Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

ΗΠΑ: Προβάδισμα των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή, μάχη στη Γερουσία

 
 
Συνεχίζεται το θρίλερ στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ με την καταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες αμφίρροπες κούρσες, που θα κρίνουν ποιο κόμμα θα ελέγχει το Κογκρέσο • Έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς δηλώνει ο Μπάιντεν αναγνωρίζοντας τη νέα πολιτική πραγματικότητα • Ο τέως πρόεδρος έχασε την αίγλη του ως «ρυθμιστή» καθώς υποψήφιοι που υποστήριζε ηττήθηκαν, παρά την αξιοσημείωτη εξαίρεση της νίκης «τραμπικού» γερουσιαστή στο Οχάιο

Ολοένα και περισσότερο στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών πλησιάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενώ συνεχίζεται η «μάχη» για τον έλεγχο της Γερουσίας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν τουλάχιστον 210 έδρες στη Βουλή, πρόβλεψε η Edison Research, οκτώ λιγότερες από τις 218 που χρειάζονται για να αποσπάσουν το Σώμα από τους Δημοκρατικούς και να σταματήσουν ουσιαστικά τη νομοθετική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν. 

Ακόμη και μια μικρή πλειοψηφία της Βουλής θα επέτρεπε στους Ρεπουμπλικάνους να διαμορφώσουν το υπόλοιπο της θητείας του Μπάιντεν, εμποδίζοντας προτεραιότητες όπως τα δικαιώματα των αμβλώσεων και ξεκινώντας έρευνες για την κυβέρνηση και την οικογένειά του.

Πιο αβέβαιη είναι μοίρα της Γερουσίας. Οποιοδήποτε από τα κόμματα θα μπορούσε να πάρει τον έλεγχο αν κερδίσει σε Νεβάδα και Αριζόνα, όπου υπάρχουν χιλιάδες αμέτρητα ψηφοδέλτια. Ανοιχτό είναι πάντως το ενδεχόμενο η ψηφοφορία στη Γεωργία να πάει σε δεύτερο γύρο, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Ο σημερινός Δημοκρατικός πρόεδρος Ράφαελ Γουόρνοκ και ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Χέρσελ Γουόκερ δεν κατάφεραν να φτάσουν το 50% την Τρίτη.

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει την «καλή μέρα για τη δημοκρατία»

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε την πολιτική πραγματικότητα χθες, λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους. «Ο αμερικανικός λαός έχει καταστήσει σαφές, νομίζω, ότι περιμένει από τους Ρεπουμπλικάνους να είναι έτοιμοι να συνεργαστούν μαζί μου», είπε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο αλλά χαιρέτισε παράλληλα την «καλή μέρα για τη δημοκρατία» επειδή δεν ήρθε «το γιγάντιο κόκκινο κύμα».

Οι άνθρωποι του πρώην προέδρου αποτελούν μικρό μέρος των μελών και των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, επανέλαβε χθες Τετάρτη ο Δημοκρατικός διάδοχός του Τζο Μπάιντεν.

Στις ενδιάμεσες εκλογές προχθές Τρίτη οι ψηφοφόροι έκαναν σαφές πως «δεν θέλουν κάθε ημέρα από εδώ και πέρα να δίνεται αέναη πολιτική μάχη», έκρινε ο κ. Μπάιντεν στη μετεκλογική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στον Λευκό Οίκο.

«Δεν νομίζω πως θα κατέβει ο πυρετός των σούπερ ντούπερ μέγκα MAGA Ρεπουμπλικανών», πρόσθεσε ο Μπάιντεν, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του πιο γνωστού συνθήματος του Τραμπ, Make America Great Again («Ας ξαναδώσουμε στην Αμερική το μεγαλείο της»).

«Όμως νομίζω πως είναι μειοψηφία στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα», σημείωσε για να συμπληρώσει: «Νομίζω πως η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (παρότι) διαφωνούμε σθεναρά για τα ζητήματα, είναι αξιοπρεπείς, έντιμοι άνθρωποι».

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της Βουλής εάν οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν το Σώμα. Εάν αυτό συμβεί μπορεί να είναι δύσκολο να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική ομάδα του, με μια σκληρή δεξιά πτέρυγα που φαίνεται ιδιαίτερα συμβιβασμένη για συμβιβασμούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να απαιτήσουν περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας το επόμενο έτος, σε μια αναμέτρηση που θα μπορούσε να φέρει τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ενώ ο έλεγχος της Γερουσίας, θα έδινε στο κόμμα την εξουσία να μπλοκάρει τους υποψηφίους του Μπάιντεν για δικαστικές και διοικητικές θέσεις. 

