Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022

Το ΥΠΕΞ δεν γνωρίζει τίποτα για τα ταξίδια Πάτση στο Κόσοβο

Το ΥΠΕΞ δεν γνωρίζει τίποτα για τα ταξίδια Πάτση στο Κόσοβο - Απάντηση για τις αποκαλύψεις του iEidiseis.gr
 
Τα ερωτήματα σε Μητσοτάκη και Δένδια για την αποκάλυψη του iEidiseis. Η απάντηση του ΥΠΕΞ, η αφωνία του Μαξίμου και οι νέες βολές από την αντιπολίτευση για την υπόθεση Πάτση.
Μπορεί το σκάνδαλο των υποκλοπών και οι σοκαριστικές καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου να μονοπωλούν την επικαιρότητα, ωστόσο, στην υπόθεση του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση δεν έχει πέσει ακόμα άπλετο φως, καθώς παραμένουν πολλές «σκιές» και αναπάντητα ερωτήματα για τις κινήσεις του και τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου.

Τα ερωτήματα σε Μητσοτάκη και Δένδια για την αποκάλυψη του iEidiseis

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία με τα έργα και τις ημέρες του Ανδρέα Πάτση στο Κόσοβο ήρθε στη δημοσιότητα μετά από αποκαλυπτικό δημοσίευμα του iEidiseis (Δείτε ΕΔΩ), το οποίο έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 55 βουλευτών του προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (Δείτε ΕΔΩ).

«Είχε οποιαδήποτε εμπλοκή το γραφείο του Πρωθυπουργού ή μεμονωμένα στελέχη του στην προετοιμασία των παραπάνω συναντήσεων; Ήταν ενήμερη η Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΕΞ και η αρμόδια διπλωματική αρχή στο Κόσοβο για τις παραπάνω συναντήσεις, πολιτικές και επιχειρηματικές, του βουλευτή και είχαν ρόλο στον προσδιορισμό τους; Αν η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση είναι αρνητική, σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο όταν έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις αυτές και ανακοινώθηκαν από τους επίσημους λογαριασμούς των αξιωματούχων του Κοσόβου, ως επίσημες συναντήσεις με εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας;», ήταν τα ερωτήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ και η αφωνία του Μαξίμου

Από την πλευρά του, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν υπήρξε πρότερη ενημέρωση στις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ για την επίσκεψη Πάτση στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι οι επαφές του δεν είχαν επίσημο χαρακτήρα.

«Η επίσκεψη του κ. Πάτση στην Πρίστινα τον Οκτώβριο του 2020 ήταν ιδιωτικής φύσεως. Το Υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα δεν είχαν πρότερη ενημέρωση για την επίσκεψη. Οι επαφές του κ. Πάτση δεν είχαν επίσημο χαρακτήρα», απάντησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Και μπορεί ο κ. Δένδιας να έδωσε τη δική του απάντηση στα ερωτήματα των 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, στην πλευρά του πρωθυπουργού επικρατεί ακόμα αφωνία.

«Ποιος μεσολάβησε από το γραφείο του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις Πάτση στο Κόσοβο;»

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολύκροτη υπόθεση Πάτση με ανακοίνωσή του, με την οποία απευθύνει το ερώτημα προς το Μέγαρο Μαξίμου: «Ποιος μεσολάβησε από το γραφείο του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις Πάτση στο Κόσοβο;».

«Mε απάντησή του στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΥΠ.ΕΞ. διευκρινίζει ότι "δεν είχε πρότερη ενημέρωση" για την επίσκεψη Πάτση στο Κόσοβο τον Οκτώβριο 2020, που ήταν "ιδιωτική". Αναμένουμε απάντηση από το Γραφείο Πρωθυπουργού: Ποιος μεσολάβησε και για ποιες δουλειές ώστε σε μια "ιδιωτική επίσκεψη" για την οποία το ΥΠ.ΕΞ. δεν είχε "πρότερη ενημέρωση", ο Βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, να συναντήσει τον Πρωθυπουργό, τον ΥΠΕΞ και τον Διοικητή της Τράπεζας του Κοσόβου με την ελληνική σημαία στο τραπέζι;», είναι το ερώτημα που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

«Υπάρχει Έλληνας που δεν ντρέπεται να βλέπει την κυβέρνηση να διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή εκπροσώπηση της χώρας;», συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει:

«Η κοροϊδία έχει όρια».

