίου επιδόθηκε σε νέο ράλι, φτάνοντας μέχρι και τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει τις ροές φυσικού αερίου στο 40% της δυνατότητας του αγωγού, ενώ ως γνωστόν κάποιες χώρες έχουν ήδη αποκοπεί εντελώς.

Με όλα αυτά τα δεδομένα στο τραπέζι των συνεδριάσεων αναμένεται να κάτσουν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο, ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι σκοπεύει να συνεχίσει κανονικά την παροχή του αερίου μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης, προσθέτοντας πάντως ότι οποιαδήποτε προβλήματα ή διαταραχές στην ομαλή λειτουργία του αγωγού θα οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο Καναδάς ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι θα «σπάσει» τις κυρώσεις και θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Την ίδα ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς – κατά τον ίδιο – αυτό αποτελεί «το πιο πιθανό σενάριο».

H Γερμανία προετοιμάζεται για έκτακτη ανάγκη

«Η Γερμανία προετοιμάζεται για την έκτακτη ανάγκη» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στη Süddeutsche Zeitung, το οποίο σημειώνει: «Την Τρίτη η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τροποποίηση νόμου, που της παρέχει εκτεταμένες εξουσίες: από την εισαγωγή νέας επιβάρυνσης σε πελάτες φυσικού αερίου μέχρι ένα πακέτο διάσωσης εταιρειών ενέργειας και αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση φυσικού αερίου».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ «δεν αποκλείει επιδείνωση της κατάστασης» και ένα οριστικό κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1 με πρόσχημα τις εργασίες συντήρησης. «Πρώτα θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία (…) Εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν».

Ήδη, ο γερμανικός κολοσσός Uniper – ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου από τη Ρωσία – ζήτησε κρατική στήριξη από τη γερμανική κυβέρνηση.

Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)