Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Γέφυρα των Σερβιών: Σήμερα οι αποφάσεις για οριστικό «λουκέτο» - Φωτογραφίες από τις ρωγμές

Γέφυρα των Σερβιών: Σήμερα οι αποφάσεις για οριστικό «λουκέτο» - Φωτογραφίες από τις ρωγμές
 
 
 
Συγκλονίζουν οι εικόνες με τους οξειδωμένους τένοντες της γέφυρας.
Το συνολικό κλείσιμο της υψηλής γέφυρας των Σερβίων (απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων) βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των αρμόδιων φορέων, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, Πέμπτη (16/3) προκειμένου να καταλήξουν σε αποφάσεις, μετά τις σοβαρές ρωγμές που εντοπίστηκαν στο έργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας, ενώ ήδη εδώ και λίγες μέρες απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους οχημάτων με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «συνέστησε ψυχραιμία», τονίζοντας ότι τα τελευταία δύο 24ωρα «έχει τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός στο σημείο που οι τένοντες της γέφυρας παρουσιάζουν ρωγμές» προκειμένου οι επιστήμονες να παρακολουθούν σε επίπεδο ακόμη και χιλιοστών τη διεύρυνση των ρωγμών.

Σημείωσε δε, ότι «το αποτέλεσμα των μετρήσεων θα δείξει εάν θα προχωρήσουμε στην απόφαση της πλήρους απαγόρευσης της κυκλοφορίας» από το συγκεκριμένο σημείο.

Από την πλευρά του, ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας δήλωσε ότι αναμένει τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων και των υπηρεσιών της Περιφέρειας προκειμένου να εκδώσει ακόμη και εντός της ημέρας τα μέτρα τροχαίας που θα περιλαμβάνουν «την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας».

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα: Τι θα ερευνηθεί

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη (15/3) η διευθύνουσα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη Γέφυρα των Σερβίων.

Συγκεκριμένα, στην παραγγελία της διευθύνουσας την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης προς την Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης τονίζεται η ανάγκη «να ληφθούν μέτρα παντελούς απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη γέφυρα, εάν διαπιστωθεί η παραμικρή πιθανότητα κινδύνου κατάρρευσης της».

Συγκεκριμένα, ζητείται να διερευνηθεί:

1. εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μετά την πρόσφατη διαπίστωση ρωγμών στους τένοντες της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων διασφαλίζουν συνθήκες ασφαλούς χρήσεως της γέφυρας ακόμα και για οχήματα μικρότερα των 3,5 τόνων, γεγονός που παραγγέλλεται να διακριβωθεί με κάθε μέσο,

2. εάν συνεπεία των υπαρχόντων περιορισμών στη χρήση της γέφυρας διασφαλίζεται η ασφαλής κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων (άνω των 3,5 τόνων) από εναλλακτικές διαδρομές, ιδίως στις περιπτώσεις που τα οχήματα αυτά διέρχονται από κατοικημένες περιοχές και

3. ποιες ενέργειες έχουν γίνει έως σήμερα για την αποκατάσταση του προβλήματος ασφαλούς κυκλοφορίας στην Γέφυρα Σερβίων και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης επίλυσης του εν λόγω προβλήματος, (επισημαίνεται ότι συναφής ποινική δικογραφία σχηματίσθηκε και το έτος 2020).

Σοκαριστικές εικόνες από τη διάβρωση στη γέφυρα

Στο μεταξύ, χθες, ήρθαν στο «φως» φωτογραφίες από τα σοβαρά προβλήματα στους δύο -από τους συνολικά τέσσερις- τένοντες της γέφυρας Σερβίων.

Αναλυτικότερα, το kozanimedia.gr δημοσίευσε φωτογραφίες από τους δύο διαβρωμένους τένοντες της γέφυρας και συγκεκριμένα από τον έκτο πρόβολο, όπου φαίνονται τα δύο βασικά «συρματόσχοινα» να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι δύο πρώτες φωτογραφίες δείχνουν το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώθηκε κατά την έναρξη των εργασιών, με την οξείδωση να φαίνεται πως είναι άνω του 50% σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αναλυτική έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες.

gefira servion 1

Ο ένας τένοντας -από τις παρακάτω δυο φωτογραφίες- δείχνει να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση καθώς διαθέτει το «περίβλημά» του, αλλά φαίνεται να υπάρχει και στις δυο περιπτώσεις μεγάλο πρόβλημα οξείδωσης, το οποίο γίνεται εμφανές από το σημείο όπου έχει καταρρεύσει η τσιμεντένια επίστρωση.

gefira servion2

gefira servion3

 Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)