Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Χάος, φωνές και κλειστά μικρόφωνα για τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου - Επανήλθε το Politico για Σχοινά

Χάος, φωνές και κλειστά μικρόφωνα για τους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου - Επανήλθε το Politico για Σχοινά
 
Νέο ρεπορτάζ από το Politico για την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην δώσει απαντήσεις για τον Μαργαρίτη Σχοινά.
Επανήλθε με νέο ρεπορτάζ το Politico για την στάση που τήρησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον Μαργαρίτη Σχοινά κατά τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου.

Όπως επισημαίνει το Politico, «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του αντιπροέδρου της Μαργαρίτη Σχινά με το Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, προκαλώντας οργή από τους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, που αναζητούν απαντήσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε την ΕΕ εδώ και χρόνια».

Ο Έλληνας επίτροπος εκπροσώπησε την ΕΕ στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον περασμένο μήνα και -όπως σημειώνει το Politico- έχει επικριθεί από τους ευρωβουλευτές για τα tweets του τους τελευταίους μήνες, επαινώντας τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ.

«Ερωτηθείσα για την απάντηση της Κομισιόν στο σκάνδαλο διαφθοράς του Κατάρ που «τυλίγει» το Ευρωκοινοβούλιο και συγκεκριμένα τη στάση του Σχινά, η φον ντερ Λάιεν έμεινε σιωπηλή για τον Έλληνα επίτροπο», σημειώνεται στο ρεπορτάζ.

Μάλιστα, η απόφαση της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Dana Spinant, να διακόψει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκάλεσε την έξαλλη αντίδραση από τους δημοσιογράφους στην αίθουσα, οι οποίοι ζητούσαν απαντήσεις.

«Δεν απάντησες ούτε μία από τις ερωτήσεις», φώναξε ένας δημοσιογράφος καθώς η Spinant προσπαθούσε να διακόψει τη συνέντευξη Τύπου. «Δεν είναι αυτός ο τρόπος να οργανωθεί μια συνέντευξη Τύπου εδώ», απάντησε η Spinant εν μέσω διαμαρτυριών.

Όπως σημειώνεται, η φον ντερ Λάιεν απάντησε σε περαιτέρω ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο, αλλά δεν απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις συνθήκες γύρω από την επίσκεψη του Μαργαρίτη Σχινά στο Κατάρ.

Αντίθετα, αναφέρθηκε σε μια πρόταση για ένα νέο όργανο δεοντολογίας που θα εποπτεύει όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ - κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί προ τριετίας.

Η φον ντερ Λάιεν είχε δεσμευτεί για πρώτη φορά να ιδρύσει ένα τέτοιο σώμα σε επιστολή της προς την Επίτροπο Věra Jourová κατά την έναρξη της θητείας της ως προέδρου της Επιτροπής, τον Δεκέμβριο του 2019.

Αλλά έπειτα από τρία χρόνια αργότερα, σημειώθηκε ελάχιστη πρόοδος.

Η Jourová δήλωσε στο POLITICO νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η πρόταση θα περιλαμβάνει ένα «συμβουλευτικό συμβούλιο» χωρίς τη δυνατότητα διερεύνησης ή επιβολής κανόνων στα θεσμικά όργανα της ΕΕ – μια πρόταση που είναι απίθανο να ευχαριστήσει τους ακτιβιστές της διαφάνειας.

Σε ερώτηση για την πρόταση, η φον ντερ Λάιεν απάντησε: «Η Ζουρόβα συζητά επί του παρόντος τον δρόμο προς τα εμπρός. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν όχι μόνο ισχυροί κανόνες, αλλά οι ίδιοι κανόνες που καλύπτουν όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και να μην επιτρέπονται εξαιρέσεις».

Όπως αναφέρεται, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπερασπίστηκε την παρουσία του Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά στο Κατάρ.

«Ως αντιπρόεδρος αρμόδιος για τον αθλητισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς προσκλήθηκε στον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που ήταν επίσης παρόντες», ανέφεραν.

Ο εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η αξιολόγηση της Επιτροπής για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ «αντανακλούσε ακριβώς τις εκθέσεις της ΔΟΕ (Διεθνής Οργάνωση Εργασίας)», προσθέτοντας ότι ο Σχινάς ξεκίνησε την επίσκεψή του στο Κατάρ με μια ειδική ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της ΔΟΕ.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)