Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Το 2018 «έπιασαν» τη Greek Mafia, το 2023 τους άφησαν ελεύθερους

Το 2018 «έπιασαν» τη Greek Mafia, το 2023 τους άφησαν ελεύθερους
 
Την ώρα, που αστυνομικοί εν ενεργεία βρίσκονται στο στόχαστρο στη Δικαιοσύνη, για σχέσεις με νονούς της νύχτας, σε φιάσκο κατέληξε δίκη, για την αποκαλούμενη υπόθεση ως Greek Mafia, στην οποία εμπλέκονταν ως κατηγορούμενοι και απόστρατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απάλλαξε και τους 17 κατηγορούμενους, με τον Πρόεδρο του δικαστηρίου να κρατάει μειοψηφία, ζητώντας την καταδίκη ορισμένων από αυτούς, μεταξύ των οποίων και για τους απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεχόμενος ότι, χρήματα της Greek Mafia είχαν περάσει από τα χέρια τους!

Στη δίκη, που ξεκίνησε τον Ιούνιο δικάστηκαν οι κατηγορούμενοι, μόνον για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, καθώς για τα κακουργήματα η υπόθεση έχει διαχωριστεί και εκκρεμεί στον ανακριτή.

Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΥΠ την περίοδο 2015-2017, για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα.

Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο Δημήτρης Μάλαμας, επιχειρηματίας που δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως «ταμίας» της Greek Mafia. Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας, επίσης δολοφονήθηκαν μετά το 2018, μεταξύ αυτών ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, ο οποίος φέρεται ότι, διατηρούσε επαφή με εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Στις 11 Ιανουαρίου ο εισαγγελέας της έδρας είχε ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορούμενων για τα πλημμελήματα, με τη φράση: «Δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο».

Η προδικασία κράτησε έξι χρόνια και πέρασε από 40 κύματα. Συνοπτικά, τον Δεκέμβριο του 2016, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα ενημερωτικό δελτίο 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ -συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν «άνοιγαν» για τεχνικούς λόγους -ωστόσο η ίδια υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας. Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, όμως πέντε χρόνια μετά, όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις.

Και όταν η δίκη της Greek Mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι, μεγάλο μέρος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου.

Στο δικαστήριο απολογήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δύο απόστρατοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. με μακρά προϋπηρεσία στην Αντιτρομοκρατική και σε υπηρεσίες Ασφάλειας, αντίστοιχα.

Απέδωσαν την εμπλοκή τους σε «σκευωρία θυλάκων» και «επαγγελματίες δολοφόνους χαρακτήρων» την περίοδο της διοίκησης Ρουμπάτη, που είχαν υπηρεσιακούς και πολιτικούς λόγους για να τους βλάψουν.

Οι ίδιοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι έλαβαν από τον Μάλαμα φακέλους με χρήματα από τα έσοδα «προστασίας» των οίκων ανοχής και των μίνι καζίνο.

Ο τρίτος υψηλόβαθμος αστυνομικός που απολογήθηκε είναι εν ενεργεία αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, ο οποίος επίσης αρνήθηκε τις κατηγορίες. Το γεγονός ότι ο ίδιος ανελίχθηκε υπηρεσιακά τα χρόνια που εκκρεμούσε η δίκη, είχε προκαλέσει πολιτική κόντρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερωθεί για την εμπλοκή του στην υπόθεση, κάτι που είναι ανακριβές κι επιπλέον αντιβαίνει τη λογική του μέσου συνετού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)