Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022

Η PEGA «έδειξε» τον ανιψιό του πρωθυπουργού και ζήτησε τις κρίσιμες για το σκάνδαλο πληροφορίες

Να διαλευκανθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν τις εκλογές ζήτησε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου απευθύνοντας έκκληση στις ελληνικές αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες για την υπόθεση πληροφορίες κι επικρίνοντας το γεγονός ότι δεν ήρθη το «απόρρητο»

Ηχηρό χαστούκι για το Μαξίμου από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο όπως προκύπτει θα έχει και συνέχεια παρά την θρασύτατη απόπειρα συγκάλυψής του. 

Ξεκάθαρη ήταν η εισηγήτρια της επιτροπής, Σοφί ιν'τ Φελτ, που ξεμπρόστιασε την κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν στην κατεύθυνση πως πίσω από τις παρακολουθήσεις είναι άτομα των κυβερνητικών κύκλων και σε κάθε περίπτωση ο κ. Δημητριάδης και οι συνεργοί του». 

Η ευρωβουλεύτρια είπε χαρακτηριστικά πως μπορεί η κυβέρνηση να αρνείται την εμπλοκή της, ωστόσο δεν υπάρχουν «χίλια» σενάρια αλλά δύο: είτε οι παρακολουθήσεις έγιναν από την πλευρά της Intellexa είτε με εμπλοκή κυβερνητικών κύκλων.

«Η χρήση spyware είναι ποινικό αδίκημα που δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι οι αρχές θα ερευνούσαν διεξοδικά τη χρήση τέτοιων εργαλείων στο έδαφός τους. Μια τέτοια έρευνα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη» υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να θέλει να διαλευκανθεί το σκάνδαλο για να φύγει κάθε σκιά, πως η κυβέρνηση θα μπορούσε κάλλιστα να άρει το «απόρρητο» προκειμένου να δοθούν οι ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες, αλλά ούτε αυτό έκανε ούτε διερεύνησε το ζήτημα ως όφειλε. 

«Να διαλευκανθεί η υπόθεση πριν τις εκλογές»

«Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να τις αποχαρακτηρίσει. Οι φάκελοι της ΕΥΠ για Κουκάκη και Ανδρουλάκη έχουν τελείως τυχαία καταστραφεί. Προσκαλούμε τις αρχές να μοιραστούν τις κρίσιμες πληροφορίες» είπε η Ολλανδή πολιτικός, ενώ νωρίτερα ανέφερε το εξής: «Βρήκαμε καθοριστικές και οριστικές αποδείξεις για το ποιος χρησιμοποίησε το Predator και γιατί; Όχι. Και δεν θα βρούμε αυτές τις αποδείξεις όσο οι αρχές δεν είναι πρόθυμες να μοιραστούν επίσημες πληροφορίες μαζί μας».

«Για να δούμε ποιος το χρησιμοποίησε πρέπει να δούμε τους στόχους. Ποιος διάλεξε και γιατί τους στόχους. Παρακολουθήθηκαν οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου, Μαλιχούδης και ο ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος προεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος τότε ήταν ο μόνος υποψήφιος που είχε πει ρητά πως δεν θα συνεργαστεί με τον Κυριακο Μητσοτακη. Στη συνέχεια ειχαμε την αποκάλυψη της παρακολούθησης του πρώην υπουργού Χρήστου Σπιρτζη που βρίσκεται σε όλες τις κρίσιμες συναντήσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Για να παραφράσω τον τίτλο μιας ταινίας, κοιταζοντας τους στόχους εδώ βλέπουμε "Τέσσερις απειλές και μια ευκαιρία" για την κυβερνητική παράταξη» είπε.

Και τόνισε πως το θέμα πρέπει να διαλευκανθεί πριν τις εκλογές, γιατί οι εθνικές εκλογές είναι και ευρωπαϊκές εκλογές. «Από τα αποτελέσματά τους εξαρτάται ποιοί θα καθήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Πρέπει να είναι 100% δίκαιες και έντιμες και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να έχει όλα τα μέσα να διερευνήσει τις όποιες αμφιβολίες» είπε.

Η Σοφί ιν'τ Φελτ εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της στους δημοσιογράφους, που εργάστηκαν ακούραστα για χάρη της ιδιωτικότητας αλλά και της Δημοκρατίας παρότι διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο.

«Αποκαλύφθηκαν μόνο λίγα γεγονότα, δεν κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι»

Η αντιπροσωπεία φεύγει, λοιπόν, με περισσότερα ερωτήματα από όσα είχε όταν ήρθε, όπως ειπώθηκε, γιατί δεν συνάντησε τη συνεργασία που προσδοκούσε, ενώ εξεπλάγη από το γεγονός ότι η αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής κατέληξε σε διαφορετικά πορίσματα κι όχι σε ένα. 

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μας έδωσαν πληροφορίες από τις οποίες μάθαμε πολλά, αλλά αισθανόμαστε ότι πολλές από τις ερωτήσεις μας μένουν ακόμη να απαντηθούν» είπε ο πρόεδρος της PEGA, Γερούν Λέναερς, στη δική του τοποθέτηση.

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι «λίγα μόνο γεγονότα αποκαλύφθηκαν» και ότι δεν «κατέθεσαν όλοι οι εμπλεκόμενοι ως μάρτυρες» στην επιτροπή της ελληνικής Βουλής. «Εκπλαγήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κοινό πόρισμα αλλά ξεχωριστά από κάθε κόμμα. Επίσης, θεωρούμε ότι ένα τελικό κοινό πόρισμα θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα για το κοινό καλό κοινωνίας και εμπλεκόμενων» σημείωσε.

Ο Λέναερς ανέφερε πως «παρόλο που δεν βρήκαμε ξεκάθαρα στοιχεία διαφθοράς ή αυταρχικών πρακτικών, όπως στην Πολωνία ή όπως αυτές που σύμφωνα με τις πληροφορίες συμβαίνουν στην Ουγγαρία, θα πρέπει να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να διασφαλιστεί η διαφάνεια».

Τέλος, τόνισε ότι οποιεσδήποτε καταγγελίες για καταχρηστική επιτήρηση πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. «Χαίρομαι που σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες, οι κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας κατέβαλαν προσπάθεια να συνεργαστούν με την Επιτροπή PEGA και απάντησαν στις ερωτήσεις μας. Μοιράστηκαν τις προτάσεις τους για μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της Κύπρου, της Ελλάδας και της ΕΕ» για να προσθέσει ότι περιμένει να δει τη θέσπιση συγκεκριμένης νομοθεσίας και πολιτικών.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)