Οι αποκαλύψεις του iEidiseis για τα ταξίδια του Πάτση στο Κόσοβο

Όλη η ιστορία για τη δράση του κ. Πάτση στο Κόσοβο προέκυψε μετά από το δημοσίευμα του iEidiseis στις 27 Οκτωβρίου 2022 υπό τον τίτλο: «Τα ταξίδια του Πάτση στο Κόσοβο, οι συχνές επαφές με τραπεζίτες και πολιτικούς».

Τότε, το iEidiseis έφερε στη δημοσιότητα τις επαφές σε υψηλό επίπεδο που έχει κάνει ο κ. Πάτσης στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι οι συναντήσεις αυτές απαιτούν διευκρινίσεις τόσο από τον ίδιο, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση για τις σκοπιμότητες που ίσως έκρυβαν.

Το χρονικό των επαφών Πάτση στο Κόσοβο

Στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο Ανδρέας Πάτσης επισκέπτεται το Κόσοβο και έχει σειρά επαφών στο πιο υψηλό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής συναντά τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου, Avdullah Hoti, την υπουργό Εξωτερικών Meliza Haradinaj-Stublla, τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Fehmi Mehmeti, αλλά και τον πρώην ΥΠΕΞ Πέτριτ Σελίμι.

Μετά τις συναντήσεις, εκδόθηκαν δελτία Τύπου από τα αντίστοιχα υπουργεία και αρχές του Κοσόβου, στα οποία ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, τα τραπέζια των συναντήσεων -στα οποία κυματίζει η ελληνική σημαία- έχουν τον χαρακτήρα επίσημων συναντήσεων με εκπρόσωπο της ελληνικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα, πάντα, με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο επίκεντρο των συζητήσεων σε αυτό το υψηλό επίπεδο βρέθηκαν η εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

patsis kosovo

Όσον αφορά στη συνάντηση του Ανδρέα Πάτση με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, οι εφημερίδας της χώρας αυτής σημείωναν:

«Με την ευκαιρία αυτή, ο Πρωθυπουργός Χότι και ο βουλευτής Πάτσης συζήτησαν για την πολιτική ανάπτυξη της χώρας, τη διαχείριση της καταπολέμησης της πανδημίας COVID-19, το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και, τέλος, τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας, η οποία θα πρέπει να τέλος με την αμοιβαία αναγνώριση, καθώς και με την αποσαφήνιση του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρωθυπουργός Χότι εξήρε επίσης τις καλές σχέσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Ελλάδας, καθώς και τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. «Ο ρόλος της Ελλάδας στην πολιτική πορεία της χώρας μας, κυρίως στη διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωατλαντικής δομής, γιατί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι πολύ σημαντική», είπε ο πρωθυπουργός Χότι. Ο Έλληνας βουλευτής Ανδρέας Πάτσης ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, και τόνισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει όλες τις διαδικασίες στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ενεργά τις ανάγκες του έθνους του Κοσόβου».

Το tweet του πρωθυπουργού του Κοσόβου για τη συνάντηση με τον Ανδρέα Πάτση:

 

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, σε ανάρτησή της στο facebook σχετικά με τη συνάντησή της με τον κ. Πάτση, υπογράμμιζε:

«Υποδέχτηκα σήμερα τον Έλληνα βουλευτή κ. Ανδρέα Πάτση, με τον οποίο μιλήσαμε για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Εξέφρασα την ευγνωμοσύνη του Κοσσυφοπεδίου προς την Ελλάδα για την εποικοδομητική συνεργασία τους σε πολλές διαδικασίες που συνδέονται με την ευρωατλαντική μας φιλοδοξία. Χαιρέτισα την ετοιμότητα του κ. Πάτση να βοηθήσει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά στην οικονομική συνεργασία και την κοινοβουλευτική διπλωματία. Επιβεβαιώσαμε την ετοιμότητα και την προθυμία μας να βοηθήσουμε στην έναρξη της ίδρυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου».

