Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μάχες, φωτιές και οδοφράγματα σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη - Επεισόδια και στο Μενίδι

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Μάχες, φωτιές και οδοφράγματα σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη - Επεισόδια και στο Μενίδι 
 
 
Τεράστια η συμμετοχή του κόσμου στις πορείες μνήμης για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Επεισόδια στα Εξάρχεια. Live οι εξελίξεις.
Στα Εξάρχεια κατέληξε η μεγάλη πορεία στο κέντρο της Αθήνας για τα 14 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, από συλλογικότητες και κόμματα, από την Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Πάνω από 7.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στις 18:00 το απόγευμα στο κέντρο, ενώ η αστυνομία έχει προχωρήσει σε συνολικά 32 προσαγωγές από το πρωί έως τώρα, κατά τη διάρκεια των προελέγχων γύρω από τα σημεία των συγκεντρώσεων.

Στις 21.00 το βράδυ, αντίστοιχο κάλεσμα υπάρχει για συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας στα Εξάρχεια, στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Από το πρωί, επί ποδός βρίσκονται περισσότεροι από 5.500 αστυνομικοί.

Πριν από λίγη ώρα, άνδρες των ΜΑΤ προσήγαγαν δύο άτομα στη Χαριλάου Τρικούπη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η ομάδα ΔΡΑΣΗ στην πλατεία Κάνιγγος. Ακόμα δύο άτομα προσήχθησαν από ΜΑΤ στην οδό Τζώρτζ. Η ένταση στα στενά των Εξαρχείων συνεχίζεται μέχρι και αυτή την ώρα.

Πορείες στη μνήμη του Αλέξη πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις. Νωρίτερα, πριν ξεκινήσει η πορεία της Αθήνας, κουκουλοφόροι έριξαν στο έδαφος μηχανή αστυνομικού της Ασφάλειας, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

aleksis 23

aleksis21

aleksis 22

Εντάσεις για τον πυροβολισμό του 16χρονο Ρομά

Παράλληλα, νωρίς το βράδυ, νέα εστία έντασης ξέσπασε στο Μενίδι, καθώς φωτιά σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ επιχείρησαν να βάλουν αργά το απόγευμα της Τρίτης (6/12) Ρομά που διαμαρτύρονται για το σοβαρό τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικά πυρά στη Θεσσαλονίκη.

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο, κατάφεραν τελικά να αποτρέψουν τους συγκεντρωμένους, που δεν μπόρεσαν ολοκληρώσουν τον εμπρησμό.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τις 18.00, μία άλλη ομάδα Ρομά έκλεισε την λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο και σύμφωνα με την Αστυνομία πέταξαν πέτρες σε διερχόμενα αυτοκίνητα και βόμβες μολότοφ σε Ομάδα ΟΠΚΕ της ΕΛΑΣ, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Σημειώνεται, ότι κλειστή είναι αυτή την ώρα η Περιφερειακή Αιγάλεω από ομάδες Ρομά που διαμαρτύρονται για τον τραυματισμό του 16χρονου από αστυνομικά πυρά.

Live οι εξελίξεις των συγκεντρώσεων

21:20 - Στην περιοχή των Εξαρχείων βρίσκονται και δυο «Αίαντες» της αστυνομίας που σβήνουν φωτιές και απομακρύνουν οδοφράγματα.

21:12 - Σε προσαγωγές τουλάχιστον 15 ατόμων προχώρησε η Αστυνομία, μετά την ένταση που σημειώθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την ολοκλήρωση της πορείας στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε ένας αστυνομικός.

20:58 - Κουκουλοφόροι έστησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη Πλατεία Ομονοίας.

aleksis20

20:53 - Νέες προσαγωγές σημειώθηκαν από την αστυνομία. Συγκεκριμένα, άνδρες των ΜΑΤ προσήγαγαν δύο άτομα στη Χαριλάου Τρικούπη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησε η ομάδα ΔΡΑΣΗ στην πλατεία Κάνιγγος. Ακόμα δύο άτομα προσήχθησαν από ΜΑΤ στην οδό Τζώρτζ.

20:37 - Ένταση κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη στα Εξάρχεια. Νωρίτερα, κουκουλοφόροι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ σε διμοιρίες των ΜΑΤ στις οδούς Ναυαρίνου και Αραχώβης.

20:30 - Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις στο τουρκικό προξενείο, στην οδό Αγίου Δημητρίου. Τα άτομα πέταξαν δεκάδες μολότοφ προς τους αστυνομικούς οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

aleksis18

aleksis19

20:26 - Επεισόδια σημειώθηκαν όταν η Κεφαλή της πορείας κατευθυνόταν από την Εμμανουήλ Μπενάκη προς τα Εξάρχεια, με κουκουλοφόρους να ανάβουν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

20:15 - Το πλήθος κατευθύνεται στα Εξάρχεια, ώστε η πορεία να καταλήξει στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξη.

20:02 - Άτομα προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε βιτρίνες καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη.

aleksis16

19:57 - Η πορεία κατηφορίζει την Πανεπιστήμιου.

19:46 - Κυκλοφοριακά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη πέριξ του κέντρου. Ανατολικά η Τροχαία έχει κλείσει την Βασιλίσσης Όλγας στο ύψος της Μπότσαρη.