Το κυβερνών κόμμα έχει υποστεί βαριές απώλειες στις πρώτες ενδιάμεσες εκλογές στο παρελθόν, με τον Μπάιντεν τώρα να τα βρίσκει δύσκολα λόγω των χαμηλών δημοσκοπικών ποσοστών. Αλλά οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να αποφύγουν τη σαρωτική ήττα που περίμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Τα αποτελέσματα της Τρίτης έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι «τιμώηρησαν» τον Μπάιντεν για τον πιο απότομο πληθωρισμό των τελευταίων 40 ετών, ενώ επέκριναν επίσης τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις και να αμφισβητήσουν τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στη χώρα.

Εξασθενημένος βγαίνει ο Τραμπ

Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει τις εκλογές ως δοκιμασία της δημοκρατίας των ΗΠΑ σε μια εποχή που εκατοντάδες Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι ασπάστηκαν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι οι προεδρικές κάλπες του 2020 είχαν νοθευτεί. Αρκετοί «αρνητές» των εκλογών κέρδισαν την Τρίτη.

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος ενεπλάκη προσωπικά στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ονειρευόταν μια σαρωτική νίκη των υποψηφίων που υποστήριζε, πριν προχωρήσει στην «πολύ μεγάλη ανακοίνωσή» του που υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα - την ενδεχόμενη προεδρική υποψηφιότητά του.

Ο Τραμπ σημείωσε μια νίκη στο Οχάιο, όπου ο συγγραφέας του "Hillbilly Elegy" Τζ. Ντ. Βανς κέρδισε έδρα στη Γερουσία. Όμως, αρκετοί άλλοι υποστηριζόμενοι από τον Τραμπ υποψήφιοι υπέστησαν ήττες, όπως ο συνταξιούχος διάσημος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, ο οποίος έχασε μια κρίσιμη κούρσα για τη Γερουσία στην πολιτεία-«κλειδί» της Πενσυλβάνια από τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν.

Ο υπερσυντηρητικός και κατά των αμβλώσεων υποψήφιος, Νταγκ Μαστριάνο, ο οποίος ήταν παρών στην έφοδο στο Καπιτώλιο, ηττήθηκε στην αναμέτρηση για τη θέση του κυβερνήτη.

Επίσης, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις, ο οποίος θα μπορούσε να αμφισβητήσει τον Τραμπ το 2024, επανεξελέγη θριαμβευτικά με σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες, προσθέτοντας στο αυξανόμενο εθνικό του προφίλ.

Ο ίδιος Τραμπ ισχυρίστηκε σε χθεσινή ανάρτησή του το εξής: «Αν και από ορισμένες απόψεις οι χθεσινές εκλογές ήταν κάπως απογοητευτικές, κατά την προσωπική μου άποψη, ήταν μια μεγάλη νίκη».

Πριν την ψηφοφορία, ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Γερουσία, ο Μιτς Μακόνελ, είχε εκφράσει την ανησυχία του για την «ποιότητα» των υποψηφίων που προωθούνταν στο προσκήνιο από τον τέως πρόεδρο.

Θα ανακοινώσει υποψηφιότητα ο τέως;

Χθες το πρωί, ο πρώην πρόεδρος ήταν «έξαλλος» και «φώναζε σε όλους», σύμφωνα με έναν από τους συμβούλους του, τον οποίο επικαλέσθηκε το CNN χωρίς να τον κατονομάσει.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τον διέψευσε μιλώντας στο Fox News. Και, ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο εξακολουθεί να ισχύει η «πολύ μεγάλη ανακοίνωσή» του που προβλέπεται για τις 15 Νοεμβρίου, απάντησε: «Γιατί να αλλάξω οτιδήποτε;».

Η ανακοίνωση τόσο νωρίς μιας υποψηφιότητάς του θα είχε κυρίως στόχο να αποθαρρύνει ενδεχόμενους αντιπάλους ενόψει του 2024, σύμφωνα με τον Τζον Ριογκόφσκι, ο οποίος βλέπει σ' αυτή μια ένδειξη αδημονίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)