Οι αναρτήσεις της Meliza Haradinaj-Stublla για τις επαφές με τον Ανδρέα Πάτση:

Παράλληλα, η επίσημη ιστοσελίδα της Κεντρική Τράπεζας του Κοσόβου, ανέφερε για τη συνάντηση με τον κ. Πάτση: 

 

 

«Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου κ. Φεχμί Μεχμέτι δέχθηκε σε συνάντηση τον κ. Ανδρέα Πάτση, Βουλευτή της Ελλάδος. Ενημέρωσε τον βουλευτή Πάτση για τις τελευταίες εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη δέσμευση της CBK να ξεπεράσει την κατάσταση όσο το δυνατόν πιο εύκολα, από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ο Διοικητής αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η CBK για να βοηθήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν ευκολότερα τη δημιουργηθείσα κατάσταση, καθώς και τις ενέργειες για τη διατήρηση του χρηματοπιστωτικού τομέα σταθερό και ρευστό. Επίσης, ο Κυβερνήτης Μεχμέτι εξέφρασε την ετοιμότητά του να εμβαθύνει τη συνεργασία με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας από τη χώρα αυτή να επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο. Από την άλλη, ο βουλευτής κ. Πάτσης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Μεχμέτη για την υποδοχή και την ενημέρωση που του παρείχε και εξέφρασε την ετοιμότητά του για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Κοσόβου στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

kosovo patsis

Αλλά η ιστορία δεν φαίνεται να τελειώνει εδώ.

Από μια μικρή έρευνα στην ιστοσελίδα της δικηγορικής εταιρείας του κ. Πάτση, προκύπτουν κι άλλες επαφές του πρώην «γαλάζιου» βουλευτή, στις οποίες δεν αναφέρεται πουθενά η βουλευτική του ιδιότητα.

«Μετά από μια σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων με αξιωματούχους του Κοσσυφοπεδίου και κυβερνητικούς αξιωματούχους, η JPA έγινε δεκτή από την Υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου και την εκπρόσωπο της Διασποράς Donika Gervala Schwartz.

Στη συνάντηση εργασίας, η JPA υπέβαλε προτάσεις ώστε να αρθούν τα επιχειρηματικά και νομικά εμπόδια και το Κοσσυφοπέδιο να αποτελέσει πεδίο επένδυσης για τις ελληνικές εταιρείες», αναφέρει η ιστοσελίδα της JPA.

patsis kosovo iptourismou

  • «Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης του Κοσόβου»

«Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Δικαιοσύνης του Κοσσυφοπεδίου, κ. Blerim Salahi, καλωσόρισε τον Ανδρέα Πάτση, συνεχίζοντας μια μακρά σειρά επισκέψεων και συμφωνιών της JPA στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνάντηση που έγινε σε εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των 2 ανδρών, συζητήθηκαν μια σειρά από διαδικαστικά θέματα που θα βοηθήσουν πολύ στην υλοποίηση επενδύσεων και στην εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών», σημειώνεται στην ανακοίνωση αυτή.

patsis kosovo antiproedros

  • «Επιχειρηματική συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου του Κοσσυφοπεδίου»

«Μετά τις επιχειρηματικές αποστολές με πολιτικούς του Κοσσυφοπεδίου, προστίθεται μία νέα με την υπουργό Εμπορίου, κυρία Ροζέτα Χατζάρι, με τον Ανδρέα Πάτση. Η JPA συνεχίζει να εργάζεται για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων επαφών και εργαλείων για να εδραιωθεί στην αγορά του Κοσσυφοπεδίου», τονίζει η ανακοίνωση για την εν λόγω συνάντηση.

patsis kosovo eborio

 Πηγή:ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Είχε ένα κόκκινο δάνειο ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και ο κ. Πρωθυπουργός έστειλε τον Αντρέα που κατέχει την σχετική τεχνογνωσία με τις κατασχέσεις, να κανονίσει τις δόσεις και να μην το χάσει ο άνθρωπος. Κι αυτό ενοχλεί;
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)