Σάββατο 13 Μαΐου 2023

Euractiv: Οι δεσμοί Βέμπερ με τη Ν.Δ. ρίχνουν σκιά ενόψει των εκλογών

 

Ένα δίκτυο Ελλήνων πολιτικών συμβούλων με επιρροή που εργάζονται για τον ηγέτη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και που καυχώνται για άψογους δεσμούς με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έχει εμφανιστεί ενόψει των ελληνικών εκλογών της επόμενης εβδομάδας, γράφει το Euractiv μόλις εννέα μέρες πριν απ' τις ελληνικές εκλογές.

Οι αλλαγές στην κορυφή του κεντροδεξιού κόμματος, της παλαιότερης και κυρίαρχης δύναμης στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ήρθαν τις εβδομάδες αφότου ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Βαυαρός ηγέτης της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκλέχθηκε αρχηγός στις 31 Μαΐου 2022 του ΕΛΚ.

Ο Θανάσης Μπακόλας, πρώην ανώτερος σύμβουλος του Μητσοτάκη, διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ στο ίδιο συνέδριο στο Ρότερνταμ.

Στο μεταξύ, αφού ανέλαβε ο Βέμπερ, μια ομάδα τεσσάρων «ειδικών» προσλήφθηκε για να αξιολογήσει το τότε προσωπικό του ΕΛΚ. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή του ΕΛΚ, δύο από αυτούς – ο Ελληνοαμερικανός σύμβουλος ψηφιακών μέσων Έρικ Παρκς και ο Τζέρι Ζαγορίτης – απέκτησαν συμβάσεις μετά από μια σειρά αλλαγών προσωπικού στα κεντρικά γραφεία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι σύμβουλοι είναι στενοί συνεργάτες του Μητσοτάκη, τον οποίο το Euractiv χαρακτηρίζει ένα από τους στενότερους συμμάχους του Βέμπερ στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά οικογένεια.

Ήταν ένας από τους τρεις ηγέτες της κεντροδεξιάς που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του Βέμπερ για την ηγεσία του ΕΛΚ. Από την πλευρά του, ο Βέμπερ έχει υποστηρίξει δημόσια τον Μητσοτάκη, παρά τις πρόσφατες αναφορές για υποκλοπές δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων από το ελληνικό κράτος, συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Πηγές είπαν στο EURACTIV ότι ένας άλλος Έλληνας, ο Γιώργος Μπότσης, συμμετείχε στη διοργάνωση πρόσφατων συνεδριάσεων της συνέλευσης του ΕΛΚ στη Λισαβόνα, το Ελσίνκι και το Μόναχο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Μπότσης θεωρείται έμπιστος συνεργάτης του Μητσοτάκη, προσθέτει.

Δύο ανεξάρτητες πηγές του ΕΛΚ ανέφεραν στο EURACTIV ότι ο Παρκς ενημέρωσε το προσωπικό του ΕΛΚ στις 24 Φεβρουαρίου ότι θα ήταν η τελευταία καθημερινή συνεδρίαση «μέχρι νεωτέρας», δηλώνοντας ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ο Ζαγορίτης, εν τω μεταξύ, είναι βετεράνος μιας σειράς εκστρατειών στην ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο και ήταν μέλος της ψηφιακής πολεμικής αίθουσας της επιτυχημένης εκστρατείας Spitzenkandidat του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2014.

Μια λίστα συμμετεχόντων σε μια εκδήλωση, που είναι σε γνώση του EURACTIV, αναφέρεται στον Ζαγορίτη ως «διευθυντή επικοινωνίας» του ΕΛΚ, αν και τυπικά δεν ήταν αυτός ο ρόλος του.

Ανώτερες πηγές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφεραν στο EURACTIV ότι το τμήμα του Κοινοβουλίου που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αμφισβήτησε πρόσφατα τους όρους και το περιεχόμενο των συμβάσεων που σχετίζονται με τις δύο εταιρείες στις οποίες το κόμμα του ΕΛΚ είχε αναθέσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς συνεργάτες.

«Οι εταιρείες δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα, αλλά οι ιδιοκτήτες είναι Έλληνες», είπε στο EURACTIV πηγή του κοινοβουλίου.

Πηγή του ΕΛΚ πρόσθεσε ότι «ένας από αυτούς προσφέρει επίσης συμβουλευτικές υπηρεσίες στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα».

Ο προϋπολογισμός του κόμματος του ΕΛΚ για την περίοδο 2022-23, τον οποίο είδε το EURACTIV, υποδηλώνει δαπάνες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ιστότοπους και ψηφιακές εκδόσεις καθώς το κόμμα προετοιμάζεται για τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2024.

Ερωτηθείς για τις συμβάσεις, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΛΚ Μπακόλας είπε στο EURACTIV ότι «θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό και τους υπαλλήλους του ΕΛΚ είναι ουσιαστικά ιδιωτική υπόθεση» και ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ εγγυάται ότι «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων που αφορούν αυτός ή αυτή».

Ο Μπακόλας πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ υπόκειται σε πολύ αυστηρό έλεγχο όλων των συμβάσεων και των προσφορών. Όλες οι συμβάσεις εξετάζονται και εκκαθαρίζονται από διαπιστευμένα ελεγκτικά γραφεία, εσωτερικούς ελεγκτές, καθώς και από τις οικονομικές αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Από τότε που τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα ανεξαρτητοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2004, όταν οι νέοι κανονισμοί της ΕΕ τους επέτρεψαν να λαμβάνουν ετήσια χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ που διατίθεται σε αυτά αυξήθηκε από 6,5 εκατομμύρια ευρώ το 2004 σε 46 εκατομμύρια ευρώ το 2021.

Αν και τα κόμματα επιτρέπεται να αντλούν ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης από τα κόμματα μέλη τους, η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων τους προέρχεται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και ως εκ τούτου τα κόμματα υποχρεούνται να αιτιολογούν τα ποσά ετησίως, καταλήγει.

 Αναρτήθηκε από: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)