Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Μία (μικρή) διδακτική ιστορία

 

 

  Είναι Νοέμβριος του 1948 και στις ΗΠΑ γίνονται εθνικές εκλογές με αντιπάλους τον Δημοκρατικό πρόεδρο Χάρι Τρούμαν και τον Ρεπουμπλικάνο Τόμας Ντιούι.

Κάποιες θέσεις του Τρούμαν ήταν λίγο «ενοχλητικές» για το σύστημα (τον θεωρούσαν... αριστερό!) και έτσι: όλοι, μα όλοι, οι δημοσκόποι της Αμερικής έβγαζαν προβλέψεις για τον επικείμενο θρίαμβο του Ντιούι, όλες, μα όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά είχαν τίτλους που δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το αποτέλεσμα. Το Life κυκλοφόρησε με φωτογραφία του Ντιούι και με τίτλο: «ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ οι New York Times με απόλυτη σιγουριά έγραφαν: «η εκλογή του Ντιούι ως προέδρου είναι βέβαιη»!

Στην πορεία για τις κάλπες οι γκάφες του Ντιούι ήταν αλλεπάλληλες, όμως ο Γκάλοπ και οι άλλοι δημοσκόποι ήταν απόλυτοι: πρόεδρος θα εκλεγεί ο Ντιούι με διαφορά από 5% έως 15%! Με το κλείσιμο της κάλπης και παρ' ότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν νίκη του Τρούμαν, η βεβαιότητα των δημοσιογράφων δεν άλλαζε και μετέδιδαν ότι το αποτέλεσμα θα... ανατραπεί. Στην Chicago Daily Tribune δεν συγκρατούνται με τίποτα! Κυκλοφορούν (ΠΡΙΝ το τελικό αποτέλεσμα!) με τίτλο: «Ο Ντιούι επικράτησε του Τρούμαν»!

Καταστροφή! Ο Τρούμαν πήρε την «εκδίκησή» του. Δύο ημέρες μετά, μέσα στο τρένο του θριάμβου που τον οδηγούσε στην Ουάσιγκτον, αντί άλλης δήλωσης, κρατώντας το εξώφυλλο της Chicago ψηλά είπε: «Μάλλον δεν άκουσα καλά»! Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας υποστήριξαν ότι έπεσαν θύματα των δημοσκόπων, αλλά οι δημοσκόποι (εκτός από τον Γκάλοπ που επέδειξε γενναιότητα...) ακόμα και τότε ΔΕΝ παραδέχθηκαν το λάθος τους! Έψαξαν και βρήκαν χίλιες δικαιολογίες!  

Η φωτογραφία του Τρούμαν με την εφημερίδα έγινε άγαλμα...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)