Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Στο φως τα «δώρα» της κυβέρνησης στους Ιταλούς - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις συμβάσεις Δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στο φως τα «δώρα» της κυβέρνησης στους Ιταλούς - Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις συμβάσεις Δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ
 
Ένα «δρομολόγιο» γεμάτο κυβερνητικά τερτίπια, ακροβατισμούς και χειρισμούς που προμήνυε την μοιραία κατάληξη: Την ασύλληπτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.
Με «ονόματα και διευθύνσεις» στη Βουλή ζητά να «χαρτογραφήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ την «διαδρομή» της σύμβασης μεταξύ δημοσίου και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ένα «δρομολόγιο» γεμάτο κυβερνητικά τερτίπια, ακροβατισμούς και χειρισμούς που προμήνυε, εφόσον αποδειχθεί, την μοιραία κατάληξη: Την ασύλληπτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ρίχνει το βάρος της και εστιάζει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πεδίο. Μέσα από το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, τις καθυστερήσεις, τις αναθεωρήσεις, τις «εκπτώσεις», την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς από κρίσιμες διεκδικήσεις να βρεθούν οι απαντήσεις σε δυο καίρια ερωτήματα: Για ποιους λόγους αποδέχτηκε το ελληνικό δημόσιο την μείωση των επενδύσεων της Hellenic Train κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ αλλά και ποιοι ήταν οι λόγοι απαλοιφής του όρου που προέβλεπε την έγκαιρη ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας εκ μέρους του δημοσίου.

Ονοματίζοντας δυο συγκεκριμένες υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου σε αυτό το πεδίο:

1) Ολοκλήρωση της σηματοδότησης στον άξονα Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021

2) Θέση σε λειτουργία του ETCS στον άξονα Πειραιάς-Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Ειδομένη (Σύμβαση 10005 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021. «Δηλαδή, τα δύο συγκεκριμένα έργα, η μη ολοκλήρωση των οποίων δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο μικροσκόπιο η διαπραγμάτευση

Στο αίτημα για κατάθεση όλων των εγγράφων της διαπραγμάτευσης μεταξύ ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ελληνικού δημοσίου που κατέθεσαν στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «στο παράρτημα του μνημονίου, αφού ορίζεται το ποσό των 750 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την παροχή της δημόσιας υπηρεσίας εκ μέρους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιγράφονται τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από τη 15ετή αυτή προς υπογραφή νέα σύμβαση, που φθάνουν έως το ύψος των 2,52 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των επενδύσεων της ιταλικής εταιρείας, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ».

Και στη συνέχεια, επισημαίνεται πως «πλην, όμως, και ενώ η τελική σύμβαση θα έπρεπε να υπογραφεί στο τέλος του 2020, υπεγράφη τελικά (κατόπιν παράτασης της προηγούμενης σύμβασης ΥΔΥ του 2016) τον Απρίλιο του 2022 και κυρώθηκε στη Βουλή τον Ιούλιο του 2022 με τον Ν.4953/9.7.2022 (Φεκ Ά, αρ. φύλλου 153).

Στη σύμβαση αυτή, με έκπληξη και δικαιολογημένη δυσαρέσκεια, διαπιστώθηκε ότι αφενός είχαν κυριολεκτικά εξαφανιστεί συλλήβδην οι προβλέψεις για τα οφέλη της ελληνικής οικονομίας, που αναφέρονταν στο παραπάνω μνημόνιο και άγγιζαν το τεράστιο ποσό των 2,52 δισ. ευρώ και θα προέρχονταν από τις πληρωμές και τις επενδύσεις της ιταλικής εταιρείας για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, και ότι αφετέρου είχε «κάνει φτερά» εκ των καθαυτών επενδύσεων που θα πραγματοποιούσε η ιταλική εταιρεία το ιλιγγιώδες ποσό των 600 περίπου εκατομμυρίων ευρώ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει μάλιστα πως «σύμφωνα δε με πληθώρα πολύ πρόσφατων και μετά το δυστύχημα δημοσιευμάτων, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ του μνημονίου και της παραπάνω σύμβασης, η οποία κυρώθηκε στη βουλή, μεσολάβησαν διαπραγματεύσεις δημοσίου-ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που κατέληξαν σε ένα προσχέδιο της νέας σύμβασης ΥΔΥ τον Νοέμβριο του 2020. Μάλιστα, βάσει των δημοσιευμάτων, αυτή η νέα σύμβαση είχε εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στις 27/11/2020 και ο διευθύνων σύμβουλος είχε εξουσιοδοτηθεί να την υπογράψει. Πλην όμως στο εγκεκριμένο προσχέδιο αυτής της σύμβασης περιλαμβάνεται κανονικά αυτούσιο όλο το παραπάνω παράρτημα του μνημονίου, τόσο περί των επενδύσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και περί του συνολικού οφέλους της ελληνικής οικονομίας έως 2,52 δισ. ευρώ, άπαντα τα οποία στην τελική υπογεγραμμένη σύμβαση ΥΔΥ 2022 εξαφανίζονται.

Επιπροσθέτως αυτού, τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στο προσχέδιο της σύμβασης υπήρχε και το σημείο 20.4., όπου ορίζεται σαφώς ότι προκειμένου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. να πραγματοποιήσει τις παραγγελίες νέου Τροχαίου Υλικού, καθώς και την ανακαίνιση εγκαταστάσεων συντήρησης, πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη δέσμευση εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, με σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση και θέση σε λειτουργία μια σειράς έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε προγραμματίζεται να εκτελεστούν, τα δύο πρώτα εκ των οποίων είναι:“1. Ολοκλήρωση της σηματοδότησης στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021” και “2. Θέση σε λειτουργία του ETCS στον άξονα Πειραιάς - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - Ειδομένη (Σύμβαση 10005 της ΕΡΓΟΣΕ) μέχρι το τέλος του 2021”. Δηλαδή, τα δύο συγκεκριμένα έργα, η μη ολοκλήρωση των οποίων δεν μπόρεσε να αποτρέψει το ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα που κατέθεσε στη Βουλή. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)