Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Οσμάνη - Δένδιας: Έχουμε χτίσει μια στρατηγική σχέση με την Ελλάδα




Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια είχε σήμερα στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι.

- Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, με προβλέψιμη δυναμική και ανάπτυξη, που μπορεί να αντικατοπτρίζεται τόσο στον συνεχή πολιτικό μας διάλογο όσο και στην οικονομική μας συνεργασία και την αυξημένη εμπορική ανταλλαγή. τόνισε  μετά τη συνάντηση.

Όπως ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Οσμάνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκφρασμένη ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει την   Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής κρίσης.

Στις συνομιλίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τις Πρέσπες, η οποία λειτουργεί σήμερα ως πρότυπο για την επιτυχή επίλυση ανοιχτών διμερών ζητημάτων μεταξύ δύο γειτονικών κρατών, η σημασία της περαιτέρω εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς και ως αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, που θα εκπληρώσουν τους στόχους της συμφωνίας και του Σχεδίου Δράσης για συνεργασία.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της , οι δύο υπουργοί χαιρέτησαν τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Β. Μακεδονίας  και της Ε.Ε. Ο Υπουργός Δένδιας τόνισε για άλλη μια φορά τις ξεκάθαρες θέσεις της Ελλάδας για ισχυρή και συνεχή στήριξη της Β. Μακεδονίας  στην ευρωπαϊκή της πορεία, καθώς και στήριξη των υπόλοιπων χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές και μεσοατλαντικές ολοκλήρωσές τους.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις προκλήσεις που σχετίζονται με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και την επικείμενη προεδρία της Β. Μακεδονίας  στον ΟΑΣΕ που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου

 

ΠΗΓΗ:   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ   ΝΟΒΑ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ 

 

 

 

1 σχόλιο:

  1. Χαιρετίζουμε τους φίλους, γείτονες και σύμμαχους Βορειομακεδόνες,
    Γείτονες σας αγαπάμε. Το ξέρουμε ότι ποτέ δεν πήρατε στα σοβαρά τα ξεβρακώματα του κ. Μητσοτάκη και των άλλων υπουργών μας τότε με τις Πρέσπες.Αυτά ήτανε για τα εγχώρια ζουλάπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)