19:44 - Η πορεία της Αθήνας έφτασε στο Σύνταγμα, το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από τη Βουλή.

19:32 - Υπενθυμίζεται, ότι παραμένει παραμένει κλειστός ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».

19:23 - Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει προσωρήσει σε 24 προσαγωγές από το πρωί της Τρίτης (6/12).

19:17 - Οι διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας, υπό τη σκιά της αιματηρής καταδίωξης με τον πυροβολισμό του 16χρονου Ρομά στο κεφάλι από αστυνομικό.

19:02 - Το πλήθος περνά από την οδό Σταδίου, φωνάζοντας «δεν είπαμε ακόμα την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη».

18:51 - Ένα «κλικ» που δεν χρειάζεται περιγραφή (Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI).

aleksis10

18:47 - Το πλήθος κατευθύνεται προς την Ομόνοια.

18:42 - Σε εξέλιξη συγκέντρωση και πορεία στον Βόλο.

aleksis9

18:33 - Οι πρώτες εικόνες από την πορεία στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία ξεκίνησε από την Καμάρα και θα κινηθεί σε κεντρικούς δρόμους της συμπρωτεύουσας.

aleksis7

aleksis8

18: 22 - Κεντρικά πρόσωπα της πορείας η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του Παύλου Φύσσα, καθώς και ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου.

aleksis2

aleksis13

18:16 - Ξεκίνησε η πορεία μνήμης για τον Αλέξη από τα Προπύλαια.

18:10 - Η αστυνομία κλείνει την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας.

18:00 - Ξεκίνησαν οι συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Δείτε φωτογραφίες από την πορεία στο κέντρο της Αθήνας

aleksis5

aleksis6

aleksis3

aleksis2

aleksis11

aleksis12

aleksis4

aleksis10

aleksis14

aleksis15

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν οι μαθητικές και φοιτητικές πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις δυνάμεις της αστυνομίας να είναι ισχυρές.

Το κλίμα φέτος είναι άκρως τεταμένο, καθώς μόλις δύο ημέρες πριν από την επέτειο δολοφονίας του Αλέξη, αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ στη Θεσσαλονίκη πυροβόλησε στο κεφάλι έναν 16χρονο Ρομά, με τον ανήλικο να δίνει μάχη για τη ζωή του.

Εκατοντάδες μαθητές, κρατώντας πανό που έγραφαν «Aυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» και φωνάζοντας συνθήματα διαδήλωσαν κατά «της πολιτικής τρομοκρατίας και καταστολής», με αφορμή και τον πυροβολισμό 16χρονου.

grigoropoulos21

Κλειστός ο σταθμός «Πανεπιστήμιο» του μετρό

Από τις 9 το πρωί έχει κλείσει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο» με εντολή της αστυνομίας, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων στη μνήμη του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Παραμένει άγνωστη η ώρα που θα τεθεί ξανά σε λειτουργία και οι συρμοί διέρχονται χωρίς να κάνουν στάση.

Σε ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ αναφέρεται το εξής:

«Σας ενημερώνουμε, πως την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. ο σταθμός της Γραμμής 2 του Μετρό «Πανεπιστήμιο» θα κλείσει προσωρινά στις 9 το πρωί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς να πραγματοποιούν στάση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. αναμένονται επίσης κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά τις μεσημεριανές και τις απογευματινές ώρες, ενώ οι οδηγοί καλούνται να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στην ευρύτερη περιοχή των χώρων των εκδηλώσεων, τόσο για την εξυπηρέτησή τους όσο και για τη αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων.

aleksis1

Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τρίτη (6/12) το μεσημέρι έως και τα ξημερώματα της Τετάρτης (7/12). Τι ανακοίνωσε η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ενόψει των εκδηλώσεων για τα 14χρόνια από την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Τροχαία:

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κυρίως στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σταδιακά από τις 11.00 το πρωί της Τρίτης, όπου θα υπάρξουν παρεμβάσεις, διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας στους δρόμους:

  • Εγνατία,
  • Εθν.Αμύνης,
  • Τσιμισκή,
  • Αγ.Δημητρίου,
  • Πλατεία Δημοκρατίας,
  • Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.,
  • Καρ.Ντηλ,
  • Βασ.Ηρακλείου,
  • Γ΄Σεπτεμβρίου,Αγγελάκη,
  • Αρμενοπούλου,
  • Γρ.Λαμπράκη,
  • Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

grigoropoulos51

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης , στις οδούς, Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Αλεξ. Σβώλου, στην Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης, στη Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Καυτανζόγλου.

Εξάλλου από τις 5.00 τα ξημερώματα της Τρίτης και μέχρι τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων στις οδούς, Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχη μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την οδό Σ. Δραγούμη, στην Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την οδό Μελενίκου μέχρι την οδό Εθνικής Αμύνης, στη Βασ.Ηρακλείου, στο τμήμα της από την πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρόλου Ντηλ, στην Πανεπιστημίου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Γ.Βιζυηνού, στην Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη, στην Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι το ύψος της οδού Κασσάνδρου, και στην Αγγελάκη, σε όλο το μήκος της